Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

11.7.2015

Ihastuttava puutarha

Perjantaina kävimme kesälomapäivän vietossa tyttöjen kanssa Strömforsin ruukin lisäksi  Eija´s Gardenissa. Aikaa edellisestä puutarhakäynnistä on vierähtänyt jo useita vuosia. Tuolloin kävin katselemassa vinkkejä omaan japanilaiseen puutarhaan. Eijan japanilainen puutarha oli juuri sinä keväänä avattu kun omaa puutarhaa suunnittelin.  Samaiselta reissulta ostin pihaamme ensimmäisen samettisumakin, jota olen vaalinut pihalla parhaani mukaan. 

Puutarhamyymälässä tapasimme Eijan, joka kertoili Suomen kaunein piha ohjelman tuoneen tänä kesänä puutarhaan uusia kävijöitä, enkä yhtään ihmettele - paikka on aivan ihana! Lämpimästi suosittelen puutarhassa käyntiä, jos vaan suinkin tuonne suunnalle olette menossa. No, varta vastenkin kyllä kannattaa lähteä ja pakata mukaan retkieväät, koska puutarhassa on alue, jossa voi viettää picnic taukoa ja jatkaa sen jälkeen alueen katselemista. 



Karppilameessa asustaa 16 karpin parvi. Puutarhassa asustaa lisäksi Panpan kääpiökanoja ja kukko.

Puutarhassa oli kaksi ihanaa ponia, joilla oli maisemanhoidollinen tehtävä menossa. Alueelle on Eijan mukan suunnitteilla laajennus perinnemaisemapuutarhan muodossa. 

Japanilainen puutarha oli muuttunut sitten viimekäynnin. Tuollaiset pitkospuut haluaisin tuonne meidän takapihalle. Niistä olen haaveillut jo pitkään. Pitäisi vielä saada isäntä innostumaan... 
Puutarhassa on runsaasti kauniita yksityiskohtia ja aina jonkun polun päästä löytyy jotain uutta katseltavaa. Tällainen pieni sammakkoprinsessa istui yhden mätään juurella.
Puutarhassa on 16.8.2015 saakka ITE taiteilija Pertti Kuorttisen näyttely. Osa tilataiteesta on tehty puusta ja osa raudoitusraudasta. Upeita ja hersyviä töitä oli näytillä useita. Itselläni rupesi näitä töitä katselessa sormet syyhyämään siihen malliin, että pyysin isäntää hankkimaan raudoitusrautaa. 
Aurinko ei perjantaina juurikaan näyttäytynyt, mutta koska vettä ei tällä erää satanut, oli päivä mitä mainioin käyskennellä ihanassa puutarhassa. 

Puutarhamyymälästä ostin omaan puutarhaan vähän tuliaisia, mutta niistä sitten juttua ja kuvia tuonnempana...

Letkeää lauantaita sinne!
-Anu-


15 kommenttia:

 1. Tuo oli mun suosikkikohde koko ohjelman teon aikana. Oli aika luksusta saada kiertää siellä ihan itsekseen. Muurilla rajattu hiljainen puutarha oli tosi vaikuttava. Siellä oli sellaisia pikkuruisia helmikohtia siellä täällä matkan varrella. En osaa niitä kuvailla, mutta ovat kyllä hyvin piirtyneet mieleen. Ihanaa jos ihmiset ovat kohteen löytäneet taas. Aion kyllä mennä uudelleen jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt lisämausteen kierrokseen toi tuo ITE taide. Erityisesti pidin raudoitusraudasta tehdyistä tilateoksista. Puutarhassa voisi viettää aikaa paljon pidempään, mitä ehdimme siellä olla. Onneksi meiltä ei ole mahdoton matka tuonne, joten uusintakäyntejä voi tehdä hyvinkin. Mielenkiinnolla odotan perinnepihaa :)
   Meillekin sattui ns tuuri ja olimme tyttöjen kanssa kolmistaan puutarhassa. Sateen uhka varmaankin karkoitti kävijöitä.

   Poista
 2. Hieno puutarha. Pitää käydä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa mennä. Upeaa työtä ja harvinaisen hankalaan maastoon on Eija saanut käsittämättömän hienon puutarhan.

   Poista
 3. Mahtava puutarha!:) Miten mä tunsin kauhean piston oman pihani nykykunnosta...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta. Istutukset on tehty nin, että kitkemistä oli selvästikin jo vähemmän, mutta työtähän tuossa on ihan varmasti. Omalla pihalla pidin 2 viikkoa taukoa kitkemisistä ja sen kyllä on näköinen :) Ei muuta kun takareisiä venyttämään ;)

   Poista
 4. Mukava lomareissu teillä on ollut. Rakastan vanhoja historiallisia paikkoja, ja nuo ruukit ovat ihan oma maailmansa. Kauniita rakennuksia ja ympäristö mitä mahtavin. Ennen vanhaan kauneus meni monen asian edelle, jos siihen vain oli varaa. Mielenkiintoisen näköinen myös tuo huikaisevan kaunis puutarha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatteli tällä lomalla tehdä pieniä lähiseuturetkiä ja tämä oli yksi niistä. Ruukin alue on todella viehättävä kuten myös tuo puutarha. On ilo nähdä kauniita hoidettuja alueita ja ruukissa myös kauniita rakennuksia. Hienoa, että aluetta vaalitaan.

   Poista
 5. Wauu! Upea puutarha! Tuolla on paljon sellaista, josta itse tykkään. Pitkospuut, ne on ihania, kalalampi, sellaisesta olen haaveillut ihan tosissaan, en vaan tiedä mihin sen täällä laittaisi ;D ja kivan rennosti, mutta selkeän hallitusti suunniteltuja kasvi- ja kukkaryppäitä.

  Mulla on ollut suunnitteilla jo pari vuotta tehdä kanaverkosta mekkomallinen variksenpelätin, inspiskuvana tämä https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/33/3e/34/333e344f0943b101e82cb52b1347d882.jpg Se on edennyt niin pitkälle, että eteisessä on henkarille laitetut vaatteet variksenpelätintä varten. On ollut tommosen 4 kuukautta :D Mun piti siis tehdä meille Hildur, josta Keekis välillä kirjoittelee meille tarinoita. Hän on kehitellyt Jovelaan mielikuvitussisäkön, joka oli ensin ameerikassa piikomassa ja siellä kipuaa sosiaalisia portaita ylemmäs ;D Se on niin ihana juttu, että mun täytyy saada joku Hilduri tuonne pihalle kulkemaan ;D

  Kylläpä tämä sun postaus nyt aiheutti inspiraatiota kerrassaan ja moneen juttuun. Päähän tulvahti heti parvi karppeja, kanaverkkoa, pitkospuita ja kivoja korsia. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha oli täynnä kaikenlaisia yksityiskohtia ja yhdellä silmäyksellä näki vain pienen osan puutarhaa. Polkujen päässä oli aina jotain uutta ja yllätyksellistä. Sellaisia omia pieniä puutarhamaailmoita vierivieressä.

   Voi tuo Hildurin teko on viehättävä ajatus. Olen aina yhtä innolla lukenut noita Keekiksen kommentteja kuin sinun postauksiasikin. Pitäähän nyt Jovelaan Hildur saada :)
   Sain puurarhalla itse inspiraation tehdä (isännän avustuksella toki :D) ison sateenvarjon rungon tuosta raudoitusteräksestä tai sitten ruostumattomasta teräksestä (ensisijaisesti) ja laittaa sitten koko komeus kirsikkapuun viereen, jolloin räksäverkon saisi puun suojaksi hyvin. Viime kesänä en nimittäin saanut yhden yhtä kirsikkaa talteen, kun räksät olivat niin hitsin nopeita ja me juri sopivasti veneellä kypsymisaikaan. En tiedä toteutuuko tämä, mutta ideaa pukkasi :)
   Olipasmukava, kun postaus sai herätelttyä siellä ajatuksia!

   Poista
  2. Kävin vielä kurkkaamassa tuon linkin - ihanat kanaverkkohameet :)

   Poista
 6. Olipa kaunis. Olisi mukava päästä ihan paikan päälle kurkkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari kommentista!
   Kannattaa mennä paikan päälle, jos vain suinkin paikka on matkan varrellaa!

   Poista
 7. Muistan kun Katselin Suomen kaunein piha ohjelmaa ja kiinnitin huomioni Eijan suunnittelemaan upeaan kokonaisuuteen, alan ammattilaisen käden ja inspiraation taidon lähteeseen. Kaikella on tarkoin vaalittu paikkansa ja siisti käden jälki ja huolella hoivattua. Huumoria ei myöskään ole unohdettu:) Ja varmasti itse paikan paikan päällä upea mielenkiintoinen nähtävyys kuvatkin ovat hienosti otettuja ja vinkkejäkin sait kotiin tuomiseksi omaan puutarhaasi.
  Mukavaa tiistai iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sirkka!
   Kokonaisuudesta kyllä huomaa, että ammattilainen on ollut asialla. Ilo oli huomata myös, kuinka puutarha oli elänyt ja muuttunut matkan varrella. Aiemmasta visiitistä kun oli kulunut aikaa toivi jos toinenkin.
   Mukavaa iltaa sinnekin. Tuolin juuri kasvihuoneelta ja pihalta kasteluhommista. Tänään paistoi jopa aurinko :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!