Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

11.4.2015

Kasvihuoneen lumoissa

Urakka on suoritettu! 
Meillä on nyt kasvihuone pystytettynä. 
Voi että olen niin iloinen ❤︎

Lähtökohta oli tämä...
Perjantaina aamulla ryhdyin purkuhommiin. 
Tyhjensin istutuslaatikoista mullat pressun päälle, siirsin nokkakärryillä puulaatikot syrjään, tasoittelin maata ja pohdin, mistä tähän hätään saisi vähän mursketta täytteeksi. Mittailin kasvihuoneen paikan ja merkkasin sen. Totesin, etä mursketta pitää kyllä jostain nyt saada. Isäntää häiritsin moneen kertaan päivän aikana puhelimitse ja kertoilin, mitä olin saanut aikaan. Murskeasiallakin häntä häiriköin, kunnes keksin asiaan ratkaisun. Maalle jäi kivituhkaa hippusen yli, joten ei muuta, kun maalle hakeman saavillinen kivituhkaa. 
Kotiin palattuani kasasin haravointijätteelle kehikon ja nostelin talikolla lehdet kehikkoon, haravoin metsänpohjaa ja saksin muutaman ruippanan puun pois. Haaveilin valmiista kasvihuoneesta ja kaffe- ja ruokatauoilla surffasin netissä etsien kompostoria. Meillä ei vileä(kään) ole kompostoria, josta kannan ekologista huonoa omaatuntoa. Nyt se on hankintalistalla, meinaan kompostori.  

Pohjatöitä tehtiin illalla lisää, kun isäntä kotiutui. Pian todettiin, että hakemani kiviaines ei sittenkään riitä. Eihän siinä muu auttanut, kun lähteä isännän kanssa maalle uudelleen. Onneksi matka ei ole kovin pitkä ja seura kiitettävän mukavaa :)

Lauantaina sitten puolen päivän jälkeen (kampaajalla piti käydä ensin, että kutrit on kunnossa kun hommiin ryhtyy) ryhdytiin perustuskivien latomiseen (isäntä latoi ja minä kannoin) ja kasvihuoneen pystytykseen (isäntä kasasi ja minä toimin tukevasti tukena huojuville osille). Aikaa koko hommaan kului useita tunteja. Nippelia ja nappelia oli ihan riittävästi. Onneksi ohjeet olivat hyvät ja osat hyvin numeroitu. Kokoaminen vaati selkeästi kaksi henkilöä ja tämä puuha toimi jälleen hyvänä avioliittotestinä - puheväleissä ollaan eikä hermotkaan menneet :D 
Illan jo hämärtyessä otin nämä viimeiset kuvat. Kasvihuone on kooltaan  3,4 m2 ja juuri tuohon paikaan sopivan kokoinen. Tuo maassa oleva timjami säilyi hyvin ulkosalla hengissä talven yli. Rosmariini ja persilja muuttivat keittiöstä valotaloon. 
Nyt mietinnässä on hyllyjen hankinta.  Lisäosapaketti maksaaa 50 euroa! Tämä koko kasvihuone maksoi 299 euroa miinus 10 % kun ymmärsin liittyä honkkarin jäseneksi. En ole vielä päättänyt, onko kasvihuoneen hyllyille oikeasti tarvetta? Onko sinulla kokemusta kasvihuoneen hyllyistä - siis tällaiseen alumiinirunkoiseen kasvihuoneeseen laitettuna? Otan mielelläni vinkkejä vastaan :)

Ihanaa viikonlopun jatkoa sinne!

Onnellisena 
-Anu- 14 kommenttia:

 1. Reippaita olette olleet - on syytäkin olla onnellinen! Tuonne on kiva alkaa perustaa nyt omaa sisäpuutarhaa. Meilläkin on pikkuruinen kasvihuone. Saimme sen perintönä naapurista ja keräsimme pitkiä katseita kun kannoimme kasvihuoneen parin talon päästä meille kokonaisena :) Itse tein hyllyt vanhoista tiilistä ja vanhoista liimapuulevyistä, joista talomme entinen terassi oli tehty. Nuo hyllyt ovat melko matalat ja sopivat hyvin pikkuviljelyksille, lähinnä yrteille. Suuremmat (tomaatit, chilit yms.) meillä on isoissa saaveissa suoraan maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Minulla on takapihala muutama leca harkko jemmassa ja mietin hyödyntäisinkö niitä hyllyn osina. Pinterestistä löysin mukavia ideoita. Ajattelin tomaatit ja viidakkokukrut laittaa Biolanin kasvusäkkiin kasvamaan. Tuosta kasvusäkistä on viime vuodelta hyvät kokemukset.

   Poista
 2. Onnea uudesta ilosta! Miten siististi toteutettu ja ihanat nuo heinäseipäät! Jään odottamaan satoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Isäntä on tarkka tyyppi, kun hänet saa suostuteltua näihin minun projekteihin :) Perustusten hieromisessa meni tovi jos toinenkin.
   Heinäseipäitä ostin viime keväänä peräkärrillisen verran erilaisiin projekteihin, joita toteutin maalla ja vähän täällä kotipihassakin. Olen myös kovasti tykästynyt vanhoihin heinäseipäisiin. Niistä saa tehtyä yhtä sun toista mukavaa.

   Poista
 3. No voi että, kuinka töpinäksi laitoitte; nyt jo kasvihuone pystyssä! :) Se on kyllä mukavan kokoinen ja näköinen, ja hintakin sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli tässä viikonlopun kyljessä yksi vapaa, joten ehdin hyvin tehdä alustavat hommat yksikseni ennen varsinaista pystytyshomaa. Kasvihuone on ollut pidempiaikainen haave ja nyt päätin, että sen toteutan, koska elämähän on tässä ja nyt. Ostin sitäpaitsi viidakkokurkun ja tigellatomaatin siemeniä, jotka nyt kasvaa tuolla jo kohisten ja pitäähän niille oma maja saada, koska avomaalla ne eivät viihdy :)
   Tästä kasvihuoneesta pitää todeta, että on hintansa väärti. Kokoaminen ei ollut ylivoimaista, koska osat oli hyvin merkattu ja ohjeet kunnolliset.
   Mukavaa sunnuntaita sinne Airisrantaan!

   Poista
 4. Onnea, onnea, onnea! Olittepa te nopeita! Olen nyt entistä enemmän täpinöissä omien kasvihuoneiden kanssa, kun näin tuon teidän huolella kasatun.Tuo näyttää hyvältä ja toimivalta!

  Meillä vedettiin eilen sorat tulevien kasvareiden pohjaksi ja tänään alkaa sisällä niiden elementtien kasaaminen. Pakko tehdä sisällä, kun taivas vetää jo harmaaksi ja iltapäivälle on luvattu kohtuullisen kovaa sadetta.

  Perässä tullaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Johanna! Tuossa kasaamisessa ei voinut jäädä odottelemaan, kun isännän sanoja lainatakseni osat olivat rimpuloita (alumiiniprofiilit). Seinän runko-osat pysyivät pystyssä huojuen, joten toiset kädet olivat paikallaan tuossa hommassa. Vähän rupesi illansuussa eilen tuulemaan, joten todettiin, että loppuun on urakka tehtävä, ettei tuuli vie tupaa mennessään. Kasauksen aikana muttereita ei saanut tiukata vielä kiinni, jotta pleksit saatiin pujoitettua paikoilleen. Vasta lopussa, kun kasvihuone säädettiin ristimittaan, kiristettiin mutterit. Lopuksi isäntä pulttasi perustukset solkkeliin kiinni. Toivottavasti valotalo pysyy paikallaan :)

   Mukavaa päivää sinne ja onnea kasauspuuhaan! Ei aikaakaan, kun sielläkin on valotalot pystyssä.

   Poista
 5. Vau, nousipa se sitten loppujen lopuksi päättäväisen nopeasti! Nyt olet onnellinen kasvihuoneen omistaja :). Jään innolla odottamaan, mitä kivaa sinne kertyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi työpäivän aika siinä vierähti kaikkineen. Eilen moneen kertaan kävin katselemassa huonetta ja pohdin, mitä mihinkin laitan ja miten. Pähkäilin myös niiden hylyjen hankintaa takaseinälle.
   Kasvihuoneeseen tulee ainakin tigellatomaattia ja viidakkokurkkua sekä yrttejä. Taimet täällä jo sisällä kovaa vauhtia kasvavat.

   Poista
 6. Hei! Minulla on samanlainen kasvihuone, ostettu viime vuonna honkkarista. Minun piti koota se viikonloppuna mutta ohjeet on hukassa!! Siis miten kömpelö voikaan olla! Siksi kysyn jos voisit ottaa kuvia ohjeista ja jakaa tähän..? Tai lähettää s-postitse?
  T. Kömpelö-Johanna Snappertunasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Johanna!
   Ohjeet eivät ole meillä enää tallessa. Löytäisitköhän ohjeet netistä?
   Toivottavasti saat kasvihuoneen kasattua - siitä on minulle ainakin ollut ihan valtavan paljon iloa.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!