Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

26.4.2015

Kierrätystä ja Ekoteko

Viikonloppu sujahtti kotitöden ja ulkohommien merkeissä rattoisasti. Lauantaina iltapäivästä haketimme puiden ja pensaiden leikkuujätettä sekä takametsästä karsittuja liian tiiviisti kasvaneita näreitä. Puuta oli kohtuullisen paljon ja  haketta tuli kolme saavillista. Hakkeet upposivat takametsään alppiruusujen ympärille helposti. Ihana laite tuollainen hakettaja / murskain. Onneksi saimme härpättimen langoltani lainaksi. Helpottaa huomattavasti eloa ja oloa, kun oksia ja runkoja ei tarvitse lähteä roudaamaan jäteasemalle. Toisekseen meillä kuluu haketta ja kuoriketta pihalla kohtuullisen paljon, koska takapiha on suurimmaksi osaksi katettu kuorikkeella. Näin myös takapiha sulautuu takametsään mukavasti. 

Touhutessani haravoin myös takametsän polun suuremmista lehdistä ja katselin, joko valkovuokot ovat kasvussa. Muutaman viikon päästä polun ympärys on täynnä valkovuokkoja! Sitä näkyä odotan jo kovasti. Tuo loiva rinne on niin kaunis, kun valkovuokkoja on metsänpohja täynnä.

Olen kärsinyt pitkään ekologisesta huonosta omastatunnosta, koska meillä ei ole ollut kompostoria. Sekajätteen määrä on ollut liian suuri, kun roskiin päätyy sellaista, jonka hyvinkin voisi "syöttää" kompostorille. Kotitalousjätteestä kun noin kolmasosa on biojätettä.  Joka ikinen kerta, kun olen sekajätepussiin laittanut mm. juuresten kuoria, ruoan tähteitä yms., olen tuntenut piston sydämessäni. Eilen sitten takapihan raivasuspuuhien yhteydessä otin asian puheeksi isännän kanssa. Taisi ekologinen omatunto soimata hänelläkin, koska tänään kävimme sitten ostamassa kompostorin! 

Siellä se uuden karhea kompostori nyt seisoo takapihalla. Ensimmäiset biojätteet on myös sinne laitettu. Innolla odotan kompostoinnin käynnistymistä.

Lukiessani juuri  puutarha.net sivustoja kompostoinnista huomasin, että vuonna 2016 laki muuttuu niin, ettei biojätettä saa enää päätyä kaatopaikalle. Nytpä siis onkin kreivin aika opetella kompostoinnin niksit. Itsekseen tuo laitos tuottaa mustaa kultaa, mutta hoivaa ja huolenpitoa se kyllä vähän vaatii. Ostamamme Biolanin pikakompostori 220 eco on tarkoitettu maksimissaan kuuden hengen talouksille, joten tähän huusholliin tuo laitos on passelin kokoinen. 

Muu kierrätys on meillä hoidettu tähän asti ihan mallikkaasti. Alkuvuodesta kävin Ikeasta ostamassa kannellisia Sortera laatikoita, joihin kierrätettävät materiaalit sai siististi laitettua. Ostin myös liitutaulutarraa, joista leikkasin palat kansiin ja kirjoitin, mitä mihinkin laatikkoon laitetaan. Kätevää. Laatikot on nyt helppo napata täyttyessään mukaan ja viedä sisältö kierrätysasemalle. 

Ennen tätä kierrätettävt pahvit, lehdet, pullot, tölkit, lasit ja  metalli ovat olleet kasseissa tai koreissa ja välillä levinneet portaanaluskomeroon kuin jokisen eväät. Komero, jota kotoisasti komuutiksi kutsumme, oli välillä (lue usein tai aina) ihan kammottavan näköinen. Komuutin ja vessan ovet ovat vierekkäin ja välillä on vieraiden ilmeet olleet kuvaamisen arvoisia, kun ovat avanneet väärän oven :)
Nyt siis järjestys on kohtuullisen mallillaan ja kierrätyskin tältä osin paljon mukavampaa. 
Nyt siis tällä erää tässä huushollissa on ekoteko tehty ja minulla ekologinen omatunto puhdistunut huomattavasti. 
Vähänkös hymyilyttää :)

Iloa alkavaan viikkoon!
-Anu-

7 kommenttia:

 1. Voi miten aiheellinen postauksen aihe! Hassua miten sitä kuvittelisi omakotitalossa kierrättämisen helpommaksi kuin vaikka kerrostalossa. Muutimme itse nykyiseen kotiimme kerrostalosta, jossa oli paikka jos jollekin kierrätettävälle. Omakotitalossa huonoa omaatuntoa aiheuttaa eniten juurikin biojätteen kierrättäminen. Yritin ehdottaa naapureille yhteisen kompostorin tai tyhjennettävän biojäteastian hankkimista, mutta eivät innostuneet. Nyt meillä kierrätetään kyllä kaikki muu paitsi biojätteet, juurikin se mitä lapsiperheessä eniten tulee...Ehkä meidänkin pitäisi ottaa samalla tavoin itseämme niskasta kiinni :)

  Kätevä muuten tuo IKEAn sorttilaatikosto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, millaisia muutoksia tulee, kun laki astuu voimaan. Saattaa hyvinkin olla, että omakotialueille tulee isompia yhteisiä kompostoreita tai biojätekeräyspisteitä. Siinä olisi kyllä ideaa. Hieno kuitenkin, että kierrättäminen lisääntyy kaikin puolin.

   Poista
 2. Meilläkin on ollut suunnitelmissa kompostori ja myös ihan pihajätteen kompostointi. Olisi niin mukava, kun multaa tulisi omasta takaa. Tähän mennessä piharoskat on poltettu, kun asutaan taajaman ulkopuolella. Joku vaikeuskynnys pitäisi vain ylittää. Tuosta laista en muuten ollut kuullutkaan.

  Alppiruusut ovat ihania! Viime kesänä istutettiin yksi rungollinen, joka oli alennuksessa. Saa nähdä, kuinka lähtee kasvuun. Silppuri on kyllä hyvä apu oksien hävittämiseen. Meillä taisi olla liian heppoinen rakenteeltaan, kun hajosi alta aikayksikön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Langollani on sellainen murskain, joka pätkii paksumpaakin puuta. Siskollani ja langollani oli myös sellainen oksasilppuri myös, mutta se teki tenät - otti ja hajosi. Tämä "papeloa" tekevä härpätin on toimiva.
   Meillä kasvaa takametsässä 4 alppiruusua. Metsä on hyvin hapan ja havupuuvoittoinen. Viime keväänä niissä oli ihan mahtavat kukat. Lankoni, joka on oikea kompostorimestari sekä alppiruusujen ja atsaleoiden kasvattaja, laittaa kompostimultaa alppiruusuille ja hänen hoteissaan ruusut voivat loistavasti ja kukkivat ihan mahtavasti.

   En minäkään ollut ennen mennyttä viikonloppua lukenut tuosta tulevasta laista mitään. Onneksi aina oppii jotain uutta! Jos oikein jaksaisi vihkiytyä aiheeseen, niin olisi hyvä hankkia tuon lämpökompostorin lisäksi sellainen "tavallinen" kompostori, johon saisi heinät, haravointijätteet sekä lämökompostorin sisällön vielä tekeytymään valmiiksi. Minulle muutama ystävä kertoi, että tujua tavaraa tulee tuosta läpökompostorista.

   Kirja lähti eilen muuten postiin, joten lähipäivinä kirjekyyhky tuo kirjan teille :)

   Poista
  2. Kiitos Anu! <3 Odottelen kirjaa ihan intona!! :)

   Poista
 3. Hyvin tehty, hyvä sinä! Kierrätys on kyllä järkevää niin monella tapaa - täällä se on valitettavasti vielä puolitiessä. Palavat poltetaan, biot kompostoidaan, mutta muu menee toistaiseksi jäteauton kitaan, koska ei ole tilaa hoitaa asiaa vielä pieneen hetkeen toisella tavalla - ja on siinä hieman saamattomuuttakin. meillä ei kovinkaan paljoa jäteautojätettä synny (joka 3. viikko tyhjennyt), mutta silti. Voisi syntyä puolet vähemmän ja kiertää tuplasti enemmän!

  Ihanaa tuollaisen siisteyden ja kätevyyden saavuttaminen. Onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna ♥︎
   Hirmuinen määrä tulee kannettua kaupasta muovia erilaisten pakkausten muodossa. Siihen(kin) olisi hyvä kiinnittää jossain ajanhetkessä huomiota, mutta nyt olen tyytyväinen tähän asti saavutettuun alkavaan toimintaan. Täällä meillä vielä muutama vuosi sitten kerättiin erikseen energiajäte, mutta se lopetettiin kustannussyistä, koska ihmiset tunkivat energiajakeeksi kaikkea sinne kuulumatonta ja uudelleen lajittelu maksoi liikaa. Toivottavasti tuo käytäntö vielä palaa takaisin. Onneksi täällä on kuitenkin toimivat kierrätyspisteet, johon on helppo käydä tyhjetämässä laatikon sisällöt.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!