Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

6.12.2014

Joulukalenterin luukku nro 6

Itsenäisyyspäivä

Tänään samalla kun juhlistamme Suomen itsenäisyyttä, muistelen rakkaudella isovanhempiani. Isoisäni osaltaan mahdollisti Suomen itsenäistymisen muiden rintamalla palvelleiden kanssa. Hän selvisi kotiin kaikista sodista ja eli pitkän elämän. 

Olen varttunut lapsuuteni äitini puolen isovanhempieni kanssa samassa paritalossa. Lapsuudessani en koskaan ollut yksin, koska aina vähintään toinen isovanhemmista oli kotona, omalla puolellaan. Koulupäivän jälkeen menin mummolaan välipalalle ja tekemään läksyt vaarini kanssa. Välipalaksi oli aina mummoni leipomuksia. 

Läksyjen teon jälkeen köllöttelimme usein sängyn päällä ja vaari kertoi entisajan tarinoita. Usein myös hyökkäsimme rintamalla. Vaarini kuului niihin veteraaneihin, jotka pyytämättäkin puhui sota-ajan tapahtumista. Vaari oli hyvä kertoja ja minä hyvä kuuntelija.   Vaarilleni näin jälkikäteen ajatellen oli varmaan terapeuttista käydä läpi tapahtumia toistuvasti. 

Isoäitini oli varsinainen rautarouva. Siinä missä vaari teki puutöitä ja tallensi tarinoitaan, mummo loihti käsillään jos vaikka millaisia käsitöitä. Kun aikuistuttuani lähdin kotoa opiskelemaan ja muutin omaan kotiin ei kapioista ollut pula. Vielä tänäkin päivänä meillä on käytössä mummoni tekemiä tyynynpäällisiä, pussilakanoita ja aluslakanoita, jotka on kauniisti aplikoitu ja mummon virkkaamilla pitseillä somistettu.

Mummoni eli pitkän ja vaiherikkaan elämän tämän vuoden kesään saakka. Elinvuosia kertyi 98. Kunnioitettava ikä. Äitini ja isäni kuolemien jälkeen mummoni totesi minulle, että hän ei voi vielä kuolla, koska minusta jää muuten orpo. Niinpä se taitaa olla, että iästä huolimatta lapsenlapsista kannetaan huolta. 

Tänään illalla sytytän ikkunalle kiitollisuudella kaksi kynttilää.

"Vasta elämän kovassa koulussa 
hioutuu ihminen niin kuin rannan kivi, 
jonka virta hioo pyöreäksi"

(Isoisäni kirjoittama runo v.1973)


Hyvää itenäisyyspäivää sinulle!

-Anu-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun jättämästäsi viestistä!