Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

4.10.2015

Sydämelliset yrttipalat ja muuta mukavaa yrteistä

Täällä on ollut ihanan puuhakas viikonloppu. Lauantaina saatiin siipan kanssa siivottua ja järjesteltyä autotalli. Tänään sitten olikin aika siirtyä yrtteilyn pariin. 

Suurimman osan yrteistä olin jo poiminut kuivumaan, mutta olihan tuolla vielä ryytimaalla tuoreitakin yrttejä saatavilla. Halusin nimittäin kovasti tehdä erilaisia öljyisiä yrttijutuja ja niihin olisi hyvä käyttää tuoreita yrttejä. 
Jääpalamuotteja löysin koko huushollista vain yhden, joten sillä mentiin. Muotteja on jossain jemmassa, mutta enhän minä niitä tähän hätään taas löytänyt, kun jääpaloja tulee tehtyä ennemminkin pusseissa. Hienonsin persiljaa, ruohosipulia, timjamia ja curry yrttiä sekä valkosipulia ja laitoin ne jääpalamuottiin. Päälle lorautin hyvää oliiviöljyä ja sen jälkeen kelmutin ja siirsin muotin pakkaseen jäätymään. Jäätymisen jälkeen nämä sydämelliset palat voi irroitella ja laittaa pieniin annospusseihin ja lisiä sieltä ihania makuja pannulle, keittoihin ja pataan. Talvella kun tulee ostettua yrttejä pikkuruukuissa kaupasta ja osa jää käyttämättä, niin tässä on hyvä keino hyödyntää jämäpuskat :)

Kävin ostamassa Clas Ohlsonilta 0,25 litran ja 7 cl pulloja yrttiöljyä varten. Tein erilaisia yrttiöjljyjä, joihin laitoin kasvihuoneesta chilejä (vahvempaa ja miedompaa), rosepippuria, valkosipulin paloja ja rosmariinin, timjamin sekä curry yrtin oksia. Pullot täytin hyvällä oliiviöljyllä. Chileihin leikkasin viillot, jotta makua tarttuu öljyyn paremmin. 
Kuivuneista yrteistä tein vielä yrttisuolaa. Riivin kuivaneet yrtit leikkuriin, jossa surautin yrtit ihan pieneksi silpuksi. Suolana käytin tällä erää Kalaharin suolaa, mikä on kerätty eteläisessä Afrikassa sijaitsevasta Kalaharin autiomaan maanalaisesta suolaesiintymästä. Suolan rakeisuus oli juuri sopiva ja sitä ei tarvinnut murskata pienemmäksi. Tein kahdenlaista yrttisuolaa. Molempiin käytin "pohjaksi" lipstikkaa. Toiseen lisäsin kuivatettua rosmariinia ja timjamia ja toiseen persiljaa ja basilikaa. Curry yrttiä ajattelin käyttää myös, mutta yrtin öjymäisyyden vuoksi en sitä kuitenkaan käyttänyt. Taidan tehdä öljyjen lisäksi curry yrtistä yrttipusseja, joita voi käyttää myös keitoissa ja pataruoissa mausteena ja napata valmiista ruoasta vaan sitten pussi pois. 
Yrttisuolaa voisi toki tehdä myös tuoreista yrteistä niin, että riipii tuoreet yrtit tehosekoittimeen ja lisää sinne joukkoon suolan ja surauttaa nämä seokseksi, jonka jälkeen levittää massan uunipellille ja laittaa n 40 asteiseen uuniin seoksen kuivumaan. Tällä konstilla suola imee itseensä yrttien aromeja. 
Myös näm pienet purkit, joihin yrttisuolat purkitin, löysin Clas Ohlsonilta.

Päivän yrtteilysaldo on siis tässä melkein kokonaan. Vanhimmainen vei mennessään jo yhden yrttisuolan ja yhden isomman öljypullon. Saattaa hyvin olla, että meiltä saa tällaisia tuomisiksi. Pienet yrttipullot ja suolapurkit ovat myös kiva lahjaidea vaikka jouluviemisiksi. 

Iloa alkavaan viikkoon!
-Anu-

14 kommenttia:

  1. Voi miten ihania yrttijuttuja! Nam, nam!

    VastaaPoista
  2. Miten inspiroivaa, väririkasta ja niin hirmuisen virkistävää ihan vaan kuvien perusteella! Nuo on niin hienoja, että todellakin kelpaavat myös lahjoiksi! Valitut yrtit ja mausteet asettuvat noissa vielä niin kauniisti pulloihin. Hirmuisen ilahduttavaa katseltavaa kerrassaan!

    Tuo silikonivuoka on taatusti fiksu valinta öljypaloille, kun ne palat saa irti helposti vuoista. Olen itsekin tehnyt yrttijääpaloja (kiekkoja), mutta olen käyttänyt öljyn sijaan ihan voita, sillä en ole koskaan löytänyt oliiviöljyä, jonka maku miellyttäisi itseäni. Jauhan siis yrtit silpuksi ja sekoitan pehmeään voihin, jonka rullaan pötköksi kelmun sisällä ja annan kovettua jääkaapissa. Siitä sitten leikkaan sopiviksi kiekoiksi ennen kun laitan ne pakkaseen. Tänä vuonna taidan tehdä noita kiekkoja kotivoista, myös leivontamausteseoksena. Esimerkiksi kanelivoi on aivan ihanaa, kun sivelee sitä paahtoleivälle tai lämpimälle leivälle ylipäätään. Jouluaikaan laitan kanelivoin sekaan vielä konjakissa kiehautetuista rusinoista tehtyä silppua. Namia!

    Oletko kokeillut tehdä itse vaniljasokeria? Sekin on niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Johanna ♥︎
      Minusta näitä yrttijuttuja oli aivan ihana tehdä ja oli todella mielissäni kun löysin nämä söpöt purkit ja pullot ja lisksi vielä ihan huokeaan hintaan.
      Olen tehnyt yrtti- ja grillivoita itse, mutta tuo kotivoin teko on kyllä minulle uusi juttu. Kanelivoi kuulostaa erityisen herkulliselta :)
      Tuota itsetehtyä vaniljasokeria tuossa yhtenä päivänä ajattelin, kun selailin pinterestin ihmeellistä maailmaa - pitäisi sitäkin kokeilla. Näin syksyn tullen on mukava tehdä kaikkea iloa tuottavaa, kun illat pinenee ja ulkona ei viitsi otsalampun kanssa heilua :)
      Iloa viikkoosi!

      Poista
  3. Todellakin, olisin ihan onnesta soikeena, jos saisin tuollaisia lahjaksi! Mahtava toteutus, ja kiitos vielä tuosta muottivinkistä! Monesti yrtiti ehtii rupsahtaa, ennen kuin niitä kokonaan saa käytettyä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina<3
      Viime talvena tuskailin nuupahtavien yrttien kanssa ja tässä on yksi hyötykäyttö :)
      Mukavaa, jos vinkki tuotti sinullekin iloa. Kivaa viikkoa sinne!

      Poista
  4. Aivan ihana postaus! Mitä pulloja ja purnukoita! Ylellisen kauniita :) Tuo jääpalamuottivinkki menee meillä varmasti käyttöön jossain vaiheessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja <3
      Nämä putelit olivat ihana löytö ja vielä soveliaan hintaisiakin. Nuorimmaisen kanssa eilen tehtiin näitä yrttijuttuja ja tällainen yhdessä tekeminen on erityisen mukavaa.
      Kuulasta syysviikkoa sinne!

      Poista
  5. Oi, miten ihana vinkki säilöä yrttejä! Ja miten kauniita säilöntäpurkkeja. Tuollainen lahja tekee kyllä saajansa ikionnelliseksi. Mikä öljy on mielestäsi hyvää tuohon puuhaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat helppoja ja jopa kauniita tapoja :) Nykyään niin mielelläni vien viemisiksi jotain itse väkerrettyä, kun tuntuu että kaikilla on kaikkea ihan kylliksi.
      Käytin näihin siis oliiviöljyä ja niistä sitä vähän tyyriimpää (parasta mitä tuosta lähipuodista löytyi), jolloin öljyssä ei ole pistävää makua. Halvemmissa oliiviöljyissä on usein mielestäni vähän kitkerähkö maku.

      Poista
  6. Nyt mulla ei enää sanat riitä mihinkään :). Noi sun pullotetut yrttiöljyt on niin kauniita, että voisin ihan vaan katsella niitä päivät pitkät, enkä varmaan edes raskis käyttää. Kerrassaan mahtavia! Ja taas kerran se ajatus siitä, että yrtit on ihan omin pikku kätösin kasvateltu, tekee kaikesta vielä moninverroin arvokkaampaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka :) Nämä on niin helppoja tehdä, että kyllä raaski käyttää ja sitten on hyvä syy tehdä taas lisää ! Vähän aikaa kannattaa kuitenkin antaa öljyn maustua. Näissä makuyrttiöljyissä on kiva mm. dipata leipää. Mukava on löytää uusia tapoja säilöä yrttejä perinteisen pakstuksen ja kuivatuksen lisäksi.

      Poista
  7. Voi että, olet viitseliäs! Aivan mielettömän upea vieminen mihin tahansa ja mikä parasta saada kotiin aivan itse tehtyä. Ja ihan omasta maasta! Mukavaa viikon jatkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Milla <3
      Tykkään kovasti väkerrellä kaikke tällaista itseni iloksi.
      Iloa sinunkin loppuviikkoon!

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!