Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

17.5.2015

Veneilykausi käynnistyi


Kauan odotettu veneilykausi on korkattu! Vietimme siipan kanssa pidennetyn viikonlopun vesillä. Oravissa oli vielä Helatorstaina rauhallista. Perjantaiaamu valkeni aurinkoisena ja suuntasimme veneen kokan kohti Linnansaaren kansallispuistoa. Haaveilimme näkevämme norpan.
Oravin kanavan suulla on vanha, vuonna 1892 rakennettu Saimaan alueen viimeinen puurakenteinen kaunis loisto, joka on entisöity. 

Linnansaareen Sammakkolahdelle tultaessa ajetaan lahdelle sisään kapeaa väylää pitkin. Lahden pohjukassa on vanha torppa, jossa on asuttu 1850-luvulta aina 1960-luvulle saakka. Oskari ja Tilda Parviainen olivat viimeiset Linnansaaren torpparit. Parviaiset lunastivat vuonna 1938 torpan omakseen ja tila lohkaistiin Louhimaan tilaksi. Tila erotettiin valtion maista, joilla Oskari oli toiminut myös palkattuna metsänvartijana. Oskarilla ja Tildalla oli poika ja kaksi tytärtä. Poika menehtyi jatkosodassa ja näin tilalle ei ollut jatkajaa. Tila autioitui 1950-luvun lopulla. Vuonna 1975 valtio osti tilan Parviaisen perikunnalta ja tila liitettiin kansallispuistoon. 

Torpan takana on kasvatettu marjapensaita ja muita hyötykasveja. Onkohan tässä Tildan istuttama raparperipenkki?
Torpassa on kohtuullisen iso tupa, jota hallitsee iso tulisija, kaksi kammaria ja ruokakomero. 

Oskarin ja Tildan pellot ovat sijainneet hajallaan saaressa. Tilan koko on ollut yhteensä n. 39 hehtaaria. Maa on erittäin kivikkoista ja peltoja on hoidettu kaskeamalla ja laiduntamalla. Kivikasoja oli siellä täällä, kun pelloilta ja laitumilta on korjattu kiviä pois. 


Sauna sijaitsi rannan tuntumassa, mutta selkeästi erillään torpasta.
Navetasta oli jäljellä perustukset. Oskarilla ja Tildalla on ollut muutama lehmä, kanoja, lampaita ja hevonen. Oskari on käynyt myös kalassa hankkiakseen lisää särvintä ruokapöytään. 

Torpan pöydällä oli kuva Oskarista ja Tildasta tyttäriensä kanssa. Kuva on otettu torpan edustalla. 

Sammakkolahden venelaituri sijaitsee torpan vastarannalla. Sammakkolahden alue on ollut myös Oskarin torppaan kuuluvaa laidunmaata. 
 Alueella on vanhoja näreaitoja, joita metsähallituksen toimesta myös uudistetaan. Laidunmaat olivat usein aidattu juuri näreaidalla.  Linnansaaressa on kesäisin myös maisemanhoitajia, eli liuta lampaita. Lampaat eivät olleet vielä muuttaneet saarelle. Metsähallituksen toimesta alueella tehdään nykyäänkin vuosittain pieni kaski. 

Sammakkolahden alueella on nykyisin muutamia majoitusaittoja, rantasauna retkeilijöiden ja veneilijöiden käyttöön sekä kesäaikaan palveleva kioskikahvio.
Aivan venelaiturin vieressä löytyi rantakäärmepataljoona. Kivien alla asusti lukuisa määrä rantakäärmeitä, joita yhtäaikaa näkyi kymmenkunta. Vielä olivat sellaisia pieniä poikasia. Vähän piti kävellessä jalkoihin katsoa, ettei päälle tallannut, kun olivat sen verran kohmeisia liikkeissään. 

Rannalla oli huikea määrä rentukoita. Laiturin luona oleva ranta oli keltaisenaan kaunnita kukkia.


Molempina iltoina, mitä Linnansaaressa oltiin, oli tyyni keli. Perjantai-ilta oli aurinkoinen ja kaunis. Pitkään katselimme lahdelle, josko norppia näkyisi, mutta tällä kertaan emme tehneet yhtään norppahavaintoa. Muutama vuosi sitten keväällä juuri tällä lahdella näin norpan kelluvan kuin korkki pinnalla. Norppia Saimaan vesistössä on n. 310 yksilöä. 
Saaressa on useita luontopolkuja. Linnut pitivät omaa konserttiaan ja luonnossa näki kaikenlaista kaunista. Koivussa kasvoi iso pahka.
Alueella oli puissa paljon erilaisia lahottajia. Tässä yksi kaunis kantokääpä. 
Ketunleipä, eli käenkaali, jota myös revonrieskaksi kutsutaan,  kukki kauniisti, kuten myös näsiä.
Mitäpä luonnossa oleilu olisi ilman lettukestejä! Perinteeksi on muodostunut paistaa letut perintörautapannulla nuotiotulilla. Voi että olivat hyviä nämä kevään ensimmäiset letut. 

Nyt on univelat nukuttu pois laineiden liplatuksissa ja akut jälleen ladattu. Happimyrkytyskin taidettiin hankkia, kun niin makoisasti nukutti luonnossa samoilun jälkeen :)
Olipas ihana ja virkistävä viikonloppu. 

Nautinnollista alkavaa viikkoa itse kullekin!
-Anu-

14 kommenttia:

 1. Upeaa luksusta koko viikonloppu! Kauniita kuvia. Keväinen luonto on huumaava. Siitä kun saa nauttia, niin jo taas jaksaa arjen askareissa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta, luksusta oli. Tytöt jäivät opintojensa pariin ja oltiin reissussa kahdestaan. Sekin on välillä mukavaa, vaikka reissussa on ihana ollla oman perheen kanssa. On niin ihana katsella ja kuunnella luonnon heräämistä. Tuolla luonnonsuojelualueella on runsaasti lintuja pesimässä. Paljon on lintuja, joita en edes tunnista.

   Poista
 2. Aivan ihanalta näyttää! Olen itsekin yhden kerran veneillyt Oravin seudulla, mutta en ole rantautunut siellä missään. Näyttää todella kauniilta seudulta ja arvaatko mitä, luulen, että kyllä nuo letut kruunasivat teidän päivän! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli kyllä ihana ja rentouttava. Tuo Linnansaaren kansallispuiston alue on kaunista seutua. Retkisatamassa on hyvät, lempeät löylyt antava sauna, josta myös nautimme kahtena iltana. Torppa tarinoineen on myös viehättävä. Kävimme siellä nyt ajan kanssa ensimmästä kertaa. Laituri on tuulelta hyvin suojassa, joten vaihtelevissakin keleissä sinne on hyvä mennä. Juu ja letut kyllä olivat ihan mahtavan hyviä. Miten ne tuolla luonnon helmassa niin hyviltä maistuvatkaan.

   Poista
 3. Huikea viikonloppu teillä on kyllä ollut. Ja ihanan idyllinen paikka tuo torppa ympäristöineen. Mukava, että sellaisia paikkoja säilyy. Tuollaisen viikonlopun voi hyvällä syyllä laittaa kategoriaan 'voimaannuttava'. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muut! Torpan alue muodostaa hienon kokonaisuuden ja mikä parasta, niin metsähallitus pitää alueesta hyvää huolta ja hoitaessaan aluetta, kunnioittavat vanhaa perinnettä, kaskeaminen hyvänä esimerkkinä. Tuttaviemme lampaat pääsevät tiluksia hoitamaan kesän alussa :)
   Tällaisten viikonloppulomasen jälkeen huomaa voimaantuneensa siitä, että hymyilee koko ajan :) Luonto on siis tehnyt tehtävänsä!

   Poista
 4. Aivan todella upeita veneilymaisemia! Ja mieletön maisema tuo torppa tiluksineen. Olen kerran viettänyt mieheni sukulaisen juhlia Saimaan rannalla, se on niin erilaista kuin meren rannalla. Silti tuolloin vannotin itselleni, että tänne palaan vielä. Ja haaveissani olisikin juuri veneillä Saimaan vesistöissä vaikka aina minne vain saakka. Ihana viikonloppu sinulla toden totta ollut, kyllä luonto vain tekee tehtävänsä <3

  Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä menettänyt osan sydämestäni Saimaalle. Vesistö on niin monimuotoinen, kaunis ja vedet puhtaat. Onnekseni meillä on mahdollisuus viettää siellä vapaa-aikaa alati vaihtuvissa maisemissa :)

   Poista
 5. Onpa idylliset maisemat! Mutta ilmeisesti kaikissa paratiiseissa asustelee myös käärme... Hui. Olen niin käärmekammoinen, että olisin luikkinut saman tien veneelle ja karkuun. Ennenkuin olisin ehtinyt varmistaa, että kyseessä on rantakäärme eikä kyy, joista on jäänyt lapsuudesta ikuiset traumat.

  Jotenkin noissa vanhoissa valokuvissa on aina sellasta arvokkuutta, johon ei nykyisenä digiaikana pysty vaikka on kaikki maailman tekniikka käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Olen ollut käärmekammoinen ja edelleenkään en pidä noista lieroista. Olen tietoisesti opetellut olemaan kirkumatta, kun näen käärmeen. Siitä kun ei juuri apua ole, koska käärmeet ovat huonokuuloisia :) Korkeita loikkia kylläkin olen muutamia kertoja ottanut. Saimaan saarissa elelee ihan kiitettävä määrä rantakäärmeitä. Kyitäkin on, mutta ne kyllä ennemmin luikkivat karkuun, kun minä tömistellen kävelen. Saatan olla = olen aika hassu näky, kun lompsin tömistelevin askelin pitkin polkuja ja heinikoita :D

   Poista
 6. Kuulostaa siltä, että olette viettäneet oikein rentouttavan viikonlopun!
  Upea kuvasarja, ihanaa vanhaa perinteistä maalaismaisemaa, tulee mieleen lapsuuden mummola :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa jäseneksi :)
   Kyllä vaan - viikonloppu oli ihana. Akkuja lataan joko puutarhassa tai vesillä ja molempien puuhien parissa pääsee ihmettelemään luontoa ja kauneutta ympärillään.

   Poista
 7. Olimme myös vesillä perjantaina, tosin lossilla saareen:) siellä myös mm. paljon ketunleipiä.
  Voin kuvitella kuinka nautitte kaikesta näkemästänne vesillä, kuin myös maalla.
  Letut ulkona maistuu taivaalliselta. Oravin kanavan suulla oleva vanha loisto on kertakaikkisen suloinen kokonaisuus, haave:) ihan totta ei sen tarvitsi olla suurempi, että osaakin olla kaunis! Minusta kaikki pieni on kaunista:)
  Onni ja ilo kun saitte ihanan nautinnollisen virkistävän viikonlopun, jota muistella.
  Kauniit kuvat, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi Sirkka ja kiitos :)
   Olen kanssasi samaa mieltä tuosta loistosta. Se on jotenkin niin symppis. Olen todennut, että pienistä asioista lopulta muodostuu hyvä mieli. Luonnossa, jos missä, voimaantuu valtavasti.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!