Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

5.7.2015

Ensimmäinen kurkku

Viimepäiväset lämpimät hellekelit ovat tehneet hyvää kasveille, minulle ei niinkään, mutta en valita kun kerran kesä tuli. Erityisesti kasvihuoneessa on tapahtunut silminnähden voimakasta kasvua. Kasvihuoneesta poimin tänään ensimmäisen sadon:) Parvekekurkku on tuottanut ensimmäisen hedelmän. Vähänkös olen ylpeä! Ihan vaan kastelemalla ja katselemalla sekä mukavia puhumalla kasvihuoneessa tuli tuollainen hedelmä - jee!
Pohdin tuossa aamupäivällä, missä vaiheessa kurkku on poimintakypsä. Piipahdin kasvikset.fi sivulla ja sen mukaan "lajikekohtaisesti kurkun hedelmät eroavat toisistaan koon, muodon, värin ja uurteisuutensa osalta. Hedelmän koko ja uurteisuus vaihtelee paitsi lajikkeen mukaan, myös sen mukaan, missä vaiheessa kurkku kerätään. Varhaisessa kehitysvaiheessa kurkku voi olla hyvin uurteinen, jopa piikikäs. Korjuukelpoinen kurkku saa mielellään olla suhteellisen uurteinen, mutta ei piikikäs. Kovin sileä kurkku katsotaan herkästi ylikasvaneeksi."
Tämä kurkku on kyllä vielähieman piikikäs, mutta kuulunee lajin luonteeseen (?) tai sitten olin liian hötky (ensisijainen vaihtoehto) poimimisen suhteen. Tänään joka tapauksessa maistellaan ensimmäistä kasvihuoneessa kasvatettua kurkkua :)

Kasvihuonekurkku on myös ryhtynyt kasvattamaan kunnolla satoa. Tämä yksilö täyttää eu direktiivit, mutta...

tässä kasvaa (entisen) direktiivin vastainen käppyrä kurkku :) No, onneksi tuo älytön direktiivi kurkun käyryydestä poistettiin, joten kurkku kuin kurkku on kurkku, aamen.
Kesäkurpitsat kasvavat kohisten kuten myös taustalla olevat ruiskukkat. 
Kaikkien kymmenen tekosyyn varjolla en sittenkään siirtänyt maalle näistä latvaartisokista yhtään. Tunkua laatikossa on, mutta olkoot. Nyt näitä ei kyllä kannata enää siirtää mihinkään. Katsotaan tuleeko näistä satoa vai vaan pelkkää kokemusta. Sekin käy ja sopii :)

Täällä olen alkavan loman tunnelmissa ja joudun tekemään niinkin vaikeita päätöksiä, että millä terassilla istuisi, tekisikö mitään vai vähän jotain... lomalla on ihanaa myös olla vaan jouten.

Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle!
-Anu-
10 kommenttia:

 1. Wau, minkälaisia kurkkuja teillä kasvaakaan! On tuo kasvunihme ja todella suuri riemun aihe, olipa kyse sitten kasveista tai ihmisistä.:) Hyvää lomaa sinulle! Noi on kyllä vaikeita asioita päätettäväksi...;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina! Ajattelin kun kasvihuonetta laitettiin keväällä, että tavoitteena on, etteivät kasvit kuole, viis sadosta. Siksipä olin rinta rottingilla tänään kun eka kurkku oli poimittu.

   Poista
 2. Oo, ensimmäinen oman sadon kurkku maistuu varmasti hyvältä :)

  Hyvää lomaa Anu <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru ♥︎
   Juuri syötiin kurkku ja se oli oikeasti hyvän makuinen, kuten siemenpussin kyljessä luvattiin! Lisämakua anto varmaan hyvä mieli :)

   Poista
 3. Oijoi, kuinka hyvännäköisiä kurkkuja! <3 Tunnen jo suussa sen rapsakan rouskahduksen, joka noista syntyy. Varmasti herkkua.

  Visaiset päätökset seuraavat lomallakin mukana. Koeta kestää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi!
   Maku oli makoisa, joten uusia kurkkuja tässä jo odotellaankin.
   Yritän saada hyviä päätöksiä aikaiseksi :D

   Poista
 4. Onnea kurkusta :D.

  Mulla on ihan voittajafiilis, kun ensimmäinen tomaatti amppelissa on nyt kypsä. Oujee :). Kastelu on kannattanut, vaikka onhan tolla vielä toistaiseksi melko kova kilohinta :D.

  Ja ihan yllätyin kun myös mun perunat on alkaneet kasvattaa ihan oikeita perunoita, eikä pelkkiä varsia. Kyllä mää oon niiiiin viljelijä, niiiin viljelijä :D.

  Ihanaa lomaa sulle Anu <3 Täällä vielä pari viikkoa odotellaan ja vähän masensi, kun tänään oli ekat pallokrysanteemimainokset lehdessä. Eikä vielä oo ees kesä kunnolla alkanut. Plääh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka ♥︎
   Voittajafiilis on ihan ehdottoman magee! Munkin oli ihan pakko kurkata tässä yhtenä päivänä pottuämpäriin (siis siihen honkkarimalliin) ja jee, siellä oli pieniä siikejä tuloillaan :) Kohta saadaan syödä omia pottuja kurkkujen lisäksi. Osa tomaateistakin jo punastelee kasvarissa! Säät ei niin sanotusti suosi, mutta viis siitä. Loma on lomaa, sataa tai paistaa :)

   Poista
 5. Onnittelut! Eka suora ja toinen käyrä! Meillä on kuule ihan sama juttu. Yksi kurkku on oikeen pulleana pötkönä jo ja toinen luulee kai päätyvänsä viinipullojen avaajaksi. Pientä kurkkua on niin, ettei varret tule kestämään. Tomaattiakin on jo, raakoja ja pieniä, mutta on kuitenkin!

  Hyvää lomaa sinne. Nuo pohdinnot kannattaa ottaa vakavasti! Ainakin yksi päivä on syytä nostaa jalat pöydälle ja pohtia tarkkaan, mitä lomalla tulee tekemzzz zzz z zzzz z z ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Osalla tomaateista jo posket vähän punertaa, mutta aurinkoa pitäisi hieman heidän päästä tervehtimään, ennen kuin täysin helakoituvat. Nyt kun aurinkoarmas on pilven takana piilossa, niin hyvillä mielin otan myös päivänokosia - voi että ne tekee ihmiselle hyvää :) Lomalla nautiskelen pienistä elämän iloista ajatuksella, että päivittäin jotain pientä ja jos suuria iloja tulee, niin niitä tervehdin syvään kumartaen ja toivotan lämpimästi tervetulleeksi peremmälle :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!