Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

30.1.2016

Kompostorin lämmössä kohopenkit mielessä

Kompostorin lämpöä
Kuva otettu 27.12.2015, jolloin pakkasta oli -8 astetta
Oli ulkona kylmä tai kuuma, niin kompostorissa lämpötila on kuin etelän mailla. 
Meillä kompostorin vaaliminen on isännän hommaa. Eikä hän tässä(kään) hommassa ole turha mies :) Kompostori käydä puksuttaa, oli pakkasta -30 astetta tai mittari plussan puolella. 

Olemme olleet erittäin tyytyväisiä viime keväänä hankittuun Biolanin eco 220 lämpökompostoriin. Kompostia on tyhjennetty nyt talvella paariin otteeseen, jotta uutta tavaraa mahtuu sisään.  Uutta biojätettä kompostoriin on viety lähes päivittäin, jolloin pieneliöille on riittänyt hajotettavaa. Pyrin lajittelemaan kaikki kompostiin kelpaavan omaan bioastiaan. 

Kovin paljon kompostia ei talven aikaan ole möyhitty, mutta talvikuiviketta isäntä on lisäillyt vähintään viikottain, jotta komposti ei ole liian märkä ja jäähdy tai jäädy sen vuoksi. Talvikuivikkeeseen on lisätty rypsirouhetta, jonka sisältämä typpi ja energia tehostaa Biolanin mukaan kompostorin toimintaa. Hyvin siis näyttää toimivan. Isäntä kertoili, että silmämääräisesti näkee hyvin, milloin kuiviketta on sopivasti. Jos kompostori on liian kostea, niin kanteen kertyy kosteutta. 

Kovimmillakin pakkasilla kompostin lämpötila on meillä siis ollut alhaisimmillaan +20 asteen kieppeillä, mutta pääsääntöisesti lämpötila napsutteli +30 asteessa. Tänään kompostorin lämpötila oli +49 astetta, kun ulkolämpötila oli +4 astetta. 

Kovasti paljon kompostori tuo hyvää mieltä. Kevään koittaessa täytyy tarkistaa, onko kompostimulta riittävän hyvin hajonnutta, jotta sitä voi laittaa maanparannusaineeksi esimerkiksi kasvulavoille. Jos kompostista tyhjennetty aines on vielä ns katekompostia, niin levittelen sitä pensaiden ja puiden juurille ravinteeksi. 

Kohopenkki

Olen tässä muutamana vapaahetkenä lueskellut kohopenkkien rakentamisesta ja ajatuksena on sellainen tehdä. Siihen ajattelin hyödyntää myös tuota vähintäänkin puoliksi hajonnutta kompostiainesta. Avokompostien osittain maatunutta ainesta voi hyödyntää tuossa kohopenkin pohjimmissa osissa. 


Kuva täältä

Kesäkurpitsat ole tähän asti kasvattanut kasvilavoilla. Tulevana kesänä ajattelin laittaa kesäkurpitsat kohopenkkiin kasvamaan, koska kasvilavoille näyttää olevan tungosta ainakin siitä päätellen, millaisilla siemenkaupoilla olen ollut :)


Kuva kesältä 2015

Leppoisaa ja haaveiden täytteistä lauantai-iltaa sinulle!
Anu

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja hyödyllinen postaus! Kompostorin hankinta on todellakin ollut suunnitelmissa, joten hyvä kuulla teidän onnistuneista kokemuksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi!
   Tämä ei ollut maksettu mainos, mutta olemme ollet todella tyytyväisiä hankintaan, suosittelen.
   Mukavaa sunnuntaita sinne :)

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Tulee juuri tarpeeseen, vaikka olenkin saanut sinulta jo aiemminkin rohkaisevaa palautetta.Esittelin juttusi juuri miehelle, joka on ollut - sanoisinko hieman skeptinen kompostin suhteen. Pelkää varmaan ylimääräistä työtä. :)

  Kompostoinnin voi varmasti aloittaa vaikka näin keskellä talveakin? Onko teillä avokompostissa pelkkää puutarhajätettä? Jostakin olen lukenut, että sinnekin pitäisi lisätä välillä jotain biojätettä. Hirvittää vain hiiret ja rotat, jos siihen menee muuta lisäilemään. Niitä se mieskin taitaa pelätä. :) Mukavaa sunnuntaipäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pitkään myös pohdittiin kompostorin hankintaa juurikin siksi, kun ajattelimme (lähinnä isäntä), että se on työläs hoitaa. Onneksi hankittiin ja nyt olemme enemmän kuin tyytyväisiä.
   Täältä isännältä sinne isännälle terkkuja, että työlästä tämä homma ei ole. Jo homma olisi työlästä, niin täällä olisi kyllä jo hanskat nakattu naullaan :)
   Kompostorin mukana tuli hyvä käyttömanuaali. Sen mukaan kun aloittamisen tekee, niin ei kyllä voi epäonnistua. (Mekin onnistuttiin :D)
   Meille kompostori ostettiin huhtikuussa viime keväänä. En usko, etä mitään estettä kompostorin käyttöönotolle talvellakaan ole. Jos kompostori jäätyy, niin sulaahan se ajastaan kevään kuluessa ja sulattamiseenkin on manuaalissa ohjeistusta.

   Avokompostiin ja lehtikehikkoon laitan vain puutarhajätettä. Tuossa muovisessa kompostissa on pohjalla verkko, jotta sitä kautta ei hiiret yms öttiäiet sinne mene. En ole kuitenkaan tuonne laittanut biojätettä juurikin sen vuoksi, ettei sinne muuta joku, jonka ei siellä kuuluisi majailla. Viime kesänä, kun lämpökompostoria tyhjennettiin, niin sieltä katekompostia olen siirtänyt tuonne kopostiin tekeytymään.
   Summa summarum. Suosittelemme täältä molemmat hankintaa!
   Mukavaa sunnuntaita teille sinne Airisrantaan :)

   Poista
 3. Meillä ei ole kompostoria, mutta on monta kertaa ollut puhetta sen hankkimisesta. Tästä sai hyvää tietoa, kiitos. En muista olenko ollut aikaisemmin blogissasi, jäseneksi ainakin nyt liityin. Ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Kompostorista on ollut paljon hyötyä ja iloa. Kovasti yritän lajitella jätteitä ihan jo siksi, että osaltani kantaisin korteni kekoon ympäristön hyväksi.
   Mukavaa sunnutaita sinne Aurinkokujalle!

   Poista
 4. Mun äiti tekee kukka- ja kasvimaapenkit about noin ilman ostettua multaa. Respect. Kävin myös viime kesänä tekemässä lehtijutun naisen luota, jonka puutarhassa ei ollut käytetty yhtään ostettua multaan. Ja se perennaloisto oli jotain ihan mieletöntä. Mä niin nostan hattua tällaisen taidon opettelusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Ihan noin hurjaan suoritukseen en varmaan pysty, että kaikki mullat tulisi ns omasta takaa, mutta jos edes vähän :) Kierrätys ja lajittelu sekä kompostointi ovat selkeästi vähentänyt kaatopaikalle menevän jätteen määrää. Vielä kun täällä ryhdyttäisiin kierrättämään energiajae, olsin tyytyväinen. Nyt kaatopaikelle menee aivan liikaa mm. muovia.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

   Poista
 5. Kompostori on juhlaa, etenkin lämpöversio. Meillä on kevytversio mutta hyvin on sekin toiminut. Nyt on jäässä mutta eiköhän toiminta käynnisty kevään tullen. Tavaraa mahtuu vielä ja keväämmällä kun pömpelit tulee taas myyntiin niin hankitaan rinnalle toinen. Meillä tuli avokompostorista jossa kompostoidaan kasvimaan jäte + muuta puutarhajätettä, neljä iso kottikärryllistä multaa. Ei ihan riitä omiksi tarpeiksi mutta hyvä lisä tuo on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan. Eilen kompostorin lämpötilan oli peräti 49 astetta. Niin se vaan toimii, kuin unelma.
   Kohtuullisen hintava hankinta tuo kompositori oli, mutta on ollut mielestäni hintansa väärti.
   Hyvin olette saaneet avokompostorista multaa!
   Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle Katja!

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!