Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

8.1.2016

Lämmin läikähdys ♥︎

Tiedäthän tunteen, kun sydänalassa läikähtää ilo, 
rakkauden tunne ja  hyvä olo. 

Tänään kävi niin, kun tulin illalla töistä kotiin. 
Jo ulko-oven avatessa sisään astuessa tuli tunne, että jotain erikoisempaa on tekeillä. Keittiöstä tulvahti hyvä tuoksu. Isäntä oli laittanut paahtopaistin uuniin muhimaan. Siellä kyökin puolella hän alusti myös sämpylätaikinaa. Ihan ennenkuulumatonta tämä ei ole, mutta isäntä ei yleensä meillä leivo. Siksipä tilanne oli jotenkin niin sykähdyttävä, toisaalta pieni, mutta sittenkin suuri, iloa tuova hetki.
Paahtopaistin muhiessa vielä uunissa, meillä oli nuorimmaisen kanssa aikaa piipahtaa ruokaostoksilla.
Kummityttöni, siskoni tytär, puhui juuri viikolla, kuinka hyvää lämmintä lehtikaalisalaattia olivat puolisonsa kanssa valmistaneet. Siitä inspiroituneena ostin lämpimään lehtikaali-linssi-couscous salaattiin ainekset ajatellen sen olevan hyvä ja kevyt lisuke paahtopaistin kanssa nautittavaksi. Ja hyväähän tuo olikin. Kuten myös paahtopaisti!


Käytin salaattiin täysjyvä couscousia. Kvinoakin tässä toimii hyvin. Valmiiksi höyrytetyt rapeat linssit lisäsin sellaisenaan joukkoon ja maustoin lämpimän salaatin ihanalla basilikasuolalla.
Maukas ja kevyt, mutta täyttävä päivällinen ei sitten paahtopaistin kylkeen muuta lisuketta tarvinnutkaan.

Kaupassa ilokseni huomasin myös kevään keltaiset tulppaanit ja esikot tulleen myyntiin. En kerrassaan voinut vastustaa näitä ensimmäisiä esikoita ja tulppaaneita. Tästä alkaa minulla aina kevään odotus jotenkin erityisen vahvasti. 


Pakkanen on hieman jo lauhtunut, mutta meillä on sisällä kevättä odotteleva fiilis, mahat täynnä hyvää ruokaa ja lämmin läikähdys rinnassa. Mikäs tässä hyvässä olossa on ollessa!

"Koti on siellä, 
missä rakkaus ja lämpö
halaavat toisiaan 
ja 
sinua"

 - Una Reinman - 


Iloa viikonloppuun!
- Anu-

20 kommenttia:

  1. Ihana yllätys <3 Ja salaatti kuulostaa kyllä todella hyvältä, ja vielä kevätkukat! Niin pienistä asioista voi tulla niin kamalan hyvä olo...Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin tuo oli ihana yllätys :)
      Kun vuosi vaihtuu ja joulun ajan on tullut syötyä raskaampia ruokia, niin jotenkin tällaiset keveämmät sapuskat tekevät nyt kauppansa. Mukavaa viikonloppua myös sinne!

      Poista
  2. Ihana mies sinulla! Ja hyvän näköistä salaattia. Pakkaspäivät ovat olleet oikein mieluisia ainakin täällä meren rannalla, mutta hyvä, että hieman kuitenkin lauhtuu. Kevät alkaa jo tosiaan kolkutella ikkunan takana, kun joulu on siivottu pois. Kivaa viikonloppua sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, täytyy sanoa, mukiinmenevä mies!
      Tänään huomasin selkeän eron jo päivän pitenemisessä. Kun ajeltiin kotia kohti pääkaupunkiseudulta, niin klo 16 näki vielä ihan hyvin. Ihanaa mennä kohti valoa ja kesää, joskin kirpakat pakkassäät ja hentoinen lumi ovat toivottuja kelejä. Talvella on ihanaa, kun on talvi, eikä jotain sinne päin.
      Leppoisaa viikonloppua sinne:)

      Poista
  3. En tiedä, mitä tekisin, jos meillä mies yhtäkkiä kaikkien näiden vuosi(kymmeni)en jälkeen yllättäisi tekemällä ruokaa tai varsinkin leipomalla. Pyörtyisin varmaan :). Mutta aika usein perjantaisin töitten jälkeen saan kyllä tulla kotiin, jossa tuoksu puhtaalle, kun mies on siivonnut. (on kieltänyt lähtemästä töistä liian aikasin, että saa siivota rauhassa :)).

    Täältä tulee isot peukut sun miehelle ja eväät näyttää ja kuulostaa kyllä kaikinpuolin mahtavilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokaa meillä isäntä on kyllä ennenkin laittanut, mutta tuo sämpylän teko todellakin yllätti iloisesti. Meillä siivous hoidetaan pääosin yhdessä, joskin siitä minä kannan suuremman vastuun.
      Perinteistä jakoa naisten ja miesten töihin vähän kavahdan, kun itse olen kasvanut perheessä, jossa isä opetti meidät tytöt tekemään kaikkia hommia laidasta laitaan, myös niitä ns miesten töitä.
      Sitä kun on melkein kakarasta asti oltu yhdessä, niin siinä särmät hioutuu ja yhteen hitsautuu :)
      Mukavaa viikonvaihdetta sinulle!

      Poista
  4. Ihana salaatti. Täytyy pitää resepti mielessä. Lehtikaali on meillä aikuisten suosikki :). Sämpylät ovat parhaita itse tehtynä...tai siis miehen tekemänä varmasti aivan "tykkihyviä". Meillä ei taitaisi miehen kokkausinto taipua leipurihommiin asti. Harmi ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo salaatti on hyvää, nopea ja superhelppo tehdä. Juuri sellaista arjen pikaruokaa hyvistä aineksista.
      Mukava on aina välillä tulla ihan totaalisesti yllätetyksi :) Leipominen on kemiaa; ihme, etteivät miehet siitä ole yleisemmin kiinnostuneita :D Minä yritän jatkokannustaa omaani :)
      Pirteää sunnuntaipäivää sinne!

      Poista
  5. Voi miten IHANA yllätys. ja loihdit todella hyvältä kuulostavan, terveellisen lisukkeen, jota täytyy ehdottomasti kokeilla. Sopii varmasti hyvin lihan kylkeen - mekin kun syömme karitsanlihaa aika ajoin, tekee mieli kokeilla tällaisia erilaisia juttuja kylkeen. Hyvä idea, jota kokeilen heti tilaisuuden tullen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tein uuden satsin samaa lisuketta, kun söimme paahtopaistin loppuja vielä tänäänkin. Hyvää oli ja todella nopsa ja helppo lisuke. Juuri puhuimme tuossa ruokaillessa siitä, miten hyvää ruokaa saa pienellä vaivalla, kun vain jaksaa pohtia hitusen enemmän syömisiään. Nälkäisenä kun menee kauppaan, niin tulee tehtyä ei niin järkeviä hankintoja. Siksipä pyrinkin välttämään kaikin tavoin ruokakauppaan menoa suoraan töistä.

      Poista
  6. Miten herttaista! Juuri tuollaisia ihania arkiyllätyksiä ihminen kaipaa eniten.

    Monta postausta on jäänyt kommentoimatta ja lukemattakin kun ei ole vaan ehtinyt ja jos jonain päivänä olisikin ollut tovi aikaa, ei ole rehellisesti sanottuna jaksanut. Aika jolloin ei katso koneen ruutua on nyt ollut kivuliaan vähäistä ja niitä on pitänyt vaalia. 2 viikkoa ja sitten jatkuu taas normaali elämä. Jee!

    Paljasta jo mitä tilasit siemenaarreaitasta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on, että pienet asiat ilahduttavat tosi paljon.
      Laitan kyllä postauksenkin varmaan näistä hankinnoista, mutta 7 porkkanan sekoituksen ostin, papusekoituksen, minikurkun siemeniä, Daikonin retiisiä, niitä karkin näköisiä maisseja, purppuran väristä munakoisoa ja kiemuraista papikaa. Nyt jo ihmettelen, mihinkähän minä nämä saan istutettua... Pitänee ryhtyä suunnittelemaan istutuslaatikoiden lisäämistä. Tuolla sivuilla sitä tuli ihan höperöksi :D

      Poista
  7. Oooh! Noiden kasvua on jännää sitten seurata! Noista korumaisseista yhden kokeilukerran kokemuksen äänellä vinkkaisin, että laita ne siemenet iiiisoon ruukkuun kasvamaan tosi ajoissa. Ne kylvetään/kasvatetaan ryppäissä, ei riveissä, muuten ne ei pölyynny. Niiden itämisestä satoon menee hyvinkin 150 päivää, joten omani meinaan laittaa ruukkuihin jo maaliskuun puolella. Pölyttelyä kannattaa avustaa täryyttelemällä varsia.

    Ja tietysti ne voi sitten isoista ruukuista siirtää maahan kun on kunnolla lämmintä, mutta jos on yhtään kylmempi kesä, ne ei ehdi tehdä satoa olleenkaan. Nuo vaativat paljon lämpöä ja valoa. Me saatiin viime vuonna se yksi prinssinakin kokoinen korumaissi :D Tästä jotain oppineena meidän gemmelit menee multiin jo maaliskuussa, niin on jotain mahista saada satoakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi paljon vinkeistä! Laitan niin latva-artisokat kuin nuo maisitkin jo hyvissä ajoin kasvamaan. Mietin, josko laittaisi muutaman maissin kasvihuoneen lämpöön. Tänä kesänä en laita niin paljon tomaattia kasvihuoneeseen. Muutama taimi riittää. Kasvihuonekurkku oli niin satoisa ja hyvä, että sitä laitan kyllä kasvamaan.

      Poista
  8. Mä meinasin taas artisokat laittaa myöhemmin :D Mikäköhän olisi hyvä aika? Viime vuonna mulla ei selvinnyt yksikään taimi edes ulos saakka, kun ne venähtivät taimina niin hulluina sisällä ja sitten nahistuivat laidastaan pois. En tiedä mikä meni vikaan, joten jos on vinkkiä heittää, niin anna tulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylvin viime vuonna latva-artisokat helmikuun lopussa tai ihan maaliskuun alussa, ni siinä taitteen tienoilla joka tapauksessa, kun luottopuutarhan pitäjä näin ohjeisti. Yksi siemen per astia. Tuin taimet grillitikuilla, kun ne minullakin venähti pitkiksi ja olivat ihan honteloita pitkään. Laitoin taimet heti kesäkuun alussa pihalle harson alle telttailemaan. Väänsin sähköputkesta kaaret ja siihen virittelin tuplaharson ympärille, enkä juuri availlut viritystä. Vedenkin lorottelin kankaan välistä. Suojaisa ja lämmin paikka on tuo alue, jossa mulla kotipihalla nuo kasvatuslaarit ovat. Kaikki taimet lähtivät hyvin kasvuun ja sain kun sainkin satoa, vaikka kesä oli mikä oli. Ai niin ja laitoin taimien väliin kasvamaan useamman samettikukan, kun sitäkin suositeltiin torjuntakeinoksi öttiäisille.

      Poista
  9. Kiitos, Anu! Näistä neuvoistapa otan vaarin ja jos ei näillä saa onnistumaan, niin sitten "aartitsokkia" ja mua ei vaan ole luotu kaveeraamaan. Vielä en anna periksi, kerta vielä, päättäväisin mielin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä hyvä, kyllä sinä ne saat kasvamaan, jos minäkin onnistuin :)

      Poista
  10. Herkullisen kuuloinen salaatti. Mukavan talvista viikkoa toivottelee Jani / Kaikki Paketissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jani :) Helpot ja hyvät ruoat ovat arjen pelastus

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!