Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

10.7.2015

Strömforsin ruukissa


Tänään vietin kesälomapäivää tyttöjen kanssa ja ajelimme osan Länsi-Kymen kulttuuritietä Elimäeltä kohti Ruotsinpyhtäällä sijaitsevaa Strömforsin ruukkia. Tuo Länsi-Kymen kulttuuritie alkaa Iitin kirkonkylästä ja jatkuu Loviisaan saakka. 

Strömforsin ruukki on yksi vanhimmista rautaruukeista maassamme. Uudenmaan ja Turun läänin maaherra Johan Creutz perusti Strömforsin ruukin Kymijoen läntisimpään haaraan vuonna 1698. Nimensä Strömforsin ruukki sai vuonna 1744 uusilta omistajiltaan Anders Nohrströmiltä ja Jabob Forsellilta, joka aateloitiin vuonna 1781 ja nimeksi tuli  af Forselles. 
Ylhäällä vasemmalla Armonlinna ja alhaalla vasemmalla Yläpaja, jossa ruukki sijaitsee.
Vuonna 1790 ruukin johtoon nousi Jakob Forsellesin poika vuorineuvos Henrik Johan af Forselles. Hänen leskensä Virginia af Forselles peri 31-vuotiaana, kahden pienen lapsen äitinä, laajan ruukkitilan. Vuorineuvoksettaren aika tunnettiin ruukissa  ”Hänen Armonsa aikana”. Virginia hallitsi ruukkia rautaisella otteella ja ajoi sen etuja tarmollaan lähes 60 vuotta aina kuolemaansa saakka. Virginia af Forselles´in aikakaudelta on peräisin ruukin nykyinen ilme, jossa keskeisenä rakennuksena on hänen rakennuttamansa kolmekerroksinen punainen puinen rakennus joen partaalla. Taloa kutsutaankin Armonlinnaksi. 
Ylhäällä vasemmalla Armonlinnan pääty ja silta joen yli Kasöörinsaarelle. Alhaalla vasemmalla Ruukkialueen päärakennus.
Strömforsin ruukin synty pohjautuu silloisen Ruotsin valtakunnan rautateollisuuden vankkaan asemaan 1600-luvun kansainvälisillä markkinoilla. Omien metsävarojen ehtymisen katsottiin tuolloin vaarantavan Ruotsin rautateollisuuden kehitystä ja näin ollen uudet tuotantolaitokset pyrittiin sijoittamaan valtakunnan laitamille.

Ruukki pysyi af Forselles´in suvun hallussa yhteensä 132 vuotta eli vuoteen 1876 saakka. Kauppaneuvos Antti Ahlström osti ruukin ympäröivine maineen vuonna 1886. Hän keskittyi erityisesti sahatoiminnan kehittämiseen. Vuonna 1950 lopettivat rautaruukkipajat
tuotantonsa toimittuaan lähes samalla tekniikalla yli 250 vuotta.
Menetelmien käytyä vanhanaikaisiksi myös sahatoiminta lakkautettiin vuonna 1953. 

Sisäkuvia ruukista. Ankkurit ovat puun uittoon käytettyjä erikoismallisia ankkureita. Sisällä oli ihana tervan tuoksi,  koska puuosat on tervattu kesällä 2014. 
Strömforsin ruukki on aina ollut monitoimiyritys. Ruukin alueella on aina toiminut rautaruukin, sahan ja myllyn lisäksi myös panimo viinanpolttimoineen, krouvi ja tiilitehdas. Lisäksi on harjoitettu maa-, metsä- ja puutarhataloutta ja miilunpolttoa.

Vuonna 1969 vahvistettiin Ruotsinpyhtään ruukkialueelle suojelukaava, joka on Suomen ensimmäinen haja-asutusalueen taajaman suojelukaava. Alue ja rakennukset ovat Museoviraston suojeluksessa.

Miljöö on kerrassaan hurmaava ja viehättävä kokonaisuus.
Nykyään Strömforsin ruukkialue tarjoaa mahdollisuuden lomailuun historiallisesti merkittävässä miljöössä. Armonlinnassa on mahdollisuus majoittua. Ruukissa on jatkettu vanhaa käsityöläisperinnettä, mikä luo oman leimansa koko alueen tunnelmaan. Ruukissa toimii kesällä pajamuseoiden ja käsityöläispuotien lisäksi ravintola ja kahvio. 
Tallin vintillä oli seppämestari Jarkko Kaartilanmäen (Tuakon takomo) näyttely. 

Ja olihan sitä pakko poiketa kahvilaan nauttimaan virvokkeita ja mikä ettei, kun tarjolla oli näin ihania juomia :)


Samalla reissulla käytiin myös Eija´s Gardenissa, mutta siitä laitan  oman postauksen tuonnempana.


Ihanaa alkavaa viikonloppua!
-Anu-
8 kommenttia:

 1. Hieno paikka! Joskus vuosia sitten olen käynyt tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toden totta kaunis paikka! Kuulemani mukaan Ruukissa on myös erinomainen kesäteatteri.

   Poista
 2. Oi, tää on ihan uusi paikka ja reitti mulle, ja mikä parasta, Iitti on tuossa meidän naapurissa! Kiitos paljon vinkistä! Tätä voisi käydä ihan paikan päällä ihastelemassa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reitin varrella on puu-ukkoja pitkin tien piennarta osoittamassa reittiä. Tie kulkee pitkin maalaismaisemaa ja minusta tiluksia ja näkymiä on ihana katsella. Nyt kun vielä tytär ajoi, niin vielä paremmin pystyi ympäristöä tarkkailemaan.
   Kannattaa siis mennä sekä Ruukkiin että puutarhaan, siinä ne on likimain vierekkäin :)

   Poista
 3. Onpa hieno miljöö! Suomesta löytyy kyllä mielin määrin aivan upeita paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Mitäpä sitä lähtee merta edemmäksi kalaan, kun lähiympäristössä on paljon katseltavaa :)

   Poista
 4. Tuli hassu olo, että tuolla olemme tainneet käydä yhdellä monista kesätelttamatkoistamme. Se taisi olla se, kun pikkubussimme oli pakattu niin pullolleen pelejä, kirjoja ja patjoja yms.että sillä varustuksella olisi pärjännyt vaikka maailmanympärysmatkan. Kiitos vinkin tämä täytyy lisätä uudestaan kohdeluetteloon. Kesäiloja! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana paikka, jonne kannattaa ehdottomasti mennä!
   Kiitos Tuija kommentista ja ihanaa kesää myös sinulle :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!