Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

29.5.2016

Viikonlopun vietto Sahanlahdessa juhlien merkeissä

Viikonloppu hurahti mukavissa tunnelmissa Puumalan Sahanlahdessa. Serkussarja kokoontui perheineen viettämään vanhimmasen serkuksen 70-vuotispäiviä. Koska serkkupoika on työkseen luotsannut sisävesilaivoja, niin juhlat vietettiin odotetusti laivalla Saimaan aalloilla. Matka Sahanlahteen, missä yövyimme, taittui vuonna 1907 rakennetulla rautarunkoisella tervahöyrllä S/S Wennolla. Kapteenina toimi itseoikeutetusti päivänsankari.  


Sahanlahti on vanha sahayhdyskunta, joka syntyi 1740-luvulla perustetun vesisahan ympärille. Saha tunnettiin Puumalan eli Miettulan sahana. Maakunnassa siitä käytettiin nimitystä Puumalan ruukki. Kyseessä on yksi Saimaan alueen vanhimmista sahalaitoksista.


Alueen viimeinen saha purettiin vuonna 1936. Näin ollen sahatoimintaa Sahanlahdessa harjoitettiin lähes 200 vuotta. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö henkii menneiden aikojen tunnelmaa.
Vanha vesisaha sijaitsi aluetta halkovassa koskessa, mikä yhdistää Niskalammen ja sen yläpuolisen vesireitin Saimaaseen. Sahan olemassaolosta muistuttaa vielä raunioiden ohella koskessa oleva vanha uittoränni.


Sahan ensimmäinen omistaja oli lääninsihteeri Johan Wilhelm Weinander. Vuosisatojen aikana sahan omistajat ovat vaihtuneet lukuisia kertoja. Sen viimeinen omistaja oli Enso Gutzeit Oy, jolle saha siirtyi vuonna 1910.

Sahanvalttarin talo toimii nykyisin vastaanotto- ja ravintolarakennuksena. Alkuperäisen rakennuksen kylkeen on tehty laajennusosa.
Sahanvalttarin talon ulkoseinällä on laatta, jossa kerrotaan talon olevan Elsa Heporaudan syntymäkoti. Heporauta oli suomalainen kirjailija ja Kalevala Korun sekä Kalevalaisten Naisten Liiton perustaja. Hänen vanhemmat olivat  sahan hoitaja Johan Henrik Koponen ja Ida Karolina Liukkonen. 

Sahatyöläiset perheineen asuivat kosken molemmin puolin rakennetuissa mökeissä.  Sahanvalttarin talon ja siihen kuuluvien ulkorakennusten lisäksi alkuperäisestä asutuksesta on jäljellä mm.nykyinen museo pihapiireineen.

Pääsimme lauantai-iltana nautiskelemaan hyvän ruoan, juoman ja musiikin lisäksi savusaunan pehmeistä löylyistä ja paljuilusta. Aittamajoituksen lisäksi alueella on Väentupaan tehty hotelli sekä useampi Villa. 

Alueella, ihan rannan tuntumassa, oli huonoon kuntoon päässyt vanha ruumishuone eli ruumiskoju, mikä on tuossa käytössä  perimätiedon mukaan viimeksi ollut 1800-luvun loppupuolella.  Kyseessä on seutukaavan suojelukohde ja Etelä-Savon mittakaavassa erittäin harvinainen rakennustyyppi. Toivottavasti tämä rakennus saadaan vielä kunnostettua.
Sunnuntaina puksuteltiin Wennolla takaisin sen kotisatamaan Puumalaan. Koska Sahanlahden vierasvenesatama oli  mainio ja alueen palvelut hyvät, niin uskon, että palaamme tuonne kesän aikana veneellä. 

Juhlat olivat erittäin onnistuneet ja ympäristönä Sahanlahti on kerrassaan idyllinen. Vielä kun pääsi kokemaan tuollaisella höyrylaivalla risteilyn, niin voiko sitä ihminen paremmalla mielellä olla.

Nautinnollista alkavaa viikkoa sinne!

-Anu-


6 kommenttia:

 1. Oi teilläpä on ollut oikein kunnon Saimaan perinnepäivät! Kuulostaa niin kivalta ja varsinkin näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan. Paikka oli mitä ihanin, eikä suvussakaan ole moittimista :D, niin mikäs sitä on viikonloppua viettäessä. Vesillä olo kruunasi kyllä kaiken!

   Poista
 2. Wau, kuulostaa mahtavalle viikonlopulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa - viikonloppu oli oikein ihana!

   Poista
 3. Ihana paikka!
  Teillä on ollut mukava viikonloppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on todella viehättävä. Sinne siis on tänä kesänä ehdottomasti palattava!
   Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa sinulle:)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!