Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

28.7.2015

Satoa ja kasvihuoneen kuulumisia

Eilen käytiin iltalenkillä siipan kanssa maalla ruohonleikkureita ulkoiluttamassa ja sen jälkeen piipahdettiin takaisin tullessa metsässä kurkkaamassa, josko kantarellit olisivat jo nousseet loistoonsa ja olihan ne. Saaliiksi saatiin iso ikean metallikupillinen metsän kultaa. Meillä siis tänään herkutellaan...

Vesiltä kotiin tullessa kasvihuoneessa oli odottamassa kolme isoa kasvihuonekurkkua ja yksi iso terassikurkku. Lähtiessä keräsin mukaan kaksi kesäkurpitsaa ja viikon aikana kolme kurpitsaa oli kasvanut keräyskokoon. Tällä rintamalla siis satoa pukkaa. Ainakin täällä kotona, maalla ei niinkään.

"Kun istutat kurpitsaa, saat kurpitsaa"
-Kiinalainen sananlasku-

Pidemmän aikaa olen jo kurkistellut, josko jotakin sadon alkua näkyisi latva-artisokissa ja nyt sitten vihdoin lehtien välistä oikein kurkkimalla näkyi tällaisia pieniä alkuja. Luin juuri latva-artisokasta viljelyohjeita ja näitä pitäisi lannottaa ureapitoisella lannotteella, mutta näyttää kasvavan ilmankin. Kanankakkaa laitoin istutusvaiheessa taimien viereen, eli tein sellaisen kakkamontun:)
En ollut aiemmin tiennyt, että näitä latva-artisokkia voisi talvettaa. Täytynee yrittää myös syksyllä ainakin muutama juurakko nostaa talvehtimaan. Onko sinulla kokemusta latva-artisokan talvettamisesta?

Klematis oli myös puhjennut loistoonsa viime viikolla. Tässä kukassa on jotain niin herkkää kauneutta.
...

Niin ja sitten lopuksi näihin pieniin riiviöihin, ansarijauhiaisiin. Suurin osa oli kupsahtanut ensimmäiseen käsittelyyn, mutta ihan riittävästi jauhiaisia oli vieläkin lehtien alapinnoilla. eivät siis viitsineet vielä ensimmäisen käsittelykerran jälkeen kupsahtaa. No, tänään on sitten illalla uuden käsittelyn aika. Tomaateissa on runsaasti kukkia ja jo ihan hyvin raakileita. Kurkkupuolelle en ole ansarijauhiaisien vielä nähnyt siirtyvän. Toivottaasti tänä toinen käsittely tehoaisi nyt lopullisesti näihin öttiäisiin.
Ei tykkä...

"Puutarhanhoidossa ei voi tehdä virheitä, vain kokeiluja"
- Janet Kilburn-Phillips-

Tähän luotan!
-Anu-

8 kommenttia:

 1. Aivan ihanaa, kun omasta metsästä tai pihasta löytää vaikka mitä herkkuja! Sinulla on pihallasi todella upea sato, ja lisää taitaa olla odotettavissa :) Mekin olemme saaneet kanttarelliherkkua jo kahdesti! Ja lisää odotellaan...😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ja sadon lisäksi rutkasti iloa ja hyvää mieltä. Oli jotenkin niin ihana tulla reissusta kotiin ja nähdä kurkut ja kurpitsat :) Onneksi minulla oli loistava apu (tyttäreni ystävä) täällä hoitamassa päivttäin viljelyksiä. Muuten tuollainen viikon poissaolo ei onnistuisikaan.
   Tuossa juuri herkuteltiin uusien perunoiden, pihvin ja kantarellimuhennoksen kanssa, namskis!

   Poista
 2. Oi, ihanan näköisiä kantarelleja ja kasvihuoneen antimia! Täällä en ole nähnyt vielä ensimmäistäkään kantarellia ja niitä kyllä himottaisi saada. Todella kaunis tuo klematis, joka on on minulle ihan uusi tuttavuus. Onko se joku köynöskasvi? Toivottavasti öttiäiset kohta kyllästyvät myrkkyihisi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi ❤︎
   Meillä on muutama vakkaripaikka, mistä kanttiksia löytyy, jos löytyy. Nyt niitä onneksi on. Tänään jo herkuteltiin ja voi että olivat hyviä. Klematis, eli kärhö on monivuotinen köynnös ja niitä on vaikka sun minkävärisinä. Jos minä olen saanut tämän kasvamaan, niin saat kyllä sinäkin. Säleikköä tai tukea vasten vaan kasvamaan ja aurinkoiselle paikalle.
   Täällä valmistaudutaan häätöpuuhiin :)

   Poista
 3. Minä niin petyin, kun kantarellit eivät maistukaan miltään. Mun makuaistissa on varmasti jotain vikaa. Höh.

  Öttiäisille sellaiset terveiset, että parasta lähteä kalppimaan, tai muuten tulee tupenrapinat. Nih :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä syön sienistä vain kantarelleja, suppilovahveroita ja mustia torvisieniä. Muut sienet ei oikein mene. Kantarellit ja suppilovahverot ryöpsäyän pannussa, paistan sienet voissa, lisään voissa kuullotetut sipulit (makea sipuli) joukkoon ja perään kunnon kermat ja rapsakasti suolaa. Voi olla, että tässä soossissa on paljon muita(kin) makuaineita :)
   Öttiäiset on sitkeitä - tupenrapinat niillä on ihan varmaan tiedossa ja liimapaperia, jota ostin tänään.

   Poista
 4. Olipa ihania herkkuja! Kurja juttu, etteivät öttiäiset ole vieläkään kokonaan häipyneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään vielä herkuteltiin lopulla kantarellimuhennoksella. Vihdoin kasvihuoneen kurkut olivat tänään sen kokoisia, että sadon sai korjattua uusintaruiskutuksen alta pois. Illalla siis ruiskuttelin uudelleen kasvihuoneen kasvit ja sieltä pihalle siirretyt tomaatit + laitoin vielä sellaisen paperiansan roikkumaan kasvariin. Toivottavasti nyt onnistaa. Satoa tomaatit näytävät tuottavan ihan hyvin (jos nyt jaksavat kypsyä). Raakileita on runsaasti, kuten uutta kukkaakin. Kurkkuja meillä tulee kasvihuoneesta runsaasti.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!