Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

9.9.2014

Sadonkorjuuta - yrtit ja tulinen suu


Turbaanit ja kurpitsat

Vaivalloisesti kasvaneet turbaanikurpitsat tuottivat satoa kuuden kurpitsan verran. Kolme niistä saatiin korjattua talteen ja loput nuutuivat matkan varrenna kesken kasvun. Turbaanikurpitsaa kasvatin  koristeeksi syksyn asetelmia varten.


Keltaiset kesäkurpitsat sitä vastoin kasvovat ja rehottivat. Sadonkorjuun jälkeen vielä kukkaa pukkaa ja pientä kurpitsaa kasvaa. En ole tohtinut vielä näitä rapsia pois, kun näyttää tämä lämmin sää jatkuvan edekkeen.


Teemaan kesäkurpitsan säilöntä palaan vielä tuonnempana.

Yrtit

Yrttejä kasvatin tänäkin kesänä useampaa sorttia. Basilikaa (normi, thai ja punainen), timjamia, minttua, oreganoa, ranskalaista rakuunaa, salviaa, ananassalviaa, rosmariinia, laakeria, laventelia, sitruunaverbenaa (lippia) ja limonadiyrttiä (lippia colada). Lisäksi ruohosipuli ja persilja kasvaa tohisee penkissä. Viime kesänä iloa toi curry kasvi, mutta täksi kesäksi en löytänyt taimen tainta, harmi. Suurimman osa yrteistä keräsin kuivamaan. Mietin jälleen kuivurin hankintaa, mutta päädyin kuitenkin tähän perinteiseen menetelmään. Samalla saatiin iloa silmälle ja kotiin sisälle huumavat yrttien tuoksut.

Kuivatustelineeksi viritin kodinhoitohuoneen yläkaappien väliin heinäseipään, johon yrttiniput ripustin. 


Ikeasta olin hankkinut numerolappuja ajattelematta sen enempää, mihin niit käyttäisin - olivat vaan jotenkin niin viehättäviä, että väkisin lähtivät ostoskoriin :)
No, tässähän löytyi mainio käyttökohde numeroille. Numeron lisäksi kirjoitin puiseen pyykkipoikaan yrtin nimen, koska osa yrteistä on uusia tuttavuuksia ja kuivaessaan muuttavat värinsä niin, että tunnistaminen hankaloituu.


Osa yrteistä päätyy kuivattuna purkkiin ja osasta teen yrttisuolaa ystäväni innoittamana.Oranssi paprika

Niinhän siinä usein käy, että kevään tohinassa ei aina muista, mitä mihinkin istuttaa. Ostin siis paprikan että chilin taimia. Merkit näissä oli, mutta kesällä tälle alueelle osunut turbulenssi lennätti ne taivaan tuuliin.

No, eilen sitten rakas puolisoni antoi minulle oranssia "paprikaa" maistiaisiksi ja loppasuuna paiskasin koko palan suuhun ja puraista rouskautin perään muutaman kerran... lopun voitte arvata.


Jeskamandeera, miten suuta poltteli ja nenä vuosi. Tulipahan testattua, että tuota chilipaprikaa(Cheyenne)ei kannata talvella pataan suurta palaa laittaa :)

Oman puun päärynät


Pieni, mutta sinnikäs päärynäpuu tuotti hedelmiä. Kauniita ja makoisia. Sadon määrällä ei elvistelemään pääse, mutta on näitä ollut mukava pilkkoa aamulla jugurtin joukkoon, nam.

Syksy(kin) on ihanaa aikaa! Satoa korjatessa mietteet ovat jo ensi vuoden istutussuunnitelmissa.

Nautitaan syksyn sadosta, aamusumusta ja 
vielä lämpimistä päivistä!

 - Anu - Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jättämästäsi viestistä!