Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

10.9.2014

Kenkäveroa, Tertti ja kohtaamiset lehmien kanssa


Kenkävero ja Tertti

Saimaan aalloille ajellessa on melkein aina pakko pysähtyä, Mikkelissä. Matkan varrelle osuu kaksi ihanaa paikkaa -  Kenkävero ja Tertin kartano

Kenkäverossa on vallan ihana myymälä, josta löytyy suomalaista designia, käsitöitä ja lähiruokaa. Samaisessa paikassa on ihastuttava puutarha, jossa kasvaa sekä hyöty- että koristekasveja. Pioneja on valtavasti ja muitakin kasveja viitisensataa. Puutarhassa saa käyskennellä vapaasti. Ihana inspiraation lähde sanoisin...
Ihailtavaa riittää ja paikka on vesistön rannalla pappilan kupeessa. Aikanaan Pappilan Ruustinna Peltonen on puutarhaa vaalinut. Ruustinnan hengen voi edelleen paikassa aistia :)


Toinen hieman erilainen, mutta erittäin ihana paikka on tuo Tertti. 


Vaaleanpunaisessa kartanossa on ravintola. Pihapiirissä majoitusta ja pihan toisella laidalla vanhaan meijeriin tehty kahvila ja puoti.
Kahvilasta saa aivan ihania leivonnaisia sekä suolaisia antimia. Puodista jää joka kerta ostoskassiin paikallisia tuotteita. Nyt olen hurahtanut Tertin kukkaismysliin. Olemme nimenneet sen kotona "kokoomusmysliksi" :D, koska siinä on runsaasti ruiskaunokin terälehtiä.

Tertissä käydessä ensimmäistä kertaa jo useita vuosia sitten viehätyin syötäviin kukkiin. Sen jälkeen meillä kotipihassa tai maalla on kasvatettu syötäviä kukkia, kuten ruiskaunokkia, kehäkukkaa ja krassia. Syötävät kukat ovat aivan ihanan näköisiä salaatissa. Kannattaa kokeilla. Eikä makukaan pöllömpi ole :)

Nyt syksyllä kuivatin tuon myslin innoittamana ruiskaunokin terälehtiä. Kukkia oli neljää väriä; sinisiä, valkoisia, vaaleanpunaisia ja lilahtavia. Mihin niitä sitten käytän, en vielä tiedä, mutta kuivatettu on. 


Lehmät

Mutta voi ihanuus, mihin Tertissä ensimmäisen törmää parkkialueelle ajaessa. No lehmään, jolla roikkuu kuoharipullo kaulassa! Vanha kuusen korkea kanto on saanut ihanan vetäjän :)Tämä lehmä seisoskeli vielä viime kesänä pellolla...

Iloksemme olemme Saimaalla erään saaren rannalla törmänneet kahteen samanlaiseen lehmään. Toinen niistä on punainen, jonka kupeessa on valkoinen risti (sveitsiläinen lehmä?) ja toinen perinteinen mustavalkea ammu. 
Ovat muuten kerrassaan hauskat ilmestykset mökkien pihoilla järven rantamaisemassa. Jos suu ei vielä tuossa vaiheessa ole ollut hymyssä, niin tämän näyn jälkeen kyllä on :D
Harmi, että en näitä lehmiä ikuistanut kameraan. Jospa ensi kesänä ajelisimme siellä sunnalla...

Tuon Tertin lehmän takana näkyy muuripuutarha. En ole sisällä siellä käynyt (pääsee maksua vastaan tiettyinä aikoina), mutta muurissa oleva ovi on rosoisen kaunis. 
Tällaisen ihanan rannassa kasvavan kukan ikuistin viimeisellä venereissulla Piispan huvilan rannassa. En vain ole tuota kaunokaista tunnistanut. Tunnistatko sinä?
Tee yksi ihminen onnelliseksi joka päivä — 
vaikkapa se olisit sinä itse.
— Tony Pettito -
Ihanaa pikkulauantai-iltaa sinulle :)- Anu - 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jättämästäsi viestistä!