Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

11.9.2015

Odotettu viikonloppu

Tänään oli jotenkin erityisen ihana aloittaa viikonloppu. Pysähdys, pieni huokaisuhetki, arjen keskellä on nyt erityisen odotettu. 
Ajattelin vielä viikolla meneväni Habitaren messuille, mutta aamulla päätimme yhteissätuumin siipan kanssa, että reissu jää nyt väliin. 

Kotiuduttua töiden parista siirsin ajatusmoodin pihahommiin. Ilma oli ihana lämmin. Pihakierroksen jälkeen oli melko selvä, että työntouhuun on hyvä ryhtyä. Karsin osan kesäkukista pois, mutta totesin, että lämpimät ilmat ovat jatkaneet kukintaa niin, että kiirettä ei loppujen kesäkukkien pois otolla vielä ole. Kasvihuoneessa tein jo viikolla järjestelyjä niin, että vidakkokurkut ja sitruunakurkku saivat väistyä kasvihuoneesta tehden tilaa chileille, mitkä ovat täynnä kypsymässä olevia marjoja. Tomaatit intoontuivat vasta nyt tuottamaan satoa oikein kunnolla. Kasvihuoneen lämpötila on pysytellyt sellaisissa lukemissa, että tomaatit kypsyvät vielä hyvin. Kasvihuonekurkku ryhtyi tekemään vielä uutta versoa ja pukkaamaan kurkkuja lisää. Kurkku kasvaa ihan hurjaa vauhtia päivässä. Tuo oikeanpuoleinen kurkku kasvoi tuollaisesta pienestä alusta tuohon mittaan (melkein myytävän kokoinen) neljässä päivässä.
Sitruunakurkku teki tänä vuonna peräti yhden kurkun. Maistelimme sitä solidaarisesti perheen kesken hedelmän jakaen. Sitruunakurkussa on todellakin ihanan mieto sitruunainen maku. Hyvää oli, mutta täytyy todeta, että sato jäi kyllä nyt kovinkin nirkoiseksi, eli ensi vuonna tätä lajia tuskin viljelen. 
Perennapenkissä kasvoi kitukasvuisesti samettiruusut, jotka napsin pois ja istutin tilalle callunoita. Callunoiden väri trimmaa hyvin japaninvaahteran väriin. Kesän aikan japaninvaahterat ovat kasvanneet hyvän matkaa. Toivon todella, että saan nämä vaahterat talvehtimaan autotallissa. Onneksi talli on kohtuullisen viileä ja siellä on pieni ikkuna valoa tuomaan.

Oliivipuu kasvoi kesän aikana myön ihan mukavasti mittaa. Ajattelin nostaa puun kuistille talveksi, josko se siinä suostuisi talven selviämään. Vileä puu saa kuitenkin olla tuossa sisäänkäynnin portaalla ilahduttamassa.
Illaksi olikin mukava sytytellä lyhtyihin tulet ja hipsutella saunanan löylyihin. 
Huomenna olisi sitten edessä maalla ainakin perunannostoa. Samalla taidan toden teolla miettiä kotivaran hankintaa. Jovelan Jonannan kotivara on käynyt kuluvalla viikolla useastikin mielessä...

Lämmintä ja mukavaa alkavaa viikonloppua sinulle!
-Anu-

6 kommenttia:

 1. Kivan näköistä! Mulla on kasvihuonekurkut aina parvekkeella. Kesän ajan satoa tulee hyvin, mutta nyt ne eivät pärjänneet enää harsonkaan kanssa. Sato oli tietysti huomattavasti pienempi kuin viime vuonna. Ensi kesänä luovun tomaateista ja laitan kasvihuonelavan kurkkua täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati :)
   Eilen pitkästä aikaa touhusin kunnolla pihalla. Piha oli jokseenkin rempallaa, kun leipätyö on vaatinut aikaa reilummin. Lämmin ilta ja aurinko antoivat hyvin buustia pihahommiin.
   Olen ollut niin iloinen ja onnellinen tuosta pienestä kasvihuoneesta. Tämä kesä on ollut hyvä oppi tulevalle kesälle. Kasvihuonekurkku on ollut niin satoisa, että sitä laitan ensi keäsänkin kasvamaan. Kokeilut jätän sikseen, kun sato niistä on niin pieni. Tomaattien kanssa pohdin vielä, mitä teen, kun niiden öttiäisten kanssa painin pitkin kesää.
   Onko sinulla Kati vinkkiä, millä desinfisioisin tuon kasvihuoneen, kun sen tyhjennän?

   Poista
 2. Uskomattoman kaunis tuo puutarhakuva japaninvaahterasta ja callunoista. Värit ovat todella kauniit. Onko varrellinen pyöreä puu tuija? Tosi suloinen pikku puu. Ja kylläpä teille tulee valtava määrä chiliä. Miten aioit ne säilöä?

  Intoa perunan nostoon ja mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos paljon Päivi :) Eilinen ilta oli jotenkin kaunis jo valonsakin puolesta. Kyllä vaan, tuo puu on tuija. Ostin varrellisia tuijia muutamia vuosia sitten honkkarista ja hyvn ovat lähteneet kasvuun. Nämä vaan vaativat leikkausta reilusti, jotta pysyvät muodossaan. Kesän ajan annoin puun olla ihan rauhasa, kun pikkulintu teki sinne pesän. Pieni suloinen pesäpuu tuo onkin.
   Chilisatoa tosiaan tulee ihan valtavasti. Olen tähän asti kuivannut chilit. Nyt satoa tulee niin paljon, että ajattelin säilöä osan oliviiöljyyn ja loput kuivattaa. Siskoni tytär miehensä kanssa käyttävät chiliä ruoissa paljonkin, joten sinne taitaa osa sadosta lähteä.
   Mukavaa viikonloppua myös Airisrantaan - nautitaan auringosta!

   Poista
 3. Iskin silmäni tuohon japaninvaahteraasi - se on todella kaunis ruukussa! Melkoinen sato teillä on tulossa ja kurkku on saanut todellisen kasvupyrähdyksen, vau. Kauniita kuvia ylipäätään olet ottanut ♥ Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Ostin keväällä kaksi samanlaista japaninvaahteraa ja yritän saada ne talvehtimaan autotallissa talven yli. Viimeisen kurkun nappasin eilen syötäväksi. Hyvin on kesä omissa kurkuissa pysytty. Jos ei muulla, niin chilin voimalla pyristellään ensi talvi :)
   Iloa alkavaan viikkoon myös sinne!

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!