Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

24.5.2015

Puutarhaterapiaa

Tämä viikonloppu tuli enemmän kuin tarpeeseen. Leipätyössä oli reilumman puoleisesti sutinaa, joten akkulataamoa tarvittiin jo kipeästi. Lauantaina aamupäivä meni puutarhapuodeissa hankintareissulla. Iltapäivästä ryhdyin sitten istuttamaan kasvihuoneen täyteen tomaattia, kurkkuja, paprikaa ja chilin. 
Ostin kasvusäkit tomaateille ja tein myös investoinnin kastelualtaisiin. 
Viidakkokurkkuja varten ostin toisen altakasteluruukun Etolasta. Viime vuonna ostin tuon ruskean ruukun, mutta tänä vuonna ruskeaa ei enää saanut, vaan myynnissä oli vain mustaa ja valkoista. 
Lauantaina tuulla rymisteli kiitettävästi, mutta silti oli hiki päässä, kun tuolla pikkuisessa kasvihuoneessa pyöri istutuksien kanssa. Omakasvattamat tomaatintaimet pääsivät siis kasvusäkkeihin, kuten myös omakasvattamat viidakkokurkun taimet. Tuin taimet narulla kasvihuoneen kattoon. Narun laitoin taimen paakun alle. Kasvihuoneen perälle laitoin paprikat, chilin ja kasvihuonekirkun sekä tuohon oikealle puolelle ruukkuihiin kirsikkatomaatin taimet. Enempää tähän pienee kasvariin ei kyllä mahdu :)

Istutusvinkki

Sain suosikkipuutarhaltani muutamia vuosia sitten vinkin helpottamaan istuttamista. Manailin istutuksen hitautta ja puutarhuri vinkkasi tämän konstin tuolloin.  Tässä teillekin vinkki.

Täytä ruukku mullalla ja lopuksi laita taimen ruukku multan. Tiivistä ruukun ympäriltä multa.
 Nappaa ruukku pois...
 ja laita taimi koloon. Lopuksi lisää pinnalle hieman multaa, jos tarvetta on. Yleensä upotan ruukkua vähän enemmän, jolloin multaa ei tarvitse lisiä. 

Yrtit

Timjami vahvistui kovasti kasvihuoneessa ja pääsi nyt taimien tieltä pihalle. Mintun istutin suosiolla ruukkuun, jottei joka paikka ole hetken päästä täynnä minttua. Lipstikan ja ruohosipulin siirsin keväällä ruukkuihin, kun vanhat kasvilaatikot saivat lähtöpassit. Saavat nyt odotella näin, kunnes tiedän mitä lopulta kasvilavoihin laitan. 

Yhteen kasvilavaa istutin yrttejä. Persilja näyttää vähän rupsahtaneelta, mutta kyllä sieltä uutta piipsua jo pukkaa. Persiljaruukun ostin kaupasta jo aikaa sitten, mutta nyt sen työnsin multaan. Curry-yrttiä ostin kaksin kappalein (keskellä takana). Tuo yrtti sopii ihanasti marinaadeihin. Lisäksi istutin sitruunamelissaa, rosmariinia, kirveliä, ranskalaista rakuunaa, iisoppia ja salviaa. Basilika odottelee vielä vähän lämpimämpiä kelejä. 

Puutarhan kukkivat pensaat

Päärynäpuista pienempi pukkaa kukkaa runsaasti kokoonsa nähden. Toinen puista ei ole tähän päivään mennessä tehnyt kukan kukkaa.

Kirsikkapuista toinen on jo avannut osan kukistaan. Muutama päivä, niin koko puu on täynnä kukkia - ihanaa :)
Ruusukvitteni kuivatti talven aikana muutaman oksan, mutta ne oksat, jotka talvehti, tekevät nyt runsaasti kukkia. Pensaan tyvessä, ihan kiven vieressä, oli jo muutama kukka auki.

Jännitin jälleen, onko suosikkikasvini säilynyt hengissä talven yli. Onneksi on. Samettisumakki on vähän myöhäisherännäinen lehtien kanssa, mutta kyllä sieltä puskee uutta lehteä.

Isotuomipihlaja-aidanne on myös hetken päästä kukassa. Muutaman päivän kuluttua odotettavissa ympäri pihaa kukkivia puita ja pensaita.

Sotkut selväksi

Pihavaraston seeinustalle jäi ruukut talveksi. Tyhjennän ruukut yleensä syksyllä ja siirrän ne pihavarastoon, mutta viime syksynä tämä homma jäi tekemättä. No, edestäänhän ne sitten löytää :)Kasvihuoneen lootakin jäi tuohon huhtikuussaodottamaan päivää parempaa...
Tänään sitten sain vihdoin aikaiseksi vaihaa ruukkuihin freesimmät mullat ja istuttaa kesäkukat. Etupihan terassi on kuumaakin kuumepi kesäisin, joten siinä viihtyy aniharva kukka. Verbenan olen todennut jo monena vuonna pärjäävän ja kukoistava lämpimässä paahteisessa paikassa, joten samassa lajissa pysytään myös nyt. 
Jos kesä on helteinen, niin tässä on varjoisa paikka nautiskella virvokkeita. Samalla voi katsella hyötypuutarhan elämää.
Tähän kohtaan ruukkuihin en ole vielä ostanut kesäkukkia, kun en oikein tiedä, mitä niihin laittaisin. Paikkaan paistaa aurinko aamupäivän, mutta loppupäivän talo varjostaa aluetta. Verenpisaroita vähän mietin... toisaalta tekisi mieli kokeilla jotain muuta, mutta mitä? Ideoita otan mielelläni vastaan :)


Tänään voi hyvin yhtyä Peggy Leen aforismiin:

"Kunhan pääsen kotiin ja kaivamaan puutarhaani, 
olen kunnossa. 
Upeaa terapiaa, puutarhanhoito."
-Peggy Lee- 

Tunnen oloni hyvällä tavalla uupuneeksi. Pihan parissa vierähti tunti jos toinenkin viikonlopun aikana. Akut on jälleen ladattu!

Iloa alkavaan viikkoon
-Anu- 


8 kommenttia:

 1. Sinulla on ai-van uskomaton puutarha, ja tuo into, millä sitä hoidat! <3 Viidakkokurkku, kasvihuonekirkku - olen melkein päästä pyörällä, sillä en ole niistä kuullutkaan. :) Varmasti ihana käydä keräilemässä yrttejä ja muuta satoa kasvihuoneesta sitten kesällä.

  Päärynäpuu meilläkin on aloittamassa kukintaansa, mutta viime syksynä istutettu kirsikkapuu näyttää surkean kituvalta. Silmut vaivoin näkyvät. :( Edellinenkin kuoli talven aikana. Osaatko vinkata, mikä saattaisi olla vialla? Viikonloppuna olimme Uudenkaupungin Minifarmi ja Kukkamessuilla, josta löysin muutamia kivikkokasveja, joiden nimeä en kylläkään enää muista. :D

  Kiitos istutusidean jakamisesta. Sehän helpottaa työtä tosi paljon. :) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Päivi :) Puutarhatyöt ovat muun arjen hyvä vastapaino ja kättensä jäljen näkee heti ja tuo iloa. Taimien kasvatukseen innostuin tänä vuonna enemmän, johtuen varmaankin siitä, että nyt oli mielessä tilaa rankkojen vuosien jälkeen. Kasvun ihmettä oli myös mukava seurata.
   En kyllä osaa sanoa vinkkiä kirsikkapuun eloon ja oloon. Itsekin olen ihmetellyt täällä toisen päärynäpuun sadon puutetta. Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 2. Siellä ollaan kyllä oltu ahkerana! Hyvältä näyttää ja voi mikä kasviarmeija kasvarissa. Meillä on vielä niin kylmää että kaikki pitää kantaa yöksi pois, joten istutuskin jätän suosiolla istutukset myöhemmälle. Kiitos tosiaan tosta istutusideasta, täytyykin testata. :) Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helinä! Voi olla, että kasvihuoneeseen ei mahdu sisään, kun kaikki kasvit (toivottavasti) rehahtavat kasvuun :)
   Onneksi osa on siirrettävissä ruukuissa, joten ne voi tarvittaessa kuskata pihalle säiden salliessa.

   Poista
 3. Hyvällä tavalla uupunut oli muuten ihan hitsin hyvä ilmaisu. Ja se jos mikä on just se paras olotila <3

  Ahkerana oot tosiaan ollut ja voin vaan kuvitella, kuinka palkitsevaa, kun satoa alkaa tulla. Oot mun puutarhuri-idoli :)

  ja kiitti tosta istutusvinkistä. Paljon helpompi tosiaan laitella mullat ruukkuun noin apuruukun avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että puutarhuri-idoli :) Kiitos Annukka <3
   Lähinnä ajattelen, että puutarha ja siellä tehtävät jutut on tapa kanavoida ajatuksia ja mieleen kertynyttä kuormaa ulos. Eilen illalla kun selkä oli jokseenkin väsähtänyt päivän askareista, luin Ajatuksia puutarhasta kirjaa ja siellä yksi ajatus oli:
   " Jos puutarhaihminen olisi syntynyt maailman alussa luonnollisen valinnan tietä,
   hänestä todennäköisesti olisi kehittynyt selkärangaton.
   Minkä ihmeen takia puutarhanviljelijällä ylipäätäänsä pitää olla selkä"
   - K. Ĉapek-

   Poista
 4. Hei, ensi vierailulla blogissasi (jään seuraamaan). Mistä, minkä merkkiset ja hintaiset nuo kastelualtaa oli? Vaikuttaa näppäriltä. Itsellä on Orthexin ruukkuja 17-40cm ja vaikuttaa hyviltä nekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja tervetuloa seuraan!
   Kyseessä on Biolanin kasteluallas ja hinta oli n. 64 euroa / kappale. Melko kallis, mutta toivottavasti kestävät useita vuosia. Etolasta ostettu jalallinen ruukku maksoi 27 euroa. Ajattelin, että altakasteluruukut saattavat toimia hyvinkin, kun olemme välillä vesillä. Iloa loppuviikkoon :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!