Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

23.8.2015

Päivän satosaldo ja juhlajuoman tekoa

Sitruunakurkku ehtii kuin ehtiikin tuottaa yhden hedelmän tänä kesänä, kiitos elokuun lämpimien. Annan tuon yksilön vielä kasvaa jonkin aikaa. Myös tomaatit kypsyvät kasvihuoneessa kiitettävästi. Katkoin tänään jälleen tomaatin latvuksia, ja karsin lehtiä, jotta tomaatit ehtisivät kypsyä kunnolla. Muutakin kurkkua sitruunakurkun lisäksi pukkaa, edelleen...
Muutaman päivän vesilläolo aiheutti sen, että yksi kesäkurpitsa oli kasvaa sujahtanut taas todella isoksi. Viidakkokurkuistakin osa oli kasvanut jo poiminta kuntoon. Purjon nappasin ruukusta kokeeksi ja kyllä tuosta wokkiin makua jo hyvin saa, vaikka koolla ei elvistelemään pääsekään.
Tuskailin kirsikkasadon määrää tässä taannoin ja Jovelan Johanna vinkkasi likööristä. Niinpä kaivoin netistä  tämän Hesarissa olleen reseptin ja tein meille tekeytymään jouluksi liköörin. Tästä se joulun odotus sitten alkaa, likööripurkkia käännellen :)

Kävin veneelle ajellessa Savonlinnassa Amanda B:n maahantuonnin yhteydessä sijaitsevassa liikkeessä ja ostin sieltä mm. tämän liköörille omistetun purkin. Maltoin mieleni ostosten suhteen, joten matkaan tarttui vai kaksi käytännöllistä säilöntäpurkkia ja muutama alessa ollut tuote ensi vuodeksi kasvimaalle.
Ja sitten tähän minun "ylpistelyn aiheeseen". Nämä muutamat latva-artisokkat näyttävät ihan oikeilta ja kokoakin on tullut ihan mukavasti. Vielä hetken malta mieleni ja sitten herkuttelemme näitä sitruunavoisulan kanssa :) Perunat muuten jo söimme, joita kasvatin ruukussa ja hyviä olivat. Kilohintaa kertyi parin kympin tietämille...mutta eihän se hinta, vaan laatu...parasta A-luokkaa.
Muutahan täällä ei kasvakkaan ja luokitus on parasta A:ta juuri sellaisena, mitä kulloinkin tulee tai on tulematta :D
Toivotaan vielä hetken lämpimiä kelejä.

Mukavaa alkavaa viikkoa sinne itse kullekin!
-Anu-

18 kommenttia:

  1. Voi että miten raikkaalta ja tuoreelta ja värikkäältä näyttää kaikki! Kyllä se on ihan pakko meikäläisenkin laajentaa repertuaaria ens kesänä. Innostuin niin tästä sun sadosta.

    Latva-artisokkaa en varmaan koskaan ole maistanut. Kai. Tai siis ainakaan tietoisesti. Mutta pelkkien kuvien perusteella houkuttelee korjaamaan tilanteen :)

    Iloista tätä viikkoa Anu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Annukka ♥︎ Laajenna ihmeessä. Kevät kulkee mukavasti kun taas ryhtyy siemeniä piilottelemaan multaan. Ja noi kurkut ovat olleet ns. helppoja tapauksia. Latva-artisokan sydämiä meillä on tähän asti syöty säilöttynä. Nämä tuoreet ovat vähän kuin rapuja söisi. Enemmän tulee sotkua kuin syömistä, mutta nautinto ennen kaikkea :D Latva-artisokasta syödään siis vain tuon kukinnon tyvessä oleva pehmyt osa. Lehden tyviä dipataan esim. sitruunavoisulaan ja imeskellään herkut. Iloa sinunkin viikkoon :)

      Poista
  2. Latva-artisokat on kyllä niin nättejä! Tuo sitrunakurkku on kiinnostanut muakin. Kasvatitko siemenestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Kasvatin sitruunakurkun siemenestä. Ostin Nelson Gardenin siemeniä. Olivat uutuuksia - linkki tässä: http://www.nelsongarden.fi/fin/eur/p/uutuudet_n100fi/kurkku-sitruuna-_90336. Tämän olisi pitänyt tuotta runsaasti hedelmiä, mutta tämä minun ainokainen kärsi keväällä viileästä ja näytti jo tovin, että taimi kupsahtaa. Onneksi saan nyt edes yhden hedelmän maistiaisiksi.

      Poista
  3. Sitruunakurkku - onpa komea! En ole ikinä kuullut tai nähnyt :) Kuten en paljon muustakaan puutarha-asioissa, tietty. Maistuuko se myös molemmilta..? Tyhmä täällä tiedustelee tyhmiä :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etpä tyhmiä kysele, kun tämä on uutuuslajike, ja vieläpä ainokainen kasvihuoneessa, niin en ole tätä vielä maistanut. Olen vain ihastellut tuota hedelmää ja ollut siitä onnellinen. Ihmeellisistä asioista sitä onnekkiseksi nykyään tulee.
      Viidakkokurkku maistuu vähän taas itse suolatulta rumpsutuskurkulta. Niitä olen napsinut suuhun tämän tästä, kun kasvarissa käyn. Kiitos Taru ja ajatus täältä sinne ♥︎

      Poista
  4. Vau! Enpä ole koskaa sitruunakurkusta kuullutkaan :). Ja voi että, mikä artisokka. Ihan täydellinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin törmäsin tähän uutuuteen alkuvuodesta siemenliikkeessä ja pakkohan se oli kokeeksi yksi pussi ostaa. Yksi taimi säilyi hengissä ja siitä tuotoksena tämä yksi hedelmä.
      Kiitos Pilvi :) Nyt odottelen sadonkorjuuta ja jälleen maistelen satoa kultareunaisilta lautasilta :D
      Arjen ja pyhän iloja nämä viljelykset!

      Poista
  5. Hauskan näköinen tuo sitruunakurkku, ei heti kurkuksi arvaisi. Latva-artisokkasi ovat kyllä todella valioyksilöitä, varmasti ihania sitruunavoin kanssa. Siskoni on usein tehnyt marjoista likööriä ja hyvää on. Pitäisi itsekin kokeilla, kun pensaissa on vielä mustaherukoita jäljellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥︎
      Ensimmäistä kertaa kokeilen liköörin tekoa - saa nähdä mitä tästä tulee :)
      Tuo sitruunakurkku on sellaisen pienen nyrkin kokoinen ja vähän piikikäs. Kurkuksi ei uskoisi, jos ei tietäisi.
      Kokeiluintoa herukkalikööriin!

      Poista
  6. Uusi juttu mullekkin tuo sitruunakurkku, pitänee kai kokeilla ensi kesänä. Mekin kasvatettiin noita viidakkokurkkuja mutta yhtään ei vielä ilmestynyt mutta pesusienikurkku kukkii ja odotan sen satoa kuin kuuta nousevaa. Ihanat latva-artisokat = juhla-ateria :) Minä tein mesiangervolikööriä (siitä blogissani).

    60luvunnahkahousut.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kun laitoit kommenttia! En ollut minä vastaavasti kuullut pesusienikurkusta, mutta hetihän sitä piti ryhtyä tutkailemaan. Mielenkiintoinen kasvi! Toivottavasti ehtii kypsyä :)
      Mesiangervolikööri kuulostaa hyvälle - taidan käydä kurkkaamassa blogisi.

      Poista
  7. Ihanaa kun kasviksissa on niin valtavasti valinnan varaa! Viidakkokurkkuihisi ihastuin jo aikaisemmin, mutta mielenkiintoiselta kuulostaa myös tuo sitruunakurkku. Rakkaudella kasvatetut oman maan antimet maistuvat huikean hyviltä. Meillä on viime päivinä herkuteltu oman maan punajuurista tehdyillä uunipunajuurilla. Ah, niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin ihanaa, kun omalta pihalta saa herkkuja. Nuo uunipunajuuret ja muutkin uunissa paahdetut juurekset ovat myös täällä suurta herkkua!

      Poista
  8. Herkkuja, herkkuja, oi, oi! Kuules, unohdin ihan vastata siihen sun kirsikkahillokekysymykseen :( teen sen nyt! Teen itse hillokkeen ihan perusohjeella, kuten http://www.dansukker.fi/fi/resepteja/aromikas-kirsikkahillo.aspx

    Laitan kirsikoiden sekaan vaniljatangon halkaistuna ja maustan hillokkeen konjakilla. oisko ruokalusikallinen tai 2 suunnilleen kirsikkakioa kohti? Maistellen se tuntuma menee kohdilleen. Teen kahden sorttista, toista vaniljalla ja toista ilman. Paisteille ja juustoille käytettävää en vaniljoi, makeille syötäville kyllä. Testaile jos vielä kirsikkaa piisaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna säilöntävinkeistä! Saa nähdä, millaista likööriä tuosta purkin antimista tulee. Pihan kirsikat on nyt syöty ja säilötty. Maalla on vielä runsaasti satoa. Täytyy kokeilla tuota vinkkaamaasi hilloa. Jätätkö kivet vai poistatko ne? Kovin työläiltä tuntui kivien poistaminen edellisellä kerralla (pieni marja ja suuri määrä) joten hillon tein niin, että laskin ensin kirskikat mehumailan läpi ja sitten lisäilin hillosokerit joukkoon. Tuli sellaista lohkeilevaa kirkasta hilloa.

      Poista
  9. Teen kivineen ja poistan tarjolle laitettaessa. Kivet tuo aromia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä seuraavaksi kokeilla kivineen päivineen. Kiitos Johanna vinkistä!

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!