Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

3.4.2016

Musiikkia Maestro!

Kauppaostoksilla perjantaina en voinut vastustaa kiusausta ja ostaa päräytin kaksi puutarhalehteä. Molemmissa lehdissä oli taas vinkkejä poikineen, mutta ihan yliveto juttu löytyi Kotipuutarhalehden lopusta "Pintaa syvemmältä" palstalta. FT Johannes Enroth, Helsingin yliopiston biotieteiden laitokselta, kirjoitti äärimmäisen mielenkiintoisen artikkelin aiheesta "Onko kasveilla korvat"?

Tutkimusten mukaan kasvitieteilijät ovat tehneet havaintoja siitä, kuinka puut ja pensaat lähettävät kaasujen muodossa toisilleen viestejä; tilannetiedotuksia ja varoituksia. Maanalaisten rihmastojen avulla kasvit myös viestivät toisilleen ja voivat sitä kauttaa antaa tukea mm. vaurioituneelle yksikölle. Sari Holopaisen artikkelin mukaan "eräässä kokeessa isoon havupuuhun injektoitiin radioaktiivisia hiilen isotooppeja. Tutkijat seurasivat isotooppien leviämistä, ja havaitsivat, että vanhat emopuut siirsivät ravinteita varjossa kasvaville pienemmille puille, myös omille jälkeläisilleen, kunnes ne olivat tarpeeksi isoja yltääkseen itse valoon. Yllättäen tutkijat löysivät myös sienirihmaston välityksellä käytävää vuodenajoista riippuvaa vaihtokauppaa ravinteista havupuiden ja lehtipuiden välillä." Kyllä luonto on sitten ihmeellinen!

Mutta se, että kasvit "kuulevat", eli reagoivat äänitaajuuksiin, onkin minusta todella mielenkiintoista. Enrothin kirjoituksen perusteella ryhdyin sitten hieman enemmän tutkiskelemaan asiaa. Tiede.fi sivustolla löytyi aiheeseen liittyvä samansuuntainen mielenkiintoinen artikkeli. 

Vanha kansa on viisaudessaan sanonut, että kasveille pitää puhua, jotta ne kasvavat paremmin. Tätä koulussa selitettiin sillä, että hengityksestä vapautuu hiilidioksidia kasvien käyttöön yhteyttämistä varten. Totta sekin, mutta äänellä ja äänitaajuuksilla on tutkitusti siis myös vaikutusta kasvien kasvamiseen. Enroth kertoo, että kurpitsan siementen on osoitettu itävän paremmin, kun niille soittaa musiikkia ja maissin juuret kääntyvät sinnepäin, missä musiikki soi.  Tutkimuksia on tehty myös monille muille kasveille. Matalataajuuksinen musiikki (taajuus 125—250 hertsin välillä) on todettu olevan erityisesti kasvien mieleen. Sen sijaan 50 hertsin ääniaallot passivoittivat kasvin geenejä.Swingin' Spathiphyllums (Svengaavat viirivehkat), on säveltäjä Mort Garsonin näkemys musiikista, mikä auttaa kasveja kasvamaan. 

Miksi kasveille  olisi sitten kehittynyt ”kuuloaisti”? 
Missourin yliopiston tutkijat julkaisivat vuonna 2014  tutkimuksen, jonka mukaan lituruoho osaa tunnistaa sitä uhkaavia ääniä. Kun perhosen toukka rouskuttaa kasvin lehteä, siitä lähtee ääni, joka värähtelee omalla taajuudellaan. Lähellä ateriointia oleva toinen lituruoho tunnistaa värähtelyn ja havaitsee nälkäisen toukan siirtyvän kohta seuraavaan apajaan. Tutkijat havaitsivat, että syömisäänelle altistetut lituruohot erittivät nopeasti enemmän toukilta suojaavia kemikaaleja kuin hiljaisuudessa olleet lajitoverit. Äänellä ja lisääntyvällä itsepuolustuksella oli siis selkeä yhteys.Summa summarum

Tänään siirsin / koulin  maissit, latva-artisokat ja valkoisen kurkun taimet isompiin ruukkuihin. Muutaman tomaatin myös koulin ja osa jäi odottamaan sirkkalehtien kaveriksi kasvavia uusia lehtiä, jonka jälkeen koulinta jatkuu. 

Tämän viikonlopun jälkeen kuitenkaan elämä ei ole enää entisellään. 
Kodinhoitohuoneessa on meillä Tivoli Audio radio, jota kuuntelen silittäessä ja mankeloidessa (sujuu nuo työt paljon rattoisammin), mutta nyt sulosointuja saa kuunnella taimet, koska pitäähän sitä ihmisen tieteelliseen tutkimukseen uskoa. Lukemieni artikkeleiden mukaan klassinen on taimille ja ylipäätään kasveille ihan ykkönen ja sitten tulevat poppi ja rokki. Kantrista kasvit eivät perusta, en muuten minäkään, joten nou hätä!

Ja koska olen jo rapsakat 30 vuotta harrastanut klassista yksinlaulua lähestulkoon kasveille sopivalla äänitaajuudella (Mezzosopraano 240 – 860 Hz), niin voisipa sitä laulaa luikauttaakkin taimien kanssa touhutessa. Siitäpä syntyisikin mielenkiintoinen tutkimus, eli miten taimet reagoivat kasvattajansa lauluääneen. 


Siispä Musiikkia Maestro!

***

Hymy & ajatus täältä sinne 
ja 
mukavaa alkavaa 
huhtikuisen keväistä viikkoa sinne!

-Anu-

14 kommenttia:

 1. Musiikki tekee hyvää niin ihmisille kuin kasveillekin, mahtavaa! :) Melkoinen rouskuttaja tuo toukka on, joten ei ihme, että kasvi siirtyy puolustuskannalle. Ei muuta kuin konsertti pystyyn, Anu, niin taimet kasvavat kohisten. :) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi :)
   Tämä aihe kyllä oli todella sykähdyttävä. Musiikki on niin sydäntä lähellä ja niin ominta minua. Laittelin tuossa juuri vanhimmaiselle viestiä tuosta omasta musisoinnista ja totesin, että olisi kyllä tosi nolo lopputulos, jos taimet nyykähtäisivät, kun talon emäntä laittaisi laulaen :D
   Mukavaa viikkoa sinnekin <3

   Poista
 2. Hauska ja mielenkiintoinen postaus!:) Tuli mieleen nuortenkirja Maria Gripen "Pörriäinen lentää hämärissä", joka on vielä 30 vuoden jälkeen mun suosikkini. Siinä sivutaan Carl Linnen aikaa, ja satoja vuosia vanha kukka on tärkeä "viestittäjä" tarinassa. Kirja on tietenkin fiktiota, mutta totta toinen puoli. Suosittelen kirjaa aikuisillekin, jos jostain löytyy. Itse voitin sen aikoinaan kirjaston kilpailusta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taina :) Pitääkin jossain vaiheessa tuota kirjaa katsastaa!

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoista. Mutta koska mun ääni ei yllä tuohon mezzosopraanon tasolle, niin voi olla parempi, etten edes yritä viihdyttää vähäisiä kasvejani omalla laulullani. Se olisi vihoviimeinen niitti, jos kuolla kupsahtaisivat äänen kuullessaan :D. On muutenkin niin vaikeaa mulle saada mitään pysymään hengissä. Joskin pientä kehitystä huomaan siinä suhteessa ja se jos mikä on palkitsevaa, koska oikeasti haluaisin olla oman elämäni superpuutarhuri :D

  Vihreää viikonalkua Anu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Annukka :)
   Olisi se kuule ihan kamalaa, kun tomaatit poksahtelisi ja taimet nääntyisi luikautuksita :D
   Parempi varmaan on täälläkin ylen klassista radiota vaan taimille soitella. Päätetään kuule vaan, että ollaan elämämme superpuutarhureita. Itse voi silloin määritellä, mitä tuo super tarkoittaa :)
   Ihanaa viikkoa sinulle <3

   Poista
 4. Mielenkiintoista tietoa :) Ehkäpä munkin kasvit menestyisivät paremmin, jos niille antaisin musiikkiterapiaa. Täytyy ehdottomasti kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Ensin ajattelin, että huhtikuun numerossa oli aprillipila :)
   Laita vaan poppikone kasvien luokse. Iloa viikkoon!

   Poista
 5. Erittäin mielenkiintoinen aihe! Kiitos! Jotenkin hämärästi muistan hämmästeelleeni asiaa sivuavaa artikkelia, mutta missä ja milloin, siitä ei ole hajua :D Täytyy ehdottomasti kahlailla kaikki linkkisi :)

  Kyllä luonto on niin ihmeellinen. Ja viisas, ennenkaikkea. Sinä myös - kun hoidat kasveja näin ihanan luonnollisella tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä oli jotenkin ajatuksia mullistava juttu. Palasin juuri työmatkalta ja sielläkin aika-ajoin ajatukset siirtyivät näihin luonnon iheellisyyksiin. Kaitpa kaikella elollisella on jokin tapa viestiä, mutta meillä ei vaan välttämättä ole ollut tai ole vieläkään käsitystä siitä kaikesta.
   Kiitos Taru <3

   Poista
 6. Mielenkiintoinen postaus! Niin se vain on, että musiikki tekee hyvää kaikille. Mietin minäkin tuota itsekseen laulamista. Noihin sinun korkeuksiisi en pääse, joten voi olla, että minun laulamisestani iloitsisin vain minä itse - eivät kasvit, eikä perhe ;) Ihanaa aurinkoviikkoa kaima ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu <3
   Luonto on kaikin puolin ihmeellinen. Minulle musiikki on aina ollut henkireikä - kaikissa elämäntilanteissa.
   Mukavaa viikkoa myös sinne!

   Poista
 7. Yritin jo viikolla kommentoida tätä, mutta nettiyhteys mennä rätkähti, ja joudin vasta nyt uudelleen höpöttelemään, että luin itsekin jonkun artikkelin tästä aiheesta tovi sitten, mutta unohdin sen vainen. Nyt kun nostit aiheen esille, niin meillä kuule het' silleen tomaatit saivat konserttia ;) Ylen klassinen on vakiona nyt tuolla istutuspenkin pikkuradiossa ja taimet saavat musiikkiviihdettä joka päivä. Ajatus on niin hauska, että miksipäs ei! On tässä maailmassa hullumpiakin juttuja ja kun itse pidän klassisesta musiikista kovasti, niin tämä on win-win!

  Jos ne korimaissitkin vaikka onnistuisivat jonkun tähkän tehdä tänä vuonna ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tähän on uskominen. Uusimmassa Kotiliesi Puutarhaelämää lehdessä oli Jenni Haukion kirjoittama kolumni "Kasvien salatut elämät". Luonto pitää sisällään varmaan vaikka kuinka paljon sellaista tietoa, josta emme tiedä tuon taivaallista. Luonto on kyllä ihmeellinen.
   Muuten minunkin maissit, jotka innoittamanasi tilasin, ovat hyvssä kasvussa. Toivotaan hyvää satoa - musan kanssa tai ilman :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!