Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

26.3.2016

Pitkänperjantain herkut

 Meillä taitaa olla jo perinteeksi muodostunut tapa kokoontua pitkänä perjantaina perheen kesken (Perhe = ydinperhe + kaikki lähimmäiset jotka vaan paikalle pääsevät) nauttimaan lounasta tutun menun parissa. 

Perinteeksi on minulla muodostunut käynti naapuripitäjän maatilatorilla, josta tilasin jo hyvissä ajoin ennen pääsiäistä savustetun lampaanviulun (tämä on peruja siskoltani). Matkaan tarttui myös munajuustoa ja kerrassaan niin hyvää Waldorfin salaattia sekä kylmäsavu- ja savustettua lohta + Tar Tar kastiketta. Yrttiperunat valmistin Isä Mitron tapaan, laittaen niihin runsaasti valkosipulia ja tuoreita yrttejä hyvän oliiviöljyn kera. Tytöt taiteilivat kananmuniin hymiöt. Tein tarjolle vielä remoullade kastikkeen lihan kyytipojaksi. 

En ole aiemmin kouluruokailukokemusten myötä (= ihville maistuvaa lampaan liha) ollut kovinkaan innokas lampaan lihan syöjä, mutta hyvien kokemusten myötä (kiitos edesmenneen rakaan siskoni) on mielikin muuttunut. Tuo savustettu lampaanviulu on aivan mahtavan hyvää. 
Jälkiruoaksi tarjolla oli Valamon luostarin tapaan valmistettua pashaa, mämmiä sekä mango-sitruunajuustokakkua. Näissä antimissa oli kalorit kohdillaan, varsinkin tuossa pashassa, johon tulee mm. 200 g voita. Aika suussa sulavaa, sanoisin. 
Nyt olisi kyllä tarve päästä ulkoilemaan, mutta taitaa minun osalta pääsiäispyhät kulua loikoilun merkeissä, kun vapaiden alkajaisiksi sain ihan kunnon flunssan pitkästä aikaa. 

Toisaalta postitiivisesti ajateltuna nyt on hyvää aikaa lukea kirjoja, kuunnella musiikkia, suunnitella puutarhajuttuja, koulia taimia, haaveilla ja olla vaan. Aika ihania juttuja nuokin :)


Mukavaa päivää sinne!
-Anu-

8 kommenttia:

  1. Arvasinkin, että siellä teillä pääsiäisenä herkkupöydät notkuvat :). Kyllä tosiaan näyttää niin herkulliselta. Meilläkin oli eilen ihana perhepäivällinen pitkän kaavan mukaan - tosin ihan vain ydinperheen kesken, mutta sekin tuntuu olevan niin harvinaista nykyisin, että tuntui ihan juhlalta, niinkuin pitikin.

    Nyt parantelet vain itseäsi, ettei tule kierrettä ja loikoilet sohvalla hyvällä omallatunnolla!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pilvi ♥︎
      Onneksi olimme sopineet ruokailun perjantaiksi, kun eilinen meni kanveesissa sängynpohjalla. Loppupyhät otan myös ihan rennosti oleillen. Nyt on onneksi hyvää aikaa parannella itseään :)

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta! Mullakin on pala savustettua lammasta, ja eilen sitä juuri leivän päälle illalla leikkasin. Taidan saada syödä sen yksin...;D
    Pikaista paranemista ja leppoisia pääsiäispäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina :) Huomasin myös ilokseni, että tänä vuonna oli tullut kauppoihin savustettua lammasta pienempinä paloina. Aiempina vuosina en ollut tällaista löytöä tehnyt. Ihania herkutteluhetkiä ja mukavaa pääsiäisen aikaa sinulle!

      Poista
  3. Ihania herkkuja taas kerran juhlapöydässäsi! Niin se maku muuttuu iän myötä, ja uusia suosikkeja syntyy, kuten tuo lampaanlihakin. Me saimme astella eilen valmiiseen herkkupöytään siskoni luokse, joten oma pääsiäismenu on vielä laittamatta. Tällä hetkellä olen kyllä vain niin laiska tekemään mitään kovin suuria herkkuja, mutta jotain pientä kuitenkin. Mukavaa pääsiäisen jatkoa sinulle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Päivi <3
      Lampaan ihvin maku on jotenkin niin lähtemättömästi jäänyt mieleen lapsuudesta. Mietin juuri tuossa ennen pyhiä, että oli muuten aikanaan kunnilla varaa tarjota kouluruoaksi lamaasta. Muistaakseni palapaistin muodossa, jossa oli seassa kyllä muutakin lihaa.
      Meilläkin siskoni pöytään aiempina vuosina mentiin, mutta nyt perin mielihyvin tradition siskoni poismenon jälkeen.
      Aurinkoisia pyhäpäiviä sinne!

      Poista
  4. Kyllä on herkut poikineen! Voi että. Sun blogissa kun piipahtaa juhlapyhien korvilla, niin aina valuu kuola suupielistä ;D

    Lentsu sen sijaan ei kuulosta yhtään herkulliselta :/ Toivon tosi pikaista paranemista sinne <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Taru ♥︎
      Ruoan valmistus, leipominen ja emännöinti on minusta niin mukavaa, siksi pidän kestejä. Nyt kyllä on tämä tauti vienyt voimat sitten perjantain jälkeen, mutta pyhinähän on hyvä sairastaa, niin on sitten taas työpäivien koittaessa "iskussa" :D Levon kannalta olenkin nyt sitten elämän ottanut :) En muista, milloin viimeksi olisin ollut flunssan kourissa.

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!