Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

28.9.2015

Yrtit talteen

Kovasti pitkin päivää on radiossa puhuttu, että ensi yönä saattaa lämpötila painua pakkasen puolelle. Olin siinä uskossa vielä viikonloppuna, että tämän viikon antaisin yrttien olla kasvilavalla, mutta illansuussa tulin toisiin aatoksiin. Niinpä kävin keräämässä yrtit talteen. Aika possakka oli pestä, kuivatella, niputtaa ja ripustaa yrtit kuivamaan, mutta nyt on homma tehty.
Viime vuonna Pentikiltä keittiön saarekkeen päälle ostettu kynttelikkö saa nyt toimia pienempien yrttinippujen kuivatustelineenä. Isommat puskat laitoin kuivumaan takan ja jääkaapin välissä olevaan aukkoon. Bambuseipäät toimittavat telineen virkaa. Viime vuonna kuivattelin yrttejä kodinhoitohuoneessa, mutta totesin paikan liian pölyiseksi, kun siellä kuitenkin jatkuvasti käsitellään tekstiilejä. Katsotaan, miten tämä paikka toimii ja missä vaiheessa hermostun roikkuviin puskiin ja käyn ostamassa kuivurin tai laitan yrtit uuniin kuivamaan. 
Ranskalaisen rakuunan (vasemmalla) ja rosmariinin sato (oikealla) oli hyvä. Rakuuna sopii hyvin kasvis-, muna- ja kalaruokien mausteeksi. Rosmariinia käyttän riista -ja muiden liharuokien kaverina. Osan rosmariininoksista laitoin pakastimeen, mutta suurimman osan kuivatan. Curry-yrtti on aivan ihana yrtti kana-, kasvis- ja riisiruokiin. Käytän tätä pääasiassa marinadeissa. Lehdet ovat hyvin öljymmäisiä. Sato oli erityisen runsas, joten tästä muutama puska lähtee ystäville viemisiksi. Talveksi curry-yrtit on nostettava sisälle talvehtimaan, jos mielii ensi vuonna satoa näistä saatavan. 

Salviasato oli kohtuullisen niukka, johtuen siitä, että rosmariini, rakuuna ja persilja valtasivat viljelylaatikossa alaa. Persiljaa tuli sitä vastoin runsaasti ja sitä riittää niin pakkaseen laitettavaksi kuin kuivatettavaksi. Sitruunamelissatkin keräsin pois. Kuivatettuna sitruunamelissan maku laimenee, joten saattaa olla, että nämä vielä ennen nukkumaan menoa laitan pakkaseen. Iisopit jätin suosiolla viljelylaatikkoon. Kirveli jostain syystä kuivui kukinnan jälkeen, joten se siitä sadosta. Timjami, joka kasvaa minulla saviruukussa, nostan talveksi kasvihuoneeseen. Viime talven timjami kylläkin sinnitteli hyvin avomaalla.

Täällä on mielenkiintoinen ja huumaava sekamelska yrttien tuoksua!

Mukavaa alkanutta viikkoa sinne :)
-Anu-

9 kommenttia:

 1. Ihana vihreys! Ei tartte erikseen mitään viherkasveja. Tuoksun voin vaan kuvitella. Ja sen tunteen, kun voi tosta vaan napsia itsekasvattamiaan ihanuuksia suoraan katosta pataan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin - ihanasti sanottu: katosta pataan :)
   Minulla on vielä viimevuotisiakin yrttejä jemmassa, joten yrttejä meillä nyt riittää.
   Mukavaa viikkoa sinne - jokos olet saanut kaapit kollattua läpi?

   Poista
  2. Kiitos kysymästä, mutta homma ei oo vielä edennyt kellaria pidemmälle :). Paljon on vielä luurankoja kaapeissa..

   Poista
 2. Teillä on varmasti ihanan huumaava tuoksu! Voin vain kuvitella... Minä suunnittelin tekeväni yrttisuolaa pihan yrteistä. Vielä kun osaisi keksiä mitkä yrtit sopivat keskenään, vai onnistuisiko suola, vaikka laittaisi suloisen sekamelskan lähes kaikkea tiluksilta löytyvää. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, omatekemä yrttisuola on hyvää, suosittelen. Sitä täälläkin syntyy kuivatuksen jälkeen. Jos sinulla on lipstikkaa, niin se toimii erinomaisena pohjana yrttisuolalle. Voithan tehdä oman suolan kana- ja kasvisruoille ja omansa liharuoille. Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
  2. Sulla on siis kokemusta näistä! Siispä postaustoive: minkälaisia yhdistelmiä voisi tehdä, mitkä yhdistelmät olet itse kokenut hyviksi. Lipstikkaa multa ei löydy, olin jo hiukan unohtanut, että se on toisiaan hyvä yleispohja tällaisille suolajutuille. Mutta joo, kokeilemalla sitä oppii (tehokkaastikin) ja googlettamalla tietysti saa myös selville noita toimivia yhdistelmiä :)

   Poista
  3. Hieman ja voinkin laittaa tuon toiveen korvan taa :)

   Poista
 3. Aivan mieletön sato! Minulla valitettavasti karkurilampaat söivät kyseiset yrttimerkit, mutta iloitsen puolestasi :). Pitääkin pian kerätä se ainokainen, salvia, talteen. Kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi :)
   Voi harmitus sentään karkureita. Mikähän siinä muuten oli, että jättivät salviat rauhaan, vai oliko ne eri paikassa.
   Täällä yrttejä riittää ja niitä taitaa ystävät saada viemisiksi.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!