Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

21.7.2015

Kasvihuoneen murheet ja kotipihan satonäkymät

Kauhukseni huomasin, että kasvihuoneeseen on iskeytynyt jokin tuholainen. Napsin huonot kuvat ipadilla (siksi en niitä nyt tännne laita) ja kiiruhdin kipin kapin tutun puutarhurin puutarhalle. Hän katsoi kuvaa, katsoi minua, kurtisti kulmiaan ja totesi, että "voi ei, voi ei - ansarijauhiainen". Minulla levisi silmät lautaseksi ja kangistuin siihen paikkaan. Filminauhamaisesti näin futuristisen livelähetyksen kasvihuoneen noususta ja tuhosta. Ajattelin, että nyt se on sitten kasvihuonesadon menoa. Puutarhuri kertoi ansariauhiaisen olevan erittäin hankala hävitettävä kun se vielä on kasvihuoneessa, josta pitäisi syödäkin satoa, MUTTA ei mahdoton tehtävä. No, lähdin kaupasta kotiin mukanani pullollinen Neudorff Spruzit ainetta tuholeläinten torjuntaan. Mukaan sain hyvät ohjeet sekä kapallisen onnentoivotuksia torjuntahommiin. Päätin, että nyt jauhiaiset saavat kyllä kyytiä, pirulaiset. Minun tomaatteja, joita niin rakkaudella olen vaalinut ja kasvattanut, sekä viehkoja kurkkuja ette kyllä näivetä päiviltä. Näivetän siis jauhiaiset. Kotimatkalla tein sotasuunnitelman ja pukeuduin jo melkein haarniskaan.

Tuholaistorjujana ryhdyin siis hommiin. Illanvilakalla keräsin ensin kaikki kerättävissä olevat kurkut pois (en siis piitannut, oliko urat syvät tahi eivät, tai oliko kurkussa vielä piikkejä) ja sen jälkeen 1 % liuoksella paineruiskulla suihkutin kaikki kasvihuoneessa olevat kasvit, eli tomaatit, kurkut, chilit ja paprikat tuolla aineella yltä päältä.  Viikon päästä homma pitäisi vielä uusia ja toden totta toivon, että pääsisin näistä öttiäisistä eroon ja saisin satoa enemmän, kuin nyt tähän asti poimitut kuusi kurkkua. 
Aamulla tilanne näytti jo hieman valoisammalta. Kyllä täytyy myöntää, että luonnolle otti nuo pienen pienet ötökät. Rehellisyyden nimissä sanottakoot, että kauniisti en niille jutellut. 

Nyt sitten odotellaan siis tuo viikko ja tehdään uusintakäsittely. Syksyllä sitten, kun kasvihuone tyhjennetään, niin pitää desinfioida niin kasvihuone, kuin siellä olleet ruukut, koska jauhiainen saattaa hyvinkin kestää elossaa, mikäli talvi on yhtään leuto. 

No muuhun satoon...

Purjo on kasvanut kohtuullisen hyvin, mutta saa nähdä tuleeko näistä satoa? Herneet kasvavat kohisten ja voivat hyvin, kuten myös kasvuun reuhahtaneet kurkkuyrtit. kohta pääseen koristelemaan salaatteja kurkkuyrtin kauniilla kukilla. 

Nämä kuvassa olevat tomaatit käsittelin myös samaisella torjunta-aineella ja jätin ne nyt loppukesäksi pihalle erilleen  muista kasveista. 
Viljelylaatikoissa on ruuhkaa. Voi ihme, että olin taas ahne ja istutin liian tiheään kasvit. Joka tapauksessa ensimmäiset kesäkurpitsat keräsin talteen ja uutta satoa tulee. 

Myös yrttilaatikossa voidaan hyvin, joskin siellä(kin) on hieman ahdasta...Tuo takana oleva hopeahkon värinen curry kasvi on yksi minun lemppariyrtti. Siitä saa ihanan maun marinaadeihin. 

Kotipihalla kasvaa yksi mustaherukkapensas ja sitäkin riivaa jokin, kun lehtiä on vähän. Hieman surkealta tuo näyttää verraten maalla oleviin herukkapensaisiin. Voi olla, että syksyn tullen kaivan tämän  ylös ja laitan tilalle kasvilavan. 

Kirsikkasato näyttää sitä vastoin hyvälle ja sen huomasivat myös räksät, mutta olinkin ikävä ihminen ja huputin koko puun :D 
Vähänkös on räksiä harmittanut...
Ei tuo puu huputettuna komistus ole, mutta toivoa sopii, että sadon korjaan minä, ei linnut. Viime vuonna nimittäin en syönyt yhden yhtä kirsikkaa vaikka satoa silloinkin oli tulossa hyvin. 
Toinen puu jätettiin huputtamatta, kun sen marjat on niin happamia, ettei niitä syö edes räksät :)

Potturuukuissa kasvaa pottua. Näissä ruukuissa (ostin siis nämä honkkarista a' n 9 euroa kpl ja mukaan tuli siemenperunoita 4/ potti) on kurkistusaukot (näkyy toisen ruukun kyljessä olevasta kuvasta), joista voi uteliaana katsella, josko satoa tulee ja tuleehan sitä. Kurkkasin. Odottelen vielä vähän aikaa, että kasvavat lisää. Kilohintaahan näille kertyy sen verran, että taidan pöytään kattaa oikein kultareunaiset lautaset ja pöytähopeat, kun näitä ryhdytään syömään.  

Sato ja tuholaisterveisin, 
mutta haarniskat jo riisuneena...

-Anu-
10 kommenttia:

 1. Voi, harmistus noita ötököitä!:( Toivottavasti aineet tehoavat, ja saat vielä nauttia myös kasvihuoneen sadosta! Muutenhan sulla näyttää olevan tulossa aivan valtavasti kaikkea!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Tuo aine pitäisi oll sellaista ettei siitä ole haittaa hedelmille. Toivon tosiaan minäkin, että torjuntavoitto saadaan.

   Poista
 2. No voi harmi, eipä tuota olisi kaivannut kaiken uurastamisesi päälle! Mutta yrttilaatikkosi on ihana. Tuo curry on sopiva vaikka muiden istutusten joukkoon, niin kaunis se on hopeisine lehtineen.

  Meillä kaksi punaherukkaa on kokenut saman kohtalon kuin sinun mustaherukkasi. Kituu, kituu ja vaalenee, mutta sellaisia ne ovat olleet jo useina vuosina. :D En vain tiedä mitä niille pitäisi tehdä. Intoa jauhiaistaisteluun! Uskon, että saat vielä heilutella voitonlippua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, mutta minkäs teet. Nyt tarvitaan hyvää tuuria myös. Oppiihan tämän jälkeen jo ennakoimaan kaikkia öttiäisiä. Eräs tuttava vinkkasi, että hän suihkii jo heti kasvukauden alussa nokkosvettä kasvihuoneessa torjuakseen ötökät. En tiedä auttaako, mutta yrittänyttä ei laiteta.

   Poista
 3. Kyllä on kurja otus tuo! Toivottavasti kuukahtaa lopullisesti ja pääset nauttimaan kasvihuoneesta ja sadosta ilman öttiäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, ihan viheliäinen. Onneksi sain apuja ja neuvoja.

   Poista
 4. Toivottavasti jauhiaiset on nyt mennyttä! Hieno satohan sinulla jo on, meillä kesäkurpitsa vasta kukkii ja kasvihuoneesta nappasin tänään järjestyksessään toisen kurkun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja!
   Toivotaan näin. Kesäkurpitsa omalla pihalla on ihan mahdottomassa kasvussa.

   Poista
 5. Jösses! Johan on pirulaisia. Kaiken vaivan jälkeen olisit varpisti toivonut tyystin toisenlaista palkintoa :( Toivottavasti nopea ja tehokas toiminta tappoi jo kerralla kaikki pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on... Toivotaan parasta, mutta ei pelätä pahinta :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!