Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

20.3.2016

Talviloma vastakohtien Berliinissä

Kävimme koko perheen voimin talviloman aikaan kaupunkilomalla Berliinissä. Kaupunki oli minulle ja kuopukselle uusi tuttavuus. Esikoinen kävi muutama vuosi sitten reilaamassa ja matkallaan vietti muutaman päivän kaupunkiin tutustuen. Isäntä oli aiemmin piipahtanut kaupungissa työmatkallaan. 

Berliini on vastakohtien kaupunki ja kaikkialla voi vielä nähdä ja aistia kaupungin historian. Kaupunkia ei voi sanoa erityisen kauniiksi, mutta historialtaan kaupunki on mielenkiintoinen. 

Holokaustimuistomerkki on juutalaisten kansanmurhalle omistettu muistomerkki Berliinin keskustassa. Sen on suunnitellut arkkitehti Peteri Eisenman ja muistomerkki rakennettiin vuosina 2003-2005.  Muistomerkki on sijoitettu kahden hehtaarin alueelle ja siinä on 2711  betonisesta paatta. Muistomerkkialue muistuttaa labyrinttia ja korkeimmat paadet ovat 4,7 metriä korkeita. Labyrintin sisällä voit vapaasti kävellä, mutta labyrintin sisällä et voi tietää, kuka kulman takaa tulee vastaan. Muistomerkillä käynti oli erityisen vaikuttava kokemus. Muistomerkki on rakennettu Berliinin muurin vyöhykkeelle. Muistomerkki sijaitsee lähellä Brandenburgin porttia. 
Brandenburgin portti on Berliinin historiallinen kaupunginportti. Se on yksi Berliinin tunnetuimmista nähtävyyksistä ja symboleista. Portti sijaitsee Berliinin historiallisessa keskustassa. Portin läpi johtaa Berliinin pitkä länsi-itäsuuntainen leveä bulevardikatu, jonka nimi on portin itäpuolella Unter den Linden ja länsipuolella Straße des 17. Juni. Portin itäpuolella oleva aukio on nimeltään Pariser Platz ja länsipuolella oleva pienempi aukio Platz des 18. März. Brandenburgin portti toimi Itä- ja Länsi-Berliinin välisenä rajanylitysasemana siihen saakka, kunnes Berliinin muuri rakennettiin 1961. Tuolloin portti jäi Itä-Berliinin puolelle muurivyöhykkeelle. 
Berliinin muurista on jälejllä muutama pätkä muistona menneestä. Muuri murrettiin 9.11.1989. Muuri ehti seistä paikallaan 28 vuotta ja sen rakentaminen aloitettiin 1961. Rakentaminen tehtiin neljässä vaiheessa ja kokonaisuudessaan muuri valmistui vuonna 1975. Pituutta muurilla oli kokonaisuudessaan 155 kilometriä. Kaupungin jakanut muuri oli 43 kilometriä pitkä ja ympärysmuuri 112 kilometriä. Betonimuuria oli 106 kilometriä ja muu osa oli teräsverkkoa. Muuri oli 3,4 metriä korkea ja siinä oli 302 vartiotornia. Muurin ympäriltä purettiin olemassa olevat rakennukset ja muurin murtumisen jälkeen keskelle kaupunkia jäi laajat alueet rakentamatonta aluetta.  Niinpä muurin murtumisen jälkeen alkoi kiivas uudelleen rakentamisen aika ja tuolloin todettiin, että Berliini on euroopan suurin rakennustyömaa.

Yksi pätkä muuria, East Side Gallery, on saanut koristuksekseen toiselle puolelle graffiteja ja toiselle puolelle taiteilojoiden vuonna 1990 tekemiä seinämaalauksia.  Graffiteja löytyy runsaasti myös pitkin kaupunkia talojen seininistä. 

Kaupungin silhuetissa näkyvä televisiotorni (Fernsehturm) sijaitsee Alexanderpalzilla. Torni on 368 metriä korkea. Aikansa monumentti tuokin.
Berliinissä liikkuminen julkisilla (U-bahn ja S-bahn sekä bussit ja raitiovaunut) on erittäin vaivatonta ja näppärää. Osa metroasemista on vanhoja ja kauniita. 

Kaupungissa on erinomaiset ostosmahdollisuudet, joita tietysti testattiin myös antaumuksella siten, että paluumatkalla ylipainoa oli laukuissa kiitettävästi, mutta siitä selvittiin ilman lisämaksua kauniisti hymyilemällä.  

Ravintola- ja kahvilatarjontaa kaupungissa on runsaasti, mutta matka ilman Currywurstia ja olutta, ei ole matka eikä mikään. Pitkin kaupunkia on kadunvarsigrillejä, joista saa tuota kuuluisaa wurstia. 

Hotelli, jossa majoituimme, oli pieni ja viihtyisä. Aamiaisella kananmunatkin hymyilivät. Hauska idea poimittavaksi pääsiäiskattaukseen!


Mukavaa palmusunnuntaita 
ja 
kevätpäivän tasausta sinulle!

-Anu-

8 kommenttia:

 1. Kiva reissukohdekertomus vierailuvinkkeineen :) Hymyilin tuolle munalle ;) Saattaapi olla, että itsekin käväisen ensi kuussa Saksassa, toisella suunnalla tosin, mutta työmatka sinne veisi jos joudan lähteä.

  tervetuloa takaisin lomalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa kananmunissa oli aivan ihania ilmeitä :) Aamu alkoi todella hymyillen!
   Reissussa on aina mukava käydä, mutta kotiin on vielä mukavampi palata.

   Poista
 2. Holokaustimuistomerkki pisti kylmät väreet hiipimään selkään, vaikken ole paikalla käynytkään, mutta tunnelman pystyi hyvin aistimaan sun tarinasta. Hui. On sitä vaan hirveitä asioita maailmassa tapahtunut. Ja ikävä kyllä tapahtuu edelleen.

  Kiva reissukertomus ja vaikken oluen ystävä olekaan, niin kyllä mulle just nyt wursti ja olut itseasiassa hyvin maistuis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli reissun jälkeen pitkän aikaa erikoinen olo. Kautta aikain ihminen on ollut toisilleen myös peto ja tuolla se jotenkin konkretisoitui. Ajatuksia herättävä matka ja kokemus siis.
   Jos Saksaan menee, varsinkin Berliiniin, niin currywurstia on saatava :) Sen verran tujua tavaraa, että olut sopii kyytipojaksi erityisen hyvin :D

   Poista
 3. Kiva reissupostaus. Hyviä kuvia!
  Kerran olen käynyt Saksassa ja sinne suuntaan olisi mukava päästä kiertelemään joskus enemmänkin. Tykkäsin saksan kielestä koulussa, mutta eipä sitä enää osaa.
  Reissuaminen kannattaa aina. Jotain sieltä tarttuu mieleen ja olemukseen. Ja kotiin on tietysti mukava palata.
  Rentoa pääsiäisen odotusta sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Mietimme Riikan ja Berliinin välillä, kumpaan lähdetään. Päädyimme nyt Berliiniin ja keväämmälllä on tarkoitus lähteä Riikaan. Sielläkään en ole käynyt ja paikkaa kovasti kehutaan. Lentomatkatkaan ei ole pitkä, joten pidennetyn viikonlopun viettoon sinne olisi myös sen puolesta helppo mennä.
   Mukavaa pääsiäisen odotusta myös sinne!

   Poista
 4. Ihania kuvia Berliinistä! Olen itse käynyt Berliinissä 90-luvulla hieman muurin murtumisen jälkeen, joten paljon on varmasti sielläkin muuttunut. Pieni reissu lähelle tai kauas piristää aina :) Ihanaa pääsiäisen odotusta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Milla ! Loma piristää aina, näin on. Ihanaa pääsiäisen aikaa myös sinulle :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!