Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

31.7.2015

Viimeisen lomaviikon puuhia

Viimeinen lomaviikko on hurahtanut vauhdilla puutarhatöitä ja säilöntää tehden sekä shoppaillen vanhimmaiselle kaikkea kilkettä ensimmäiseen omaan kotiin.  
Keittelin yhden satsin raparperichutneytä ja pari satsia mansikkahilloa. Pari maijallista porisi myös mansikka-raparperi mehua. Säilömisessä on siis päästy nyt alkun.

Raparperichutney Villa Mezzon tapaan

1 kg pilkottuja raparperejä
 4 isoa (makeaa) sipulia
1/2 kuivattua tulista chiliä (edellisvuoden omaa satoa)
4 isoa ruokalusikallista raastettua tuoretta inkivääriä
6 dl hillosokeria
4 dl fariinisokeria 
2 dl valkoviinietikkaa
2 tähtianista

Surautin sipulit, inkiväärin ja chilin tehosekottimessa pieneksi mujuksi.
Kaikki ainekset ladotaan kattilaan ja annetaan muhia miedolla varilla välillä sekoitellen n. 20 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet. 

Tämä chutney on ihan älyttömän hyvää kana- ja liharuokien kanssa!
 Herkkumansikkahillo Villa Mezzon tapaan

2 kg mansikoita
1 dl vettä
1 vaniljatanko 
1 kg hillosokeria
lopuksi ropsautus vaniljasokeria

Survaisin mansikoita hieman pienmmäksi perunasurvimella. Joukkoon laitetaan vesi, vaniljatanko puolitettuna ja annetaan höyrystyä. Tämän jälkeen lisätään hillosokeri. Keitellään hissuksen  n. 10-15 minuuttin, kuoritaan vaahto, ropsautetaan vaniljasokeria (aitoa ei mitään tekoteko ainetta) joukkoon + atamonia ohjeen mukaan ja annan hieman seistä ennen purkittamista.

Vanilja antaa hilloon ihanan pikantin maun, suosittelen. 

Meillä ei ole viimeaikoina ollut pulaa sen enempää kurkuista kuin kesäkurpitsoistakaan. Pitänee säilöä jotenkin näitä kurpitsoja. Taidan tehdä ainakin yhden satsin pikkelsiä. 
Maalta poimin tänään myös ensimmäisen kesäkurpitsan. Vihdoinkin siellä alkaa satoa tulla. Vatut alkavat olla pomintakunnossa ja ensimmäiset litrat tänään poimittiinkin. Tyrniä tulee tänä vuonna jälleen ihan mahdottomasti, mutta nämä minun juurekset eivät kyllä jalkojaan jatka. Laatikkokin näyttää ihan syksyiseltä, kun koivusta on tippunut keltaisia lehitä laatikoihin...
Ikean reissulta ostin pihalle kympillä tämän viehättävän metallirunkoisen tuolin. Olin jo pidempään alemyynneistä katsellut sillä silmällä puutarhatuoleja, koska ehdottomasti halusin pienen tuolin päärynäpuun alle. Nyt tein omasta mielestä kyllä löytöjen löydön!
"Rentouta itsesi yhdestä työstä tekemällä toista"
-Ernest Renan-

Rentouttavaa viikonloppua sinulle!
-Anu-

12 kommenttia:

  1. Ihanat noissa purkeissa! Juuri mietin, kun katsoin honkkarissa noita purkkeja, että jaksaisiko sitä jotain omenahilloa vääntää... .Meillä syödään niin vähän mitään hilloja, mutta ajatus olisi kiva :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati!
      Meillä hilloa kuluu, kun joka aamu syön maustamatonta jogurttia hillon kera. Ajattelin tehdä myös mysliä, johon laita kuivattuja ruiskukan terälehtiä, eli ns kokoomusmysliä :)
      Tuota chutneytä suosittelen, jos tykkää särmästä mausta.

      Poista
  2. Mansikka-raparperimehu kuulostaa unelmalta, sellaiselta Vihervaaran Annan elämään kuuluneelta vierastarjoilulta! Nyt tuli harmitus, kun itsellä ei ole vielä raparperia. Toivottavasti tosin jo ensi kesänä, kun lautojen alta paljastunut raparperipuska vähän voimistuu. Sama harmitus koskee myös tuota chutneytä, kuulostaa herkulta. Ja hyvän löydön teit päärynäpuun alle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo mehu on kyllä hyvää. Mansikka sopivasti taittaa raparperin makua ja mehu on sopivan raikasta. Toivottavasti siellä ensi kesänä saatte jo satoa. Sitkeä kasvi tuo raparperi on, kyllä se elpyy.
      Jos olisi lyhyempi tuo välimatka, niin toisin maistiaisia :)

      Poista
  3. Yhdyn Päiviin tuossa, että mansikka-raparperimehu kuulostaa ihanalta! Ihania puuhia viimeiseen lomaviikkoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoa Milla :)
      Erilaista puuhaa puuha perään, mutta onneksi kivoja tekemisiä!

      Poista
  4. Meillä ei vielä olla päästy säilömisen makuun, liekö päästään kunnolla muutenkaan. Hassu kesä kasvatuksen suhteen ja sadosta saattaa tulla samanmoinen. Ensi vuonna taas viisaampi ja sadesuojat ajattelin rakentaa. Raparperia tuli paljon mutta annoin sitä myös paljon muille (ja kävin perään sitten maistelemassa esim raparperipiirakkaa, hyvät vaihtarit) mutta kasvulaatikoiden sato jää todella pieneksi. Ensimmäisen avomaakurkun löysin eilen, se oli kasvanut viikon aikana kun olin pois kotoota! Toivottavasti nyt edes kurkku tuottaa satoa vähän enemmän ja saan tehdä maustekurkkuja talveksi. :) Kivaa sunnuntain jatkoa teille sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helinä kommentista. Vastaaminen on jäänyt nyt sutinoiden alle, sorry.
      Hyvät vaihtarit todella teit. Maustekurkut kuulostavat hyvälle. Niitä voisi täälläkin tehdä, kun näyttää tuota satoa pukkaavan :)

      Poista
  5. Mun tekee heti mieli tuota raparperi chutneytä. Kuulostaa todella maukkaalta! Saiskohan noista pihalla tönöttelevistä tyypeistä vielä tehtyä tuota? Me ei olla korjattu raparperia lainkaan, koska ne siirreettiin alkukesästä, mutta kovin tuuheina, vaikkakin ohutvartisina ne tuolla rehottavat.

    hmmm. ;)

    Iloista viimeistä lomaviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi Johanna, että vastaus viivästyi! Saahan niistä tehtyä chutneyt hyvinkin. Ei muuta, kun keittelemään!
      Viimeinen lomaviikko menikin säilöessä ja viikonloppuna serkkujuhlia viettäessä. Maanantaina alkoikin sitten täysi pörinä töissä. Onneksi kohta on viikonloppu :D

      Poista
  6. Ihanalta näyttää, itsekin keittelin tänään mansikkahilloa. Meillä on paljon vanhoja viinimarjapensaita,joista teen mehuja hieman myöhemmin. Koivulan herkku -nimisessä mehussa on punaisten viinimarjojen ohella mansikoita ja raparperia, terkuin Suska koivuladesignesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Omatekemät hillot ja mehut on meillä suosikkituotteita. Viinimarjapensaat odottavat meilläkin poimijoita, eli minua ja anoppia ja sen jälkeen pitäisi ainakin muutama maijallinen keitellä mehua.

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!