Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

13.9.2014

Nopeakasvuinen kelloköynnös ja syksyn merkit


Kelloköynnös (Cobaea scandens)

Läheiseltä puutarhalta olen monena vuonna ostanut kelloköynnöksen taimia. Samaisesta paikasta ostan lähes kaikki muutkin taimet. Puutarhan omistajan äiti, hurmaava vanha rouva, on antanut oivia vinkkejä kuuman, paahteisen pihan kasvivalintoihin. 
Kelloköynnös on yksi näistä kasveista. 


Kelloköynnös vaatii lämpimän paikan ja riittävästi vettä ja ravinteita viihtyäkseen hyvin. Itse olen istuttanut köynnökset ruukkuihin, jossa on runsaasti multatilaa, kokemuksesta viisastuneena. Viime kesänä istutin muutaman taimen maahan ja eiväthän ne hyvin viihtyneet.

Suomen oloissa kelloköynnös on yksivuotinen. Suotuisissa oloissa köynnös kasvaa tiheä- ja rehevälehtisenä pari-kolme metriseksi, jopa korkeammaksikin. Kelloköynnöksen kukat ovat pääosin siniliilan värisiä tai joskus valkoisia. Kukat ovat kellomaiset ja suuret.

Kelloköynnös kiipeilee lehtien kärjissä olevilla kärhillä. Olen istuttanut osan kelloköynnöksistä muiden köynnösten joukkoon, kunnes monivuotiset köynnökset ovat riitävän suuria. 
Syksyn tullen kukinnoista muodostuu siemenkotia, jotka ovat varsin kauniita. Tänä syksynä ajattelin laittaa siemeniä talteen ja kokeilla kasvattaa keväällä muutamia taimia itse - josko siinä onnistuisin.


Täällä paistaa aurinko!
Taidan lähteä nauttimaan auringon lämmöstä 
ja sen jälkeen ryhtyä säilöntäpuuhiin.

Mukavaa päivää sinnekin,

- Anu -


2 kommenttia:

 1. Loistavaa! Avasit blogin ja hyvältä näyttää! Kivaa päästä seuraamaan puuhiasi täällä :)

  Jos muuten haluat kuvasi suuremmiksi, voit valita sen kuvakoon kuvia lisätessäsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa Johanna!

   Tässä on mennyt tovi jos toinenkin näiden koukeroiden opettelussa :) Mukavaa kuitenkin opetella uusia juttuja.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!