Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

27.7.2015

Lomaterveiset aalloilta

Takana on aivan ihana leppoisa lomaviikko Saimaan aalloilla, sielunmaisemissa ja rauhan tyyssijoilla. Ajelimme Heinäveden kaunista reittiä Kuopioon ja palasimme takaisin Leppävirran ja Varkauden kautta kotisatamaan. Matkan varrella oli kuusi sulkua, Pilppa, Vihonvuonne, Kerma, Karvio, Konnus ja Taipale ja neljä avokanavaa. 
Heinäveden reittiä ajellessa vastaan tuli M/S Puijo, mikä on liikennöinyt Saimaalla jo 101 vuotta! Laivan historiasta voit tarkemmin lukea täältä.
Reitin varrella oli mainio vanha mökki, jonka kulmalle oli tuotu taksitolppa. Yhden avokanavan jälkeen silmiin osui vanha herra   istumassa veneessä pilkki toisessa kädessä ja onki toisessa. Toivottavasti kalaonni oli myöden. Leppävirralla rannalla nökötti vallan ihana vanha uimakoppi. Kerrassaan suloinen ilmestys.
Ensimmäinen yö vietettiin Varistaipaleen kanavan alapuolella.  Kanava yhdistää Juojärven ja Varisveden yhdessä Taivallahden kanavan kanssa. Kanavassa on neljä perättäistä sulkua portaittain. 1100 m pitkä kanava on rakennettu vuosina 1911-1913. Varistaipaleen kanava on Suomen ainoa nelisulkuinen kanava. 
Tällä kertaa emme "kiivenneet" portaita, koska matka jatkui Kuopioon. Varistaipaleen kautta pääsisi Valamoon, jossa veneilimme viime kesänä. Kanavan vieressä sijaitsee kanavamuseo
Kuopiosta poistullessa Kallavedellä on upea Hietasalon saari pitkine hiekkarantoineen. Piipahdimme saaressa ja yllätykseksemme rannalla olikin menossa pelastuslaitoksen sukellusharjoitus, jota seurailimme kotvan aikaa. Ilma oli sen verran viileää, että rannalla ei ollut juuri ketään.
Konnuksen kanava-alueella  ja Konnuskosken ympäristössä oli uskomattoman upea luontopolku.  
Konnuksella on kolme eri-ikäistä kanavaa. Ensimmäinen Konnuksen kanavista valmistui jo vuonna 1841. Saimaan kanavan valmistuttua 1856 se osoittautui liian pieneksi ja alueelle rakennettiin uusi kanava nälkävuosien hätäaputyönä. Kanava otettiin käyttöön vuonna 1869. Vanhin kanava muutettiin uittokanavaksi vuosina 1917- 1919, jolloin sen seinämät betonoitiin. Kolmannen kanavansa Konnus sai vuonna 1973, kun syväväylä ja uusi Saimaan kanava rakennettiin. Tällä hetkellä vanhimman kanavan saneeraus juoksutuskanavaksi oli käynnissä. Veden virtaama on sen verran kova, että juoksutukset haittaavat uusimman kanavan liikennöintiä. Yövyimme yhden yön toiseksi rakennetun kanavan varrella, mikä toimii siis nykyään museokanavana. Paikassa oli ihana tunnelma ja unta siivitti sulkuportin välistä valuva hiljainen veden solina.


Luontopolun varrelta 
Veneillessä pyrimme löytämään yöpymispaikat pääsääntöisesti luonnonsatamista. Viimeiset yöt vietettiin upeassa Kirvessaaressa, jossa on hiesuhiekkainen ranta. Viikon aikana Saimaalla oli todella vähän veneilijöitä verraten lämpimämpiin kesiin. Meitä sen enempää säät kuin sekään, että saimme olla "rauhassa", ei haitannut. Kirvessaaresa kävi parin päivän aikana vain yksi vene meidän lisäksi piipahtamassa. Ikääntyvä pariskunta kävi saaressa mustikassa. Mustikoita muuten saaret olivat pullollaan. 

Loppuviikosta aurinko paistoi ja lämpötilakin kohosi 23 asteeseen. Vesi oli uitavan raikasta. Veneen kannella oli ihana lötkötellä, lukea ja katsella maisemia. 
Kirvessaaressa luonto on monimuotoinen. Kallioilla kasvaa luonnon omat "bonsait". Voi että nämä näkymät ovat niin kauniita. Täällä sielu lepää ja akut latautuu.


Nyt on sitten kotiuduttu reissulta ja edessä on puutarhassa ihmettelyä. Satosaldo viikon aikana on kolme isoa kesäkurpitsaa ja kolme isoa kasvihuonekurkkua ja yksi parvekekurkku. Palataan puutarhakuulumisiin, joita riittää, sitten seuraavassa postauksessa!

Iloa alkavaan viikkoon!
-Anu-


4 kommenttia:

 1. Upea venereissu teillä on ollut Suomen kauneimmissa järvimaisemissa! Nuo ovat kyllä juuri niitä sielunmaisemia suurimmalle osalle suomalaisia. Uskon kyllä, että veneen kannella on kiva lekotella, kun aurinko porottaa lämpimästi - enempää ei varmasti voisi lomalta tuntua. Tuollaisia reissuja on sitten talven pimeinä iltoina taas ihana muistella ja saada niistä voimaa odottaa uutta kesää. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain kumman syystä mieli vapautuu ja ajatukset siirtyvät täysin lomatunnelmiin, kun köydet irroitetaan ja lähdetään ajelemaan. Ajelemme sellaista 5-7 solmun nopeutta hissun kissun, koska haluamme nautiskella ympäristön kauneudesta. Matkan aikana voi myös keitellä kahvit ja valmistella ruokia ja samalla ihailla järvimaisemia. Heinäveden reitti on erityisen mieluinen ja todella kaunis. Kotisatamaan päin ajellessa Linnasaaren kansallispuiston alueella näimme kaksi kalasääksen pesää ja useampia sääksiä. Upea lintu ja ihan mielettömän isot pesät niillä on. Toinen pesä oli osin keloittunneen ja tuulen tuivertaman männyn latvassa pienellä luodolla ja toinen pesä syväväylän varrella linjataulun päällä. En ehtinyt ottaa kuvia, kun aika meni lintuja ihaillessa ja tuolloin satoi vettäkin aika lailla. Näitä erikoisuuksia on Saimaalla kiva bongailla, kuten myös muita lintuja ja erityiesti norppia. Tällä reissulla ei norppaa nähty, vaikka niiden kotivesillä liikuttiinkin. Jälleen luonto antoi paljon voimaa ja iloa!

   Poista
 2. Aivan ihania kuvia Saimaan aalloilta! Ihanaa, että blogissasi on päässyt mukaan aivan erilaisiin maisemiin kuin mitä täällä meren rannalla voi kokea. Saimaa on kyllä aivan upea, oli aivan varmasti hieno reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla :)
   Tuolla sisävesillä on, varsinkin tuolla Heinäveden kaposilla väylillä, ihan erilaiset maisemat, mitä merillä on. Loma oli kyllä erityisen rentouttava. Luonnonsatamien rauha + nuotiomakkarat ja muut nuotiolla valmistetut ruoat ovat ihan ehdottoman hyviä. Saimaaalla Pidä Saaristo Siistinä ja Metsähallitus ylläpitävät lukuisia retki -ja luonnosatamia, jossa on mukava olla ja vierailla.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!