Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

19.6.2016

Maalla huussia rymsteeraamassa

Tähän päivää liittyy kolme asiaa, jotka saattavat tuntua ei niin yhteensopivalta, eli anoppi, meidän 23-vuotishääpäivä ja huussin rymsteeraus maalla. 

Maalla ollaan eletty sulassa sovussa kaltevan ulkohuussin kanssa jo monet vuodet. Keväällä huussia siivotessa ajattelin, että tuo morskä saattaa kyllä päivänä eräänä kaatua ja kauheinta olisi, että siellä joku olisi juuri istunnolla ja lentäisi pytinkineen päivineen selälleen. Anoppi, tiluksien omistaja, oli ilmeisemmin pohtinut jotain saman kaltaista ja lisäksi miettinyt ulkohuusin käytön epämukavuutta maalla yöpyessä. Noilla hoodeilla on nimittäin kerrottu nähdyn suden. No, se ei ainakaan lisää turvallisuuden tunnetta hipsutella yöpuvun helmat liehuen illan vilakalla ulkohuussiin. 

Anoppi bongasi Honkkarin mainoksesta juuri passelin hintaisen ja sopivan 45 litraisen Xpert Garden kuivikekäymälän, mikä on tarkoitettu mm. mökkikäyttöön. Pohdimme sijoituspaikkaa tovin ja päädyimme saunaan, mikä ei siis ole ollut siinä käytössä enää n. 30 vuoteen. Sauna ja pesuhuone ovat palvelleet mm. varastona. 

Tänään, hääpäivän aamuna, ehdotin isännälle, että mentäisiinkö maalle asentamaan huussi paikoilleen. Hän lakoonisesti totesi, että voisi sitä hääpäivää jotenkin fiksumminkin viettää, mutta koska parempaakaan vastaesitystä ei tullut, niin suuntasimme maalle. Lupasin, että isännän ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin asentaa kuivikekäymälä. Hyvin luvattu.

Perille päästyä ryhdyin tyhjentämään saunaa ja pesuhuonetta, minne on ajansatossa kertynyt kaikenlaista tavaraa ajatuksella, että niitä ehkä joskus saattaa joku tarvita. Maalle kun on helppo viedä tavaroita varastoon. No nyt konmaritin ihan reippaasti, eli otin anoppiin teleyhteyden ja sovittiin, mitä nakataan menemään ja mitä laitetaan kierrätykseen. Kun olin saanut tilat tyhjennettyä, niin isäntä latmisteli paikalle ja kysyi, että mihinkäs olin ajatellut laittavani kuivikekäymälän tuuletusputken. No enhän minä ollut asiaa tietenkään humanistina edes ajatellut, mutta insinööripä oli ja totesi, että vaikeaa on, vaikeaa on. Saunan ja pesuhuoneen seinät on muurattu ja siitä ei ole kovinkaan helppo mennä läpi, vaikka isännällä onkin kaikki vermeet siihenkin hommaan olemassa. No, siinä sitten tovin arvottiin hommaa ja todettiin, että ainut paikka, johon hyyskän kohtuullisen helposti saa, on pesuhuone. No mikäpäs siinä sitten. Kilautin anopille, saadakseni hyväksynnän asialle, ja homma jatkui. Tältä pesuhuone näytti tyhjennettynä ja ennen sen suurempia rymsteerauksia.
Imuroin lattiat ja seinät, jonka jälkeen oikaisin hieman, eli jätin hiomiset väliin. Ajattelin, että tästä ei tarvitse täysin priimaa tulla. Rouhea lopputulos riittäkööt. Kun kaivoin Osmo colorin valkoisen puuvahan autosta esille, niin isäntä kysyi, että olenko ihan tosissani seiniä töträämässä. Paikka on hänen varhaislapsuutensa koti ja hän totesi, että seinät ovat aina olleet juuri tuon väriset. Siihen en voinut muuta todeta, että nyt on sitten jo hyvä aika muuttaa väriä ja ryhdyin sutimaan puuvahaa seiniin. 
Päätin, että kertaveto riittää hyvin tuomaan hieman vaaleaa väriä tilaan. Pesuhuone on ikkunaton, eli tilaan tullaan pukutilan kautta ja läpi mennään saunaan. Jos saunan ovea pitää auki, niin luonnonvalo pääsee hyvin tilaan. Saunan lauteet toimivat toistaiseksi vielä varastohyllynä niille tavaroille, mitä en konmarittanut. 

Uuteen huussiin ostin Ikeasta pläkkipeltisen saavin kuivikkeelle ja pienen penkin sekä muutaman ikikukan. Kaikki muu onkin sitten kaivettu nurkista uusiokäyttöön.  
Ulkohuussiin olin tehnyt muutamia vuosia sitten heinäseipäistä tikkaat, jotka siirsin uuteen huussiin. Ripustin siihen edesmenneen vanhan anopin virkkaaman pitsisen liinan, jonka löysin "vanhan" talon puolelta (ei tämä "uusi" talokaan mikään eilisen tekele ole :D)
Vanhan talon puolelta siirsin myös laatikollisen pikkupöydän ja ullakolta pelastettu tiinu sai paikan vessapaperien säilytyspaikkana. Iänaikainen ruosteen runtelema käsienpesutelinekin löysi täältä paikkansa. 
Vanha anoppi on aikanaan kutonut mattoa (kilo)metritolkulla, kuten tapan oli. Kävin varastot läpi ja löysin ihanat räsymatot lattialle. Pöydälle laitoin vanhan anpin virkkaaman liinan ja reikäompelein somistetun kaitaliinan. Padan päälle nostin vanhan pärekorin. 
Kun lähdimme maalle, niiin ehdotin tytöille, että tekisivät ruoat ja tulisivat kotvan kuluttua  perässä maalle syömään meidän kanssa. Ajatus ei ollut kovinkaan kiehtova nonverbaalisesta viestinnästä päätellen, mutta tulivat kuitenkin. Päivän menu oli tortillat, joten kovin paljon vaivaa ruoan suhteen ei tarvinnut nähdä.  Niinpä tämän päivän ruokailukin hoitui mukavasti, ainakin minun näkökulmasta. 

No miten kävi lupauksen? 

Hyvin. Isännän ei tarvinnut tehdä mitään muuta kun asentaa kuivikekäymälä paikoilleen, eli lähinnä laittaa tuo tuuletusputki ilmanvaihtohormiin, joskin olihan siinäkin hommaa ihan mukavasti. 
Nuoriso kävi syömässä ja pääsi sitten pälkähästä omiin juttuihinsa, eli sekin meni ihan hyvin. Itselleni olin luvannut, että huussi on paikoillaan ennen lomaa ja tulihan tuokin lupaus itselle lunastettua. 

Kotiin ajellessa mietin, pitäisikö padan takana oleva seinä maalata, mutta päätin (erittäin mahtavassa yhteisymmärryksessä isännän kanssa), että ei tarvitse. Samoin kun seinien käsittely saa jäädä yhteen kertaan. Pinta ei tuosta juurikaan kummene, vaikka sitä kuinka suttaisi.

Menihän se hääpäivän vietto hyvin näinkin ja edelleen ollaan sovussa. Anoppi näkee lopputuloksen nousuviikolla, kun kyläreissuilta palailee kotiin ja ehtii sen jälkeen maalle käymään. Hänelle jää nyt vain lopputulokseen tyytyminen, mutta nyt pääsee sisähuussiin kuitenkin mukavasti käymään. 


Iloa alkavaan viikkoon
&
Juhannusta ja aurinkoa odotellessa

-Anu-10 kommenttia:

 1. Aivan mahtavasti sujunut päivä siis ja erittäin hyvin luvattu sekä miehelle että itsellesi :). Happy end, vaikka vähän pahaenteisesti jännitin, että tuleeko tästä vielä isompi soppa hääpäivää pilaamaan, mutta huh, sovussa ajelitte takaisin ja täällä päästään rauhassa nukkumaan ;) ♥. Aivan ihana, suloinen toiletti somistuksineen tuli teille! P.S. Hyvä, kun pidit pääsi seinien vaalentamiseksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sujui päivä, vaikka muu perhe ei niin kovin tykkää maalla tehdä juttuja. Itselläkin on aikaikkuna ollut vähäinen, mutta tietyt jutut on hyvä hoitaa. Tuolla malla on vähän sama periaate kuin sinulle, eli käytetään hyväksi kaikki vanha ja kelpaava. Uusia hankintoja on tehty todella niukasti. Nuo seinät kaipasivat minusta ehdottomasti väriä pintaan. Nyt oli sopiva aika tehdä muutos :)

   Poista
 2. Ihan paras hääpäivän ohjelma! Justiin tollasesta tykkään. Ja nythän voitte jatkossa viettää sekä sisähuussin syntymäpäivää että hääpäivää samaan aikaan :). Ja Onnittelut 23 tähänastisesta vuodesta <3. Meille tuli toukokuun lopulla samat lukemat (vaikkei kumpikaan sitä silloin muistetukkaan :)).

  Hieno on huussi! Kyllä ihmettelen, jos anoppi on jotain muuta mieltä. Ja uskon, että kun anopilta tulee hyväksyntä, niin mieskin enemmän lämpiää jopa sille sun omatoimiselle seinän värin muutokselle. Nyt on varmaan vielä vähän varuillaan ennen anopin painavaa sanaa. Tai ainakin niin meillä varmaan kävis (jos anoppi olisi vielä elossa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin oli, mutta isäntä vähän nikotteli, mutta "tyytyi kohtaloon" :D
   Kiitos kiitos onnitteluista. Avioelämää 23 vuotta takana ja yhteistä taivalta ollaan jo 28 vuotta taivallettu. Kyllä siinä puolin jos toisinkin on oppinut tuntemaan toistensa metkut.
   Anoppi katselikin jo reissussa kuvat huussista ja oli oikein tyytyväinen lopputulokseen, kuten myös isäntä loppujen lopuksi kun oli vähän saanut purputtaa :)

   Poista
 3. Kyllä tuli hieno muutos! Kiva, kun sait toteuttaa sen!
  Hienot kuvat!
  Mukavaa päivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sari. Muutos aiempaan on huomattava. Tuollaisia juttuja tykkään tehdä, kun siinä näkee heti kättensä jäljen. Täällä paistaa aurinko - mikä sen mukavampaa!
   Mukavaa iltaa myös sinne :)

   Poista
 4. Hyyskistä suloisin! Verrattoman hieno muutos kerrassaan! Kyllä tuo kaltevan kopin voittaa mennen tullen ja liudan muitakin vessoja ;)

  Hyvää juhannusta sinne, Anu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna :) Ihanaa juhannusta myös sinne teille!

   Poista
 5. Hyvä oivallus laittaa huussi "sisätiloihin". Mites tuo Xpertti on toiminut? Onko hajuton ja miten tyhjennys onnistuu. Entä kuivikkeiden ripottelu? Onko teillä suotonesteiden keräys käytössä. Olen tehnyt vuosien saatossa useampia huusseja itselle ja ystäville. Hintasyistä on yleensä päädytty tekemään astia saavista tai jätesäiliöstä muokkaamalla.
  Xpertin hinta on niin edullinen, että jos toimii, niin ei enää kannata muuta harkitakkaan. Helpottaa tekoa sekin, kun saa asentaa laitoksen suoraan lattialle.

  Olisi mukava saada kommenttia, kun kyseisestä laitteesta ei vielä löydy käyttökokemuksia netistä.

  Terveisin Matti Suomen lyhimmältä paikkakunnalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Huussi on vasta asennettu tuolloin 19.6, mutta jo heti otettu käyttöön. Hajuja ei ole tullut sisälle, kun ohjasimme tuuletusputken ilmanvaihtohormiin. Suotonesteet valuvat pihalla olevaan säiliöön, eli erottelu toimii siten hyvin. Nostimme hyyskän pienelle korokkeelle, koska se on sinällän aika matala. Kuivikkeen ripottelu onnistuu parhaiten suoraa saavista laittaen, mutta laitoksessa itsessään on kuivikesäiliö ja kahva, josta kääntämällä kuivike myös levittyy. Tällä kokemuksella voin suositella. Näppärä ja edullinen ratkaisu kohtuulliseen käyttöön. Emme vielä ole tyhjennystä tehneet, mutta vaihtoehtoja on vain yksi. Kantaa alasäiliö pihalle ja kipata sisältö maatumaan kompostiin.

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!