Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

3.1.2016

Uusi vuosi ja siivousterapiaa, jälleen

Oravalan kylällä järjestettiin tänä vuonna kyläyhdistyksen toimesta massiivinen ilotulitus. Yksi lehtijuttu paikallisessa aviisissa sai massoittain väkeä liikkeelle. Ei ole maalla tällaisia väkimääriä nähty koskaan, eikä liiemmin tällaista ilotulitusta. Pirates on the Caribbean musiikin soidessa taivaalle ammuttiin 11 000 euron edestä ilotulitteita. Upea oli show, ei voi muuta todeta. Iltatorkkuna olin hyvinkin tyytyväinen, että ilotulitusnäytös oli heti klo 18 jälkeen. Maalla vietettiin aikaa sitten toivi jos toinenkin, kun odoteltiin väen poistumista. Onneksi olin varannut mukaan piparit ja glögit lämmikkeeksi. 

Kotiin teetin uudeksi vuodeksi "pirskahtelevan" kukkakimpun, johon laitettiin tällaista erikoista amaryllistä kaksi vanaa. En ole vielä koskaan nähnyt tällaisia amarylliksiä.

Uusi vuosi vaihtui leppoisissa merkeissä. Kävin sitten lopulta nukkumaan viime vuonna ja heräsin uuteen vuoteen. Kun ei ole ihan pakko valvoa, niin laitoin ns. rahaa pankkiin ja kävin nukkumaan hyvissä ajoin.

Uuden vuoden päivänä oli niin kuulakas ja kirpakka pakkaspäivä, että päätimme ryhtyä pakastimen sulatukseen. Jo oli aikakin, sanoisin. Homma piti tehdä jo syksyllä, mutta se sitten siinä kohtaa jäi tekemättä. Nyt pakastin oli ihan umpijäässä. Kun sulatushomma oli saatu valmiiksi, niin pesin jääkaapin kauttaaltaan. Voi ihme sentään, miten jääkaapin ja pakastimen taakse voi kertyä pölyä. Hyvä kun tuli homma tehtyä. Kun siivousdraivi oli päällä, niin kävin samalla läpi astiakaappeja. Kun yhtä paikkaa kopasee, niin toistakin on vähän pakko, joten samalla tuli myös järjesteltyä kodinhoitohuoneessa kaappeja, jotta tavarat sai järjestykseen. Paljon kertyi myös eteenpäin annettavia kuppeja ja kippoja. Ne vien kierrätykseen nousuviikolla.

Meillä on astianpesukone ronklannut jo pidemmän aikaa. Välillä pesutulos on ollut (kohtuullisen) asiallinen ja välillä ei niinkään. Lauantaina vanha kone sanoi sitten itsensä irti ja sai sitten sitä myöden kyytiä. Kone oli tietysti täynnä likaisia astioita, jotka nostin pöydälle samaan sekamelskaan. Tässä kohden ei feng shuit olleet kyllä yhtään kohdillaan tässä huushollissa. 

Uusi kone käytiin sitten ostamassa ja saimme koneen matkaan saman tien.  Asennus antoi kuitenkin odottaa itseään muutaman hetken. Kuten meillä usein tapana on, niin kaikkihan sitten tehdään perin juurin hyvin, kun kerran toimeen ryhdytään. Siispä isäntä otti pois kaikki sokkelilevyt, jotta voitiin imuroida ja luututa myös kaappien aluset. Tätä hommaa ei ole tehty herra ties koska, joten hyvähän tuo vuosihuolto oli nyt tehdä :) 
Kun kaikki paikat oli levällän, kuin joksen eväät, nuorimmainen totesi, että hän on ihan lamaantunut, vaikka vaan katselee hommaa.
 Tänään sitten on siivouspossakka vielä jatkunut. Järjestelin laatikoita ja kaappeja lisää joutoaikoina, kun isäntä vielä jälkisääti konetta. Vielä voisi rankemmalla kädellä laittaa ylimääräisiä astioita pois ja kiertoon. Kaikkea mahdollista, tapeellista ja tapeetonta, on kertynyt kaappeihin. Koska olin intoa pinkeenä, niin lajittelin vielä pahvit, metallit, patterit, lasit ja lehdet pois vietäviin ja isännän toimesta ne sitten siirtyivät kierrätyspisteelle. 
Lopuksi pesin liesituulettimen kauttaaltaan, ja olin hyvin tyytyväinen, että sain laitettua suodattimen tiskikoneeseen peseytymään.  Kuurasin keittiön (siis hankasin laatat yksitellen konttausasennossa) lattiat ja mielessäni noiduin laattavalintaa, pyyhin pölyt ja lopuksi keitin siivouskaffet. 

Uuden vuoden iloksi pienikukkainen orkidea on ryhtynyt työntämään uutta kukkavanaa ja kukkimaan. 
Niinpä se vuosi vaihtui ja energiatasot ovat kohdillaan. Nyt on keittiön vuosihuolto lähestulkoon suoritettu, mitä nyt yksi uuni odottelee puhdistusta. Jos ja kun pakkaspäiviä riittää, niin suunnittelin jo vaatehuoneiden järjestelyä ja vaatteiden tuuletusta. Nyt kuitenkin nautin siitä, että keittiö on putsplankissa!

Siivous käy terapiasta, ainakin minun kohdalla on niin. Oikeasti. Samalla kun jynssää ja kuuraa paikkoja, niin ajatukset napsahtelee kohdilleen. Kättensä jäljen näkee heti ja kun paikat on saanut kuntoon ja huushollissa tuoksuu hyvälle niin voi ihme sentään, kun on hyvä mieli!


"Tee yksi ihminen onnelliseksi joka päivä — 
vaikkapa se olisit sinä itse."
 - Tony Pettito - 


Iloa uuteen vuoteen ja viikkoon!
Anu

11 kommenttia:

 1. No huh huh! Minäkin melkein täällä lamaannun :). Nyt en viitsi ajatellakaan omaa keittiötäni ;). Hurjan urakan olette tehneet, mutta kyllä tuolla energialla kelpaa aloitella uutta vuotta! Wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kova oli urakka, mutta kannatti. En tiedä, kauanko olisi enää pakastin toiminut tai jääkaappi hurissut. Ihmeen paljon kertyy pölyä sähkölaitteiden taakse ja tuonne sokkeleiden taakse myös... onneksi sieltä ei löytynyt kuollutta leppäkerttua suurempia öttiäisiä :D

   Poista
 2. Reipasta meinininkiä! Siistiä tuli kerralla! Kuulostaa hurjalta tuo ilotulitukseen taivaan tuuliin laitettu rahamäärä, kun ajattelee, mitä kaikkea muutakin sillä olisi saanut... Onnellista alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu :) Eilen vielä illalla nukkumaan käydessä hyrisin tyytyväisyyttää aikaansaannoksista.

   Kyläyhdistys oli kerännyt sponsorirahaa ilotulitukseen. Tämä oli paikallisen aviisin mukaan ainutkertainen tilaisuus. Summa, joka taivaalle poksahti, taisi olla tänä vuonna suurimpia valtakunnassa. Siksi sitä oli pakko mennä ihmettelemään ja kun vielä ihan tiluksien lähellä oli tapatumakin järjestetty.
   Itse en ole ostanut ilotulitteita kuin muutaman kerran juuri siitä syystä, että en ole nähnyt tarpeelliseksi heitellä rahaa taivaalle. Samasta syystä ovat tainneet kunnat ja kaupungitkin ryhtyä miettimään ilotulituksia ylipäätään.

   Poista
 3. Onpa kaunis amaryllis! Ja upea ilotulitus!

  Minulla on hieman samoin: siivous käy terapiasta. Ja uudenvuoden kunniaksi on meillä suunniteltu kodissa jokaisen huoneen perusteellista raivausta ja siivousta, vaikkakin sitten vain yksi huone viikossa tahtiin. Todella kaunis keittiö teillä!

  Meilläkin on täällä maa valkoisenaan jo sen verran että aura-autot kolistelevat kadulla ja pakkasmittari näyttää miinus 16 astetta. Ihanaa vuoden aloitusta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla :) Pieni raivaus tekee kyllä aika-ajoin terää ja sen jälkeen pitkään pysyy tavarat paikoillaan.
   Itse haaveilen kovasti keittiöremontista niin, että vaihtaisimme ovet vaaleiksi. Silloin kun rakensimme taloa kymmenen vuotta sitten, niin halusin ehdottomasti pähkinän sävyä kotiin, kun edellinen talo oli valkoharmaa sävymaailmaltaan. Niin se mieli muuttuu..

   Poista
 4. Upea ilotulitus ja amaryllis! Kukka tosiaan pirskahtelee kuin ilotulitteet - ihana! Voi, miten kadehdinkaan sinulta tuota siivousintoa. Pakkopullaa se minulle useimmiten on, vaikka lopputulos on kyllä kieltämättä palkitseva. Ja miten kaunis keittiö teillä on. Minunkin orkideani on innostunut lykäämään vartta ja pullistuvia nuppuja. Harmi vain, että joku iljettävä ötökkä meinaa valloittaa sen. :) Ihanaa alkanutta vuotta sinulle! .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Päivi :)
   Olen ollut keittiöön tosi tyytyväinen. Tilaa on riittämiin ja tuo saareke on varsinkin ollut erityisen toimiva niin arjessa kuin juhlassakin. Tytöt ovat pienestä pitäen istuneet tuossa saarekkeen penkeillä, leiponeet ja kokanneet mukana ja samalla oppineet tekemään köökkihommia.
   Minulla välillä pukkaa siivousvimma, nyt tosin pienen pakon sanelemana isomipi. Olen tullut siihen tulokseen, että mitä isompia asioita on pohdittavana, sitä suurempi on usein siivouspossakka. Ajatukset ja paikat menee samalla järjestykseen.
   Mukavaa loppiaisen aikaa sinne teille!

   Poista
 5. Keittiöllä on ihme vaikutus. Jos se on sekaisin, tuntuu, että koko talo on. Ja kun se on siisti, ei näe sotkua niin helposti muuallakaan.
  Hirmu urakka, mutta todellakin niin palkitsevaa! Ja mikäs sitä nykyään on parempaa uudenvuoden viettoa kuin ensin kerätä voimia nukkumalla ja sitten käyttää aika johonkin hyödylliseen. Pelkkä ajatus siitä, että olis vuosi vaihtunut väsyneenä krapulan merkeissä, ahdistaa. huhhuh. Parempi olla vanha ja viisas :D

  Energistä tätä vuotta ja kaikkea iloista Villa Mezzoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohtui:
   teillä on kiva ja toimivan näköinen keittiö :)

   Poista
  2. Kiitos Annukka <3 Keittiö on kyllä toimiva ja siinä mahtuu hyvin touhuamaan useampikin kokki ja apulainen:) Minä olen ihan mahdottoman huono juhlija ja valvoja, joten tällaiset rennomman puoleisesti otetut kemut sopii minulle paremmin kuin hyvin.
   Iloa sinne teidänkin oloon ja eloon :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!