Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

15.5.2016

Viikonloppuna ihan pihalla


Tammmikuussa suunnittelin ryytimaan uudistusta. Täällä meidän suunnalla viikonloppu oli lähes poutainen. Lauantaina tihkutteli  vähän vettä, mutta se ei pihahommia juurikaan haitannut.  Tänään sunnuntaina sää oli poutainen ja iltapäivästä alkaen aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Sen verran tuulista oli, että hyttysistäkään ei ollut haittaa. Niitä nimittäin on jo ihan kiitettävästi tuolla metsän reunassa. 

Koska sää meitä suosi, niin ryhdyimme isännän ja vanhimmaisen tyttären kanssa tuumasta toimeen ja laitoimme uudet viljelylaatikot paikoilleen. Noiden takana olevien laatikoiden kohdalla oli kitukasvuinen syreenipensas. Sen siirsimme pihalla toisaalle. Kasvihuoneen vieressä oli marjapensas, mikä myös sai lähtöpassit jo aiemmin keväällä. Lavakauluksien pohjalle laitoimme jyrsijäverkon ja  reunukset + pohjan suojasimme suojakankaalla. Kuorike loppui harmikseni hieman kesken, mutta nousuviikolla sitä käyn hakemassa lisää ja laitan puuttuvat kohdat kuntoon.  

Kävimme kotvan aikaa isännän kanssa vääntöä siitä, maalataanko kasvilavoja vai ei. Minä olisin maalannut, mutta isäntä ei. Hän veti pidemmän korren (annoin suosiolla periksi), joten tuossa laatikot saavat nyt harmaantua rauhassa, jos ei uutta keskustelua asiasta oteta :)

Etupihalla tehtiin muutos sisääntulon kohdalla, missä minulla on ollut kivikkokasveja. Kivikkokasvit ja niiden seassa iloisesti ja vahvasti kasvaneet voikukat saivat väistyä ja tilalle istutettiin jo viime vuonna ostettu vartettu lehtikuusi. Lehtikuusen viereen nostin japaninvaahteraruukun ja uutukaisen patsaan. 

Etupihalla vielä pitäisi jatkaa kivialueiden imurointia. Imuroin teollisuuspölynimurilla siis kivialueet, jotta väleihin ei kerry liiaksi orgaanista ainetta kasvualustaksi rikkaruohoille yms. Toki onhan pihalla imurointi yleisestikin hupia herättävä ja mikäs sen mukavampaa on, kuin tarjota naapurustolle mukavat hymyt ja naurut. Lisäksi polulla kasvavien kasvien kitkemistä olisi tiedossa. Perennapenkkikin odottelee pieniä muutoksia, mutta kaikki aikanaan. Uusi vesiaihekin on jossain vaiheessa tulossa, kunhan ennätän lakata bambuosat. Homma jäi viime vuonna tekemättä, mutta mikäs kiire tässä on, valmiissa maailmassa.

Päivän päätteeksi käänsimme vielä lehtikompostit. Avokompostin päälle voisi hyvinkin istuttaa kurpitsan kasvamaan. Sen verran hyvin  lehdet ja muu puutarhajäte on jo kompostoitunut. 

Koska sade kiersi meidät riittävän kaukaa, niin viikonloppu tuli vietettyä pääosin ihan pihalla. Tästä on hyvä jatkaa istutuksi. Perunat ja muut kylvöt teen sitten laskevan kuun aikaan, eli viikosta 21 alkaen. Jos kuunkierron merkitykseen on uskominen, niin nyt nousevan kuun aikaan ei pottua kannata maahan laittaa.


"Yksi ihastuttavimpia asioita, 
mitä puutarha tarjoaa, 
on odotus".

- W.E.Johns-


Terveiset täältä puutarhatunnelmista sinne!
-Anu-12 kommenttia:

 1. On kyllä ihana toi teidän puutarha! Mutta ei oo ilman työtä tullut, joten meikäläisen on turha haaveilla, että ihan itsestään mitään vastaavaa meidän pihalle ilmestyis :).

  Meniköhän mulla nyt pottuhommat pieleen, kun istutin ne (joskin vaan ruukkuihin) jo helatorstaina? Eilen ilokseni huomasin, että varret jo pilkisti pikkasen mullan pinnalta, joten ehkä sieltä jotain satoa saadaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka ❤︎ Perustamisvaihe oli tärkein. Onhan tuossa hommaa - jatkuvasti saa jossain kohtaa kykkiä, jos aikoo pihan edes jossain kunnossa pitää. No, huvinsa kullakin, minulla tämä pihajuttu.
   Kyllä kait ne potut kasvaa, istutti nemilloin vaan, mutta kun olen vähän hörähtänyt näihin kuujuttuihin, niin menen niiden mukaan :)
   Mukavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 2. Ahkerasti olette touhuilleet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Nyt on kintut mukavan kipeinä kykkimisestä ja kaivamisesta :)

   Poista
 3. Ihana piha teillä! Kauniita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :) Mukava, kun jätit viestin!

   Poista
 4. Aivan valloittavalta näyttää pihallanne! Mitä kaikkea ihanaa voi odotus tarjotakaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Huomenna vietän lomapäivää ja kaiketi puutarhassa nautiskellen.

   Poista
 5. Ihania kuvia! Nauratti niin tuo pihan imurointi :D On siinä taatusti ihmettelemistä, vaikka homma kuulostaakin täysin järkevältä :D Seuraavan kerran kun juttelette isännän kanssa lootien maalaamisesta, niin muistuta, että se harmaantuminen käynnistää laatikoiden haurastumisen, eli maalaaminen pidentää huomattavasti laatikoiden käyttöikää :) Sellaista melko luontaista harmaata lähinnä on vissiin Osmon eco gardenin maali "oliivi" ja kun ko. maali on suunniteltu juurikin tällaiseen käyttöön, se on myös harmiton kasvatusta ajatellen. Tämä siis vinkiksi, linkin kera oikeeen ;) http://www.osmocolor.com/ecogarden.html

  Iloisia puutarhahetkiä sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna. Vähän tuossa lootien maalaamisessa on sellaista perusjäärämies asennetta :D Katsotaan, josko saan pään kääntymään :)
   Vähän se on hassun oloista itsekin, kun kuulosuojaimet korvilla vetää teollisuusimuria perässä ja imuroi pihaa ihan pokerinaamalla :D
   Iloa sinnekin puutarhapuhteisiin!

   Poista
 6. Tänään juuri yritin poistaa kivetyksiltä vanhoja lehtiä haravalla.Imuri voisi siis olla parempi keksintö😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imurointi on ihan paras tapa (ja huvittavin) saada lehdet pois kivien väleistä ja koloista. Tällä keinoin saa myös päivään naurua :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!