Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

30.1.2015

Ilon siemeniä, EU direktiivejä ja yksi haave

Tänään ilahdutin itseäni töistä tullessa ja piipahdin puutarhamyymälässä siemenkaupoilla. Ihana aloitus viikonlopulle kiireisen työviikon jälkeen.

Säpsähdin päivänä eräänä Jovelan Johannan blogia lukiessa, että osa siemenistä olisi hyvä laittaa esikasvamaan jo nyt. Kiitos Johannalle, koska muuten minulle olisi käynyt latva-artisokan kanssa ns. vanhanaikaisesti :)Minulla on palava halu tulevana kesänä koeviljellä itselleni uusia lajikkeita, joten keräilin onnesta soikeana pussin poikineen siemeniä matkaani. Suurin osa haalimistani siemenistä vaatii esikasvatuksen ja puodissa pohdin itsekseni, missä ihmeessä nämä kaikki kasvatan. Noo... täytynee kääntyä anopin puoleen, josko osa siemeistä menisi hänelle kasvatukseen :) 

Samalla matkaan tarttui Nelson Gardenin siemenluettelo, jossa on ohessa myös vinkkejä kasvatuspuuhiin. "Hauska" yksityiskohta, jonka lehdestä bongasin on EU normit ja niiden hauskuudet. EU direktiivi vuodelta 2001 sanoo, että porkkana on hedelmä, ei vihannes. Tämä siksi, että porkkanamarmeladille haettiin virallista hyväksyntää marmeladina ja hilloa ja marmeladia voidaan tehdä säännösten mukaan vain hedelmistä, siksipä porkkanasta tuli hedelmä. Kuvitelkaa nyt! 

Ostin siis hedelmien ja vihannesten siemeniä. Katalogissa porkkanat ovat onneksi vihannekset kategorian alla :)

No, mitäpä mukaan tarttui:

- raidallista punajuurta pussi (suorakylvö)
- viidakkokurkkua (esikasvatus maalis-huhtikuussa)

Viidakkokurkku on meksikolainen vihannes. Hedelmät ovat n. 3 cm mittaisia ja satoa pitäisi tulla reilusti. Viidakkokurkkua voi käyttää wokkiruokiin, salaatteihin ja säilöä kurkun tapaan. Kasvatus  olisi hyvä tehdä kasvihuoneessa. Palaan siihen tuonnempana...

- Pussi latva-artisokan siemeniä (esikasvatus tammi-helmikuussa)

Tämän kanssa tulee jo vähän kiirus, koska pussin kyljessä lukee, että mitä aikaisemmin kylvön tekee, sitä parempi. Uhkailevat minua myös pussin takana, että tässä on haastetta kasvattajalle :)

- Tomaatin siemeniä (Tigerella) (esikasvatus maalis-huhtikuussa)

Tässäkin taimet kaipaavat mieluusti kasvihuonetta. UGH.

-Sitrunakurkku (esikasvatus toukokuussa)

Tulossa pitäisi olla runsaasti pyöreitä hedelmiä tuottava kurkku, jossa on limen aromi. Tämä on maata pitkin kasvava lajike. Onneksi maalla on tilaa :)

- Eight Ball kesäkurpitsan siemeniä pussi (esikasvatus toukokuussa)

Tämän kesäkurpitsan hedelmäliha muistuttaa kuulemma omenaa.

- Palsternakkaa pussi (suorakylvö)
- Iisoppia pussillinen (esikasvatus helmi-maaliskuussa)
- Pyöreää kesäporkkanaa (suorakylvö)

Tätä lajiketta voidaan kasvattaa hyvin myös ruukkupuutarhassa sekä matalissa kasvilavoissa! Sato korjataan aikaisin eikä tätä porkkanaa voi säilöä talven yli (ei kyllä meillä säilyisikään, siitä pitää huolen porkkanoita himoitseva perhe).

-Punainen kesäporkkana (suorakylvö)

Tässä lajikkeessa on kuulemma paljon karoteenia. Tästä lajikkeesta pitäisi syntyä hyvä porkkana(hedelmä)marmeladi. Porkkanaa on päältä punainen ja sisältä vaaleanpunainen. Kasvatusta suositellaan koko kasvukauden ajan harson alla. 

- Purjo (pikkupurjo "Nipper")

Pussin kyljessä luvataan, että 10 viikossa kasvaa hyvä pikkupurjosato ja mikä parasta, tätä voi viljellä hyvin myös ruukussa.

- Silpoydinherne 

Ruukkukasvatukseen sopiva runsassatoinen makea herne. 

Viime syksynä poistomyynnistä ostin paperiprässin, jolla voi kätevästi pyöräyttää kasvatusruukkuja, jotka maatuvat hyvin. Pyöräytin kokkeeksi muutaman ja hyvin toimivat. Taimimultaakin hankin, joten nyt latva-artisokan siemenet multaan :)

Niin siitä kasvihuoneesta...

Sitä ei vielä(kään) ole. Sain kylläkin 2 vuotta sitten lahjaksi puolisoltani kasvihuoneeseen valokatteet, mutta lahjassa ei lukenut, koska loppuosat tulee, saati pystytys <3 (miten se sanonta menikään... suutarin lapsella ei ole kenkiä...)

Mutta haaveena on edelleen kasvihuone. Taidan sellaisen hankkia jo tänä keväänä...

Ihanaa alkavaa viikonloppua!
-Anu-

6 kommenttia:

 1. Vau, tuolla määrällä olette omavaraisia koko ensi talven! :)

  Itse en koe olevani mikään varsinainen viherpeukalo, mutta kasvihuoneesta minäkin haaveilen - talon vanhoista ikkunoista tehtynä. Sitä pystytystä minäkin vaan odottelen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi viljelyksiä voi laittaa sekä kotipihaan että maalle. Maalla tilaa piisaaa. Osa on onneksi myös ruukkuviljelyyn soveltuvia, joten laitan kotipihalle isomman ruukkupuutarhan. Kasvihuone olisi kyllä ihan paras, sitä odotellessa -
   siellä ja täällä ;)

   Poista
 2. Ohhoh, on siellä rouvalla siemenet poikineen. Vau :) Ja mielenkiintoisen näköinen härveli tuo paperiprässi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi vähän lähteä lapasesta :D Vielä on ostamatta ne perussiemenet. Onneksi anoppi lupasi autella taimien kasvatuspuuhissa. Hän on maalla se tiluksien hengetär.

   Poista
 3. Mites mulla on jäänyt näin monta postausta lukematta... Voih, sinulla on kevät jo noin pitkällä! Minulla on ollut tapana ostaa kaikki "kylvökset" taimina, mutta joka vuosi mietin joko aikuistuisin jo niin paljon, että opettelisin kasvattamaan jotain ihan siemenestäkin. Kiitos inspiraatiosta - mahtaisiko tämä vuosi olla jo Se Vuosi :) Me voitaisiin yhdistää voimamme, sillä mulla olisi pieni kasvihuone, mutta ilman katetta ja se tuntuu kuumina kesinä ja sulla taas se kate ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu!
   Paljoa ei rahaa mene hukkaan, jos epäonnea on kylvöjen kanssa :) Kannattaa siis koeilla.
   Itselläni ensimmäiset latva-artisokat eivät suostuneet itämään, mutta yrittänyttä ei laiteta, eli uutta siementä multaan!

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!