Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

24.6.2015

Satoa tulossa?

Ulkona tuulee niin, että tukka on takana, kun sinne menee. Sade taukosi ja hetken aurinko pilkahti. Kirmasin siin heti pihalle. Tänään oli työlistalla kasvihuoneen läpikäynti. Tomaatteihin varkaita tulee tuon tuosta ja niitä piti napsia pois. Pihapromenadi todisti sen, että pienen lomasen ja vesisateen huomaa heti puutarhassa. Kasvit voivat hyvin, kuten myös rikkaruohot! Tämä tietää siis sitä, että viikonloppuna saa jälleen venytellä takareisiä. 
Viidakkokurkut
Mutta katsokaapas, mitä kasvihuoneesta pukkaa! Pienet viidakkokurkut  ovat lähteneet kasvuun - satoa siis on ehken luvassa. Voi että nuo  ihanan pienet kurkun alut toivat niin hyvän mielen :)
Kasvihuone- ja parvekekurkku
Kasvihuonekurkku (vasen- ja oikeanpuoleinen kuva) alkaa myös kasvattaa satoa. Parvekekurkussa (keskellä) on kukkia tyvessä, joten toiveita on senkin suhteen!

Tomaatit kasvattivat suuren suuria lehtiä ja varkaiden lisäksi leikkelin niitä kasvuston tyvestä pois. Jostain puutarhalehden artikkelista luin, että näin voisi toimia. Nyt en kylläkään ole varma, menikö homma oikein, mutta tehty on. Mitäs olette mieltä?

Tomaateissa on jo hyvin kukkia, joten ravistelen jälleen kasvustoa tukinasrusta pölytyksen varmistamiseksi (tämäkin tieto oli peräisin samasta artiikelista - olen näes ihan keltanokka tässä homaassa).

Purjot, joita mainostettiin ruukkukasvatukseen hyvin soveltuvaksi, voivat ihan hyvin kylmistä säistä huolimatta. Kurkkuyrttikin on hyvin lähtenyt kasvuun. Kurkkuyrtit kylvin tarkoituksella ruukkuun, kun se on niin kova leviämään. 

Latva-artisokka
Latva-artisokat ovat röyhähtäneet kasvuun oikein kunnolla. Harvennusta tai paremminkin taimien siirtoa, en ole vielä tehnyt, kun maalla aika meni täysin alkuviikosta nurmikon ruotuun laittamisessa.


Kotiin tullessa phalla on ihana tuoksu. Pieni syreenipuu on vihdoin avannut kukat ja tuoksu on huumaava!

Jos toivoa saa, 
niin hieman hennompaa tuulta olisi toiveissa,
 muutama lämpöaste lisää olisi mukava yllätys,
vettäkin saisi sadella kohtuudella, mutta
 mielummin tihkuttaen öisin.

Hymy ja ajatus täältä sinne!
-Anu-

15 kommenttia:

 1. Varsin satoisalta näyttää siellä!
  Minä vähän harmittelin, että olisi sittenkin pitänyt kylvää vähän ronskimmalla kädellä tillit ja herneet. Laatikossani tapahtui joku ihmeellinen "harvaan itäminen". Liikaa tyhjiä rakoja kylvöksissä :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt oikeasti toivoisi edes hieman kesäisempiä kelejä, jotta satoa saataisiin.

   Poista
 2. Meillon siis ihan samat toiveet.. Jos tosi hennosti kuiskattais toiveet ilmoille niin auttaisikohan. :) Mitä ihanaa on kurkkuyrtti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on hetki aikaa lomaan, mutta ihan noita puutarhaviljelyksiä ajatellen muutama lämpöaste ei olisi haitaksi :)
   Kurkkuyrtti on karheakarvainen Välimeren alueelta kotoisin oleva yksivuotinen yrtti, joka maistuu nimensä mukaisesti hiukan kurkulta. Vaikka kurkkuyrtti on sekä koriste-, salaatti- että maustekasvi, käytän siitä itse vain kauniita sinisiä kukkia salaatteihin ja mm. juomiin koristeeksi. Suosittelen. Helppo kasvattaa, leviää siementäen, jos haluaa sen leviävän ja on syötävä sekä kaunis koriste ruokiin.

   Poista
 3. Postauksesi ja elämää henkivät kasvustot saivat kyllä hymyn irtoamaan :). Kiitos - ja menestystä edelleenkin viljelyksiin. Omien istutusten kasvamista ja vahvustumista on kyllä tosi mielenkiintoista seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi ♥︎
   Minä niin nautin tuolla pihalla puuhastelusta. Se on niin hyvää vastapainoa työlle. Päivässä tapahtuu ihmeitä kasvustoissa. Nyt odotan innolla, että loma alkaa ja pääsee juomaan aamukahvit pihalle, toppatakki päällä tai ilman :)

   Poista
 4. Voi miten söpöjä pikku kurkun alkuja <3. Ja kuinka hyvä mieli niistä tosiaankin tulee.

  Koitin kaivella muistilokeroita ajoille, jolloin olin "kesätöissä" kaverini perheen kasvihuoneilla, joissa kasvatettiin tomaatteja ja kurkkuja. Varkaiden metsästys ja nyppiminen oli kivaa puuhaa, kun sitä jotenkin tunsi olevansa hirmu hyväntekijä, kun piti roistot loitalla energiaa viemästä :). Mutta valitettavasti en muista muita toimenpiteitä. Ihme homma, kun ajoista kumminkin on vaan tollaset 41 vuotta aikaa :D. (Olin silloin 9-10-vuotias...)

  Mulla on terassilla amppelitomaatti ja hirmu hinku olis siitäkin nyppiä varkaita, mutta ilmeisesti noi amppeliversiot on erilaisia, koska niissä kukat näyttää tulevan useimmiten just niihin varkaisiin. Eli olen malttanut antaa olla rauhassa ja nyt vaan odottelen satoa. Raakileita ainakin on jo paljon. Ja ruukkuperunaistutuksissa ihan hirmu tuuheat varret ja lehdet, mutta ei kukkia. Ans kattoo ny tuleeko sieltä mitään vai jääkö pelkkiin vihreisiin. (Mies ei oikein innostunut, kun sanoin, että meidän on pakko ottaa peräkärry kesälomareissuun, koska muuten mun viljelmät jää heitteille ja haluan oikeasti pitää niistä huolta siihen asti, että tulee sitä satoa kans :))

  Ihana pikkusyreeni! Harmittaa kun syreenien kukat on niin lyhytkestoisia. Niistä olis ihana nauttia koko kesä, mutta täällä ne on jo ihan ruskeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis sen peräkärryn tarkoitus on se, että saan potut ja tomaatit mukaan :). Pelkällä kärryllä ajelu ei auta.

   Poista
  2. Täällä hihittelen ajatukselle, että teillä on potut ja tompsut peräkärrissä ajelulla pitkin suomenniemeä :D
   Oletkos kurkannut potturuukun sisään / kurkistusruukkuun - onko satoa tulossa? Ostin muutaman minitomaatin ja niistäkään ei saa mennä katkomaan mitään. Vähän hirvittää, meniköhän nyt noiden tomaatin lehtienleikkuu putkeen ...

   Poista
 5. Hieno sato teille on tulossa! Onnistumisen tunne on aina mahtava, kuten noiden viidakkokurkkujenkin kohdalla. Tuo rungollinen syreeni on syötävän suloinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi ♥︎
   Vähän voisi henkseleitä paukutella, jos satoa oikeasti tulee :D

   Poista
 6. Voi miten ihana tuö syreenipuu! En tiennytkään, että tuollaisia edes on. Meillä on pihalla aivan valtava syreeni ja nyt haluan lisäksi tuollaisia syreenipuita :) Kurkkuyrtti oli myös aivan uusi juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina :)
   Muistaakseni se oli Viherringin myymälä, josta olen tuon rungollisen syreenipuun ostanut. Tuossa se on ollut viimeiset 4 vuotta ja aina vaan se minua ihastuttaa siroudellaan.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää kerrassaan! Kovin on pientä kaikki täällä vielä, mutta muutama kurkku on jo lähellä syöntikelpoisuutta ja yrttiä pukkaa jo tuuheina puskina siellä ja täällä. Kyllä nuo kasvatit vielä ruoaksi muuttuu :)

  On ollut erikoisia ilmoja! Välillä sataa niin, ettei maa jaksa imeä kaikkea ja hetken päästä porottaa sihen malliin, että ulkona on kuin saunan jälkilöylyissä. Sitten tuulee niin että tukka on tosiaan takana ja välillä melkein pystyssä kun olisi risasta sähköjohdosta tarrannut. Sää voi olla yhtenä hetkenä yhtä ja toisena ihan muuta. Ennusteetkaan ei pidä paikkaansa kuin satunnaisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Johanna! Onneksi ensi viikoksi on jo lupailtu aurinkoa ja lämpimämpää ilmaa. Ainut hyvä puoli tuossa kovassa tuulessa on, ettei hyttyset niin paljon pörrää ympärillä, kun niillä taitaa olla siivet solmussa :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!