Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

27.2.2016

Värillä on väliä


Tänään paistoi aurinko pitkästä aikaa kunnolla. Valo ja aurinko toivat ihanan energisoivan olon ja ympärillä olevat värit pääsivät jälleen upeasti esille ja oikeuksiinsa. Sinisen sävyinen taivas oli erityisen kaunis harmaan kauden jälkeen. 

Kun katselen ympärilleni, huomaan mieltyneeni sisustuksessa yhä vain enemmän turkoosin, petroolin ja mayansinisen väreihin. Nämä sävyt sopivat hyvin vaalean, mudan, ruskean ja harmaan eri sävyjen kanssa. Erityisen mieltynyt olen keraamikko Kipa Kiri taiteeseen ja tuohon Anu Pentikin 70-luvulla valmistamaan kynttilänjalkaan, jonka olen perinyt vanhemmiltani. 

Sisustuksessa turkoosin ja sinisen eri sävyjen sanotaan innostavan mielikuvitusta, mutta toisaalta luo tyynen ja rauhoittavan ympäristön. Nämä sävyt liitetään myös vahvasti vesielementtiin. 

Jo muinaiset mayat ja atsteekit olivat mieltyneet tiettyyn siniseen väriin, jonka kestävyys on hämmästyttänyt tutkijoita pitkään. Tieteellisissä tutkimuksissa on saatu selville värin valmistuksessa käytetyt aineet, koostumus ja valmistus. Väri on saatu aikaan polttamalla indigoa (kasvista saatu aine) ja palygorskiitti-nimistä savimineraalia yhdessä suitsukkeen kanssa.  Mayansiniseksi nimetty väri on ollut käytössä 700-luvulta alkaen ja väri on säilynyt esineissä näihin päiviin saakka. Mayat käyttivät väriä mm. seinämaalauksissa, keramiikassa ja patsaiden värjäämisessä. Värillä on olut myös rituaaleissa oma roolinsa. Väreillä on siis ollut historian saatossakin selkeästi merkityksensä. 

Terveyden kannalta turkoosin on sanottu vahvistavan immuniteettia. Väriterapiassa viilentävän ja rauhoittavan turkoosin värin sanotaan lisäävän itsevarmuutta ja auttavan keskustelun aloittamisessa.  Turkoosilla värillä sanotaan olevan myös puhdistava ja tyhjentävä vaikutus. Turkoosit värisävyt liittyvät myös mm. kehittymiseen ja muutokseen. 
Mietin tänään kotia järjestellessä värien merkitystä ja sitä, mitä mikin väri tuo mieleen. Sinisen eri sävyt heijastelevat luottamusta, rauhaa, turvallisuutta ja järjestystä. Pohdin, olenko tiedostamattani päätynyt valitsemaan ympärille värejä, jotka luovat rauhaa ja turvallisuutta. Voi hyvinkin olla. 

Ns. lempiväri on minullakin ajan saatossa vaihtunut. Aikaisemmin oli kovin mieltynyt vihreään väriin, minkä sanotaan luovan ympärilleen  rauhallisuutta, vakuuttavuutta, luovuutta ja  mielikuvitusta. Vihreää toki edelleen kotoa löytyy, mutta vähemmän, kuin aiemmin. 


Tämän suloisen ankkakiikun olen perinyt äidiltäni, jonka hän sai lahjaksi pienenä tyttönä. Kiikku on mukavasti ajan patinoima ja ilahduttanut montaa pientä ihmistä ajan saatossa. Kiikussa toistuvat myös nuo ihanat värit, mutta mikä parasta, sen katsominen nostattaa joka kerta hymyn suupieliin ja mieleen lämpimät muistot. 


"Ihminen on juuri niin onnellinen kuin päättää olla"
 - Abraham Lincoln - 


Ihanaa ja rentouttavaa 
viikonloppua sinulle
&
talviloman viettäjille 
mukavaa lomaa!

-Anu-


14 kommenttia:

 1. Ihana, suloinen ankkakiikku.

  Mielenkiintoista ajatella sitä, mitä värit, joita on valinnut vuosien ajan ympärilleen, viestivät. Minulla on muuten itse asiassa menossa saaressamme juuri päinvastainen muuvi kuin sinulla ;). Eli sinisestä huomaan nyt hapuilevani kovasti vihreän suuntaan. Ne sopivat onneksi hyvin yhteen, joten mitään sinistä en aio hävittää, vaan ehkä tuoda sen kaveriksi ripauksen vihreää. Näiden sävyjen tunnelmat allekirjoitan täysin! Hauskaa viikonloppua, Anu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan mm. kukkia ostaessani miettiväni tunnelmia. Vaikka suosikkikukkakimpun väri on limenvihreä valkoinen, niin välillä on ihan pakko saada pirteitä värejä arkea ja pyhää ilahduttamaan.
   Vihreän kanssa minulla on aina ollut kaverina oranssin eri sävyt. Toisaalta ihailen harmoonisien värien perään. Värit ovat kyllä myös heijasteita mielentilasta. Onneksi värejä on meillä ympärillä laaja kirjo :)
   Ihanaa viikonloppua myös sinulle Pilvi!

   Poista
 2. Värillä on tosiaan väliä! Minäkin olen aina tykännyt vihreästä, mutta nykyisin sitä on meillä vähemmän. Ihana kiikku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Satu! Ns. vanhan vihreän sävyt ovat oleet minulle aina mieleisiä. Nyt vaan tuo turkoosi ja mayansininen on jotenkin loksahtanut omaksi väriksi. Mikähän aikakausi seuraavaksi tulee?
   Iloa viikonloppuusi!

   Poista
 3. Väreillä on väliä ja sen huomaa tosiaan miten eri elämäntilanteissa hakee erilaisia värejä ympärilleen. Ihania ovat nuo turkoosin sävyt ja etenkin tuon ekan kuvasarjan keramiikat ovat todella kauniita. Minä olen aina ollut turkoosin ihminen, mutta viimeiset vuodet ovat tuoneet myös vihreän silmälle mieluisaksi. Nyt keikun niiden välillä, molempi parempi. Rentouttavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaima :)
   Kipan keramiikka on ollut pitkään suosikkini. Niissä on samalla jotain herkkää ja rouheaa.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

   Poista
 4. Turkoosi on kaunis väri ja samalla raikas. Tuo perintökiikku on kerrassaan mahtava. En ole koskaan aikaisemmin nähnyt samanlaista. Mukavaa, kun tuollaiset esineet säilyvät jälkipolville. Hyvää alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi :)
   Kiikku löysi talosta heti suunnitteluvaiheessa jo paikkansa. Olen onnekas, että sen koti on nyt meillä.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 5. Suloinen ankkakiikku!
  Minulla on aivan samanlaiset värimieltymykset juuri nyt. Tai onhan tuota sinisen ja turkoosin kautta kestänyt jo pari vuotta. En kyllästy yhtään. Raikas värimaailma syntyy juuri turkoosista ja vaaleasta sinisestä yhdistettynä luonnollisiin vaaleisiin ja ruskean sekä harmaan sävyihin. Aurinkoinen kevättalven päivä rannalla toistaa mieleistäni värimaailmaa. Nyt viihdyn ulkona!
  Kivaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasinkin jostain postauksestasi, että meillä on sama värimaku. Veneilyn ja vesiluonnon kautta ihastuin vielä tuohon sävymaailmaan entisestään
   Mukavaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 6. Voi tuota ankkakeinua! Ihana! Ihana!

  Turkoosi on yksi lempiväreistäni ja joskus mun silmät tekevät sellaisen taikatempun, että jos päälläni on turkoosi paita, omat silmät näyttävät kirkkaan turkooseilta. Meillä on kertaalleen ollut jäänsininen/turkoosi keittiökin, sellainen fiftari-diner -tyypinen :D

  Tuo kenkä.. se on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna <3
   Tuo ankkakiikku on ihana muisto lapsuudesta ja vielä äitini eläessä sunnittelimme yhdessä sille paikan tähän taloon. Taloa hän ei vamiina ehtinyt kuitenkaan nähdä, mutta ajatus yhdessä suunnittelusta tuo hyviä ja lämpimiä muistoja mieleen.
   Noita keramiikkakenkiä on meillä kaksi, joista toinen on valkoinen, kaunis sekin. Muistelen Kipan kertoneen, että tuo turkoosi väri on poltossa haasteellinen.

   Poista
 7. Kauniilta näyttää!! Mikä suloinen toi keinu on.. Voeeeee mahoton. <3

  VastaaPoista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!