Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

27.12.2014

Laihdu lennossa!


Hytkytä kytkytä nosta jalkaa, kohta se laihdutuspörinä taas alkaa...


Kohta se vuosi taas vaihtuu ja uudenvuoden lupausten luvattu laihdutustaivas repeää. Kunto- ja fitnessalit ovat pullollaan omantunnon tuskissa olevia ihmisiä, jotka uskalsivat syödä jouluna itsensä ähkyksi ja ottaa elämän rennommin. Uudenvuoden lupaus annettiin jo siinä vaiheessa, kun suolisto lopetti yhteistyön viimeistään joulupäivänä jouluruokien ylensyönnin jälkeen ja parasta tapanina oli mahan vieressä makaaminen :D

Kauppojen lehtihyllyistä korjataan kiireen vilkkaa pois joulu(herkku)lehdet ja tilalle asetellaan "laihduta itsesi bikinikuntoon lehdet". Lehdissä luvataa yhtä sun toista pikakeinoa hyvään oloon ja läskin lähtöön. 

Lööpit hehkuttavat kevytruokia, humppia ja pumppia. Sinulta kysytään, tuliko mässättyä jouluna ihan liikaa ja lehdestä löydät vastauksen siihen, miten saat puhtoisemman omantunnon ja suoliston erilaisilla detokseilla ja kaalimaan luontaisyrttipirtelöillä. Lehden sisäsivuilla kerrotaan, että nyt kun aloitat, niin kilot karisevat pikavauhtia ja kesällä olet kiinteä lihaskimppu, jota kehtaa esitellä rannalla kuin rannalla. Kuvissa komeilee nuoria trimmattuja timmejä mimmejä tiukoissa treenitrikoissa ilman hienpisaraa. Totuuden nimissä sinulle luvataan, että tällä "ihmeidentekijätdietillä" painosi putoaa jopa viisi kiloa viikossa, eikä diettiohjelma maksa sinulle juurikaan mitään. 

Sinulle suositellaan lisäksi rasvanpolttajaa, ateriankorvikkeita, diettipaketteja, kuonanpoistajaa ja puhdistuskuureja...
Ehdottomasti tärkeää on, että juuri joulun jälkeen kun olet tumpannut elimistöösi kaikenlaista sinne ehdottomasti kuulumatonta, on hyvä ottaa puhdistuskuuri ja itseään niskasta kiinni. Olo kohenee, piristyt, virkistyt ja kohta elät keveää elämää.

Juuri Sinulle kerrotaan myös, että pelkkä ruumiin kurittaminen ravinnotta ololla tai syömällä vaan proteiinilaihdutuspatukoita ja pirtelöitä, ei auta, vaan sinun on myös riennetävä kiireen vilkkaan ryhmätunneille liikuttamaan läskejä. Aineenvaihdunnalle on annettava tehobuustia. Yhdessä pumppaaminen on niiiin voimaannuttavaa ja sutjakat kaverit toimivat hyvänä sparraajana juuri Sinulle. Nämä kaksi kuritusmuotoa yhdessä saa sinut siis sutjakammaksi. Liity joukkoon, me autamme!

Näihinkö sitten on uskominen? Aika moni uskoo. Osan kohdalla toimii varmasti tämäkin juttu. Lehdet myyvät, salit täyttyvät ja ainakin kukkarosi laihtuu, jos sinä et.

***

No jooo-o. Keneltä nyt oikeasti läskiä voi sulaa useita kiloja viikossa? No, ei keneltäkään. On täysin fysiologisesti mahdotonta, että keneltäkään lähtee oikeasti pysyvästi rasvaa elimistöstä useampia kiloja viikossa. Kokeiltu kuulkaas on. Monena vuonna ja mitä ihmeellisempiä keinoja on käytetty. On oltu ketoosidietillä viikkotolkulla, painonvartijoissa ja hankittu MPMM = muodollisesti pätevä maksullinen mies (=personal trainer). Kaikkiin näihin on palanut kiitettävät summat valuuttaa. 

Olen sen verran, sanoisinko kauniisti, höhlä, että kun aloitan jonkin uuden jutun, vedän sen täysillä. Näin käivi mm. tuon superaktiiviliikunnan kanssa. Vedin itseni vuodessa ylikuntoon, vaikka en todellakaan ollut muodollisesti vielä läheskään pätevä. Treenasin ihan liikaa, usein verenmaku suussa, katse kiinteästi sykemittarin preppaavissa luvuissa ja kulutetuissa kaloreissa. Kaiken mitä suuhuni laitoin, punnitsin ja kirjasin, mutta elimistö ilmoitti olevansa kanssani ihan eri mieltä. Kilot olivat ja pysyivät. Rääkki oli lopetettava kerta laakista ja elimistön palautuminen kesti todella pitkään. Oppia ikä kaikki.

Kohtuus se on kaikessa, kerjäämisessäkin, sanoi isävainaa. 

Olen tullut siihen tuloiseen, että oleellista on se, mitä syötä uudenvuoden ja joulun välillä, kuin se, mitä syöt joulun ja uudenvuoden välillä. Tunnustan olevani kulinaristi. "Hyvä ruoka parempi mieli" on minusta erityisen osuva slogan. Toimii ainakin minun kohdalla. Se myös näkyy. 

Olen päättänyt vapauttaa itseni laihduttajan kahleista. En tavoittele muodollisesti pätevää kroppaa ja bikinivartaloa. Tavoitteena on, että voin hyvin ja pysyn toimintakykyisenä. Siihen voin itse vaikuttaa monella tavalla, mutta valuuttaa en enää syydä ihmedietteihin ja pakkotreeneihin. 


Onkohan nyt käynyt niin, että olen oppinut pikkuhiljaa tuntemaan itseni ja metkuni? 

Helsingin yliopistollisen sairaalan lihavuustutkimusyksikön sisätautilääkärin, professori Aila Rissasen mukaan "helpoin laihdutuskuuri on sallia itselleen riittävän pitkät yöunet." Siinä siis poikkeus sääntöön: laihdutusvinkki, joka kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, mutta on sitä silti. JES!

Ei muuta kun unta vaan ihan reilusti ja luvan kanssa :D
Jos tämän seurauksena laihdun ja voin hyvin, niin ihanaa - mä niin tykkään tästä!


Ihanaa viikonloppua!
-Anu-


6 kommenttia:

 1. Hehee, juurikin noin! Yhtä varmasti kun kinkun jälkikäyttöhjeet täyttävät nettikokkien aatokset, alkaa kaiken sen jouluna (ja sitä ennen) nautinnon piiskaaminen kropasta. Bikinikuntoa tavoitellaan, vaikka sama laardi lepäisi taas kesän tultua auringon alla.

  Nääh, mina ei viitsi. Herkkupeppu menee sillä, mikä on kertynyt ja jos saavutetusta kansanterveysriskistä jotain katoaa, niin se tapahtuu pyllistellen tuolla kasvimaalla sillä aikaa, kun muodoistaan paremmin huolehtivat ruskettavat sitä bikiniverhoiltuaan toisaalla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat. Jätän suosiolla bikinit heille, joille ne käy.
   Heittelin taannoin vanhoja lehtiä roppakaupalla pois ja käsiin osui vuoden takaisia kunto yms lehtiä, joista nämä ajatukset taas jälleen kirposivat. Totesin, että olen juuri niin muodollisesti pätevä, kuin itse haluan :)

   Poista
 2. High five ;) Hyvin pitkän samantyyppisen historian jälkeen olen tullut ihan samaan lopputulokseen: Who cares :) Pyöreänä ja itsensä sellaisena hyväksyvänä on _huomattavasti_ mukavampaa kuin ikuisessa puntarin vahtaamisessa ja itsensä rääkkäämisessä :) Bikinit jääkööt kauppaan vaikka loppuiäksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin! Pitkään se kesti täällä, että ymmärsi tulla järkiin näissäkin hommissa. Laardit kannan ryhdikkäästi ja jos kilot karisee "itsekseen" iloitsen toki siitä :D

   Poista
 3. Olipa lohduttava kirjoitus tällaiselle yli-ylipainoiselle, joka taas miettii, että, millä nämä pyöreät muodot saisi edes vähän vähemmän pyöreiksi :) Olen kyllä aina ollut sitä mieltä, että parempi vähän leveämpi peppu, kuin semmoinen pieni pennin korppu. Miksikö? No tämmöistä leveää peppua on katsottava pidempään, että sen näkee kokonaan, reunasta reunaan, pienen pepun näkee kerta vilkaisulla ;)
  Onnellisen pyöreää vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan ja mukava, että löysitä tänne :)
   Kyllä sitä naisella muotoja pitää olla. Vaarivainaa sanoi aikanaa, että naisessa pitää olla, mistä kiinni ottaa. Suvun naiset ovat aina olleet muodollisesti päteviä. Toisaalta taas se, että on töpäkät jalat, auttaa pysymään paremmin pystyssä ja paino pitää väkisinkin maanpinnalla :D
   Yksi elämä - sitä ei kaiketi kannata tuhlata ikuiseen laihduttamiseen, jos kerran ei onnistu, niin sitten ei.
   Nautinnollista Uutta Vuotta!

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!