Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

15.2.2015

Laskiaissunnuntain soidinmenot

Tänään näimme puolisoni kanssa jotain sellaista, mitä ei meistä kumpikaan ole ikinä aiemmin nähnyt. Ajeltiin aamupäivällä maalla ja yhden peltoaukean keskellä olevan tien risteyksessä oli alkamassa fasaanikukkojen soidinmenot. Pysäytimme auton ja onnekseni minulla oli kamera matkassa ja ihan käden ulottuvilla.

Tien pientareella oli kaksi fasaanikukkoa ja kaksi naarasta. Toinen naaraista oli ensin hyvin lähellä kukkoja ja toinen ojan pohjalla. Hetken päästä kanat siirtyivät suosiolla pensaiden suojaan. Tämän jälkeen alkoi melkoinen elämä ihan auton keulan edessä ja hetken päästä auton sivulla. 

Kukot eivät viis veisanneet pysähtyneestä autosta, vaan alkoivat kiivaasti kamppailla keskenään.Suomen riistakeskuksen mukaan fasaanikukko kerää keväällä ympärilleen haaremin, jossa on useita, jopa 6-7 naarasta. Koiras puolustaa haaremiaan petoeläimiä ja muita koiraita vastaan. Koiraiden väliset tappelut voivat olla hyvinkin ankaria. Kaikki kukot eivät onnistu saamaan naarasta, koska naaraat itse valitsevat mielestään parhaan kukon.

Tässä kisassa taisi oli siis kyse siitä, kumpi saa molemmat kanat, vai saako lopulta kumpikaan. Kukot välillä tuijottivat toisiaan ja sen jälkeen hyppivät toistensa päälle. Sulat ja höyhenet pölisivät, kun kukot riipivät toisiaan kynsillä ja näykkivät toisiaan kaulasta. Tätä menoa jatkui ainakin kymmenisen minuuttia ja otoksena minulla on kamerassa toistasataa kuvaa tästä kamppailusta. Avasin kaksi kertaa auton ovenkin ottaakseni kuvia, eivätkä nämä kaksi kukkoa siitäkään häiriintyneet. Lopulta kukot havaitsivat meidät ja lähtivät peräperää juoksemaan tietä pitkin pakoon, silloinkin toisiaan pöllyttäen. 
Joku paparatsaa meitä...

Välillä sitä kuvainnollisesti lähes törmää ihan mielettöman hienoihin asioihin. Tämäkin näytelmä oli varmaan sellainen "kerran elämässä" kerta. Uskomattoman hieno kokemus näin laskiaissunnuntain iloksi.


"Elämäämme sulostuttavat onnen hetket tulevat ylätyksenä. 
Me emme niinkään tartu niihin, 
pikemminkin ne tarttuvat meihin"
-Ashley Montagu-Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!
-Anu-

12 kommenttia:

 1. Oi, miten hienoa tapahtumaa pääsitte todistamaan! Ja miten hienoja kuvia onnistuit saamaan! Luonnon seuraaminen on kyllä mahtavaa, mutta harvoin pääsee näkemään jotain tuon kaltaista. Minua viehättää erityisesti tuo toinen kuva ylhäältä. Se on jotenkin niin taiteellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä ihan puhdas sattuma, että osuttiin paikalle ja vieläpä kamera mukana. Tästä luonnon kanssa kohtaamisesta syntyi taas hyvä mieli. Mietin kuvia selatessa, että pitäisi teettää kuvasuurennoksia muutamista parhaista "vahinko" otoksista. Sen verran vikkelästi kamppailivat, että osa kuvista on epätarkkoja. Toki kuvaajakin on vielä harjoitteluvaiheessa otokisien kanssa :)

   Poista
 2. Herregud miten upeita kuvia! Olette tosiaan olleet oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Noista saisi kuule komeita tauluja :)

  Fasaanit on mulle harvinaista "herkkua" muutenkin, koska täällä meillä ei ole niitä lainkaan. Tai en ole ainakaan kuudessa vuodessa nähnyt yhtäkään. Kauniita lintuja, varsinkin kukkopuoliset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Ajattelin yllä tehdä mutaman kuvasuurennokset tai taulun näistä. Nyt on muuten fasaaninpyyntiaika. Sekin luki siellä riistakeskuksen sivuilla. Nuo olisi kyllä saanut napattua helposti paistiksikin, jos sellainen olisi mielessä :)

   Poista
 3. Wau, miten upeita kuvia! Laita ihmeessä kuvasi jonnekin luontosivulle! Tosi hieno elämys!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tyttäretkin sanoivat eilen, että johonkin kisaan voisi osallistua. Itselle ei kyllä tullut tuo heti mieleen, kun elämys oli niin valtava, että sitä meni pitkään ihmetellessä.

   Poista
 4. Jumakekka mikä setti kuvia! Yhdyn edellisiin! Nuo kuvat kannattaa laittaa edelleen! Huikeaa!

  VastaaPoista
 5. Tuo on ollut varmasti melkoinen luonnon näytelmä! Upeita kuvia. Käypä kurkkaamassa, blogissani on sinulle haaste ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu. Huomasinkin haasteen, kun kurkkasin blogiasi. Kerään nyt vähän voimia ja vastailen kyllä sitten haasteeseen. Perhettämme kohtasi tänään suuri suru, kun siskoni nukkui pois.

   Poista
  2. Voi Anu. Otan osaa ❤ Lämpimiä ajatuksia ja voimia suureen suruun ❤

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!