Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

5.6.2016

Yhdessäoloa ystävien kanssa + raparperijuoman ohje

Viikonlopun aluksi kävin ystäväni kanssa Elimäen Mustilan Arboretumissa katsastamassa atsalearinteen sekä alppiruusulaakson kukinnan. Atsaleat ovat juuri nyt upeassa kukassa. Rhodot ovat juuri puhkeamassa parhaimpaan loistoonsa. Mustilan Arboretumin sivujen mukaan kukinta on juuri parhaimmillaan. Juuri kun olimme ihailemassa atsalearinnettä, alkoi vesisade, enkä sen vuoksi kaivanut repusta kameraa. Alppiruusulaaksossa oli rakenteilla uusi pikkuhavujen alue. Ihanana yksityiskohtana havujen ja rhodojen juurella oli käytetty eri havupuiden pieniä käpyjä kuorikkeen sijaan. 

Etelärinteessä, tammimetsän vieressä, isojen, yli 100 vuotiaiden Douglaskuusien lähellä, oli havumaisessa majassa ihana metsäkirkko. Lapsille löytyi myös lyhyemmän reitin varrelta kiva luontopolku. 
Metsässä vallitsi ihanan rauhallinen tunnelma, vaikka välillä ukkonen jyrisi ja vettä satoi ja välillä paistoi aurinko. Nyt on siis hyvä hetki mennä Mustilan Arboretumiin, jos mielii atsaleat ja rhodot nähdä loistossaan.
Lauantaina olimme juhlistamssa uutta ylioppilasta kauniissa säässä. Sunnuntaina heräsin auringonpaisteeseen, mutta heti kun ehdin ulkotöihin, niin alkoikin sataa rakeita. Onneksi kuuro oli nopeasti ohi, ettei istutukset kärsineet juuri lainkaan.  Tuuli oli melkoisen kylmä ja sää enteili yöksi hallaa. Muutinkin suunnitelmani ja peittelin harsolla kasvilavat kaiken varalta. Kasvihuoneeseen siirsin osan ruukuista suojaan.
Ylioppilasjuhlissa saimme ihanien tarjoilujen ja mukavan jutustelun lisäksi nauttia kerrassaan hyvästä raparperijuomasta, mitä sitten tänään heti jo kokeilin.

Juomaan tulee 2 l kuorittuja ja huuhdottuja raparpereja, 6 dl sokeria, kahden sitruunan puristettu mehu ja 4 litraa kylmää vettä. Juoman annetaan tekeytyä huoneen lämmössä 2 päivää, jonka jälkeen juoma siivilöidään ja pullotetaan. Itse lisäsin tähän erään puolikkaan vaniljatangon. Juoma on sellaisenaan nautittavaa. 
Samalla kun hain maalta raparpereja juomaan,  niin leikkasin kesän ensimmäisen lipstikkasadon kuivumaan. Lipstikan tuoksu on kyllä ihan mahtava. 
Toisessa raparperipenkissä kukinnot olivat komeat. Komeudesta huolimatta napsin kukinnot pois, jotta ne eivät vie kaikkea voimaa raparperin kasvulta. 
Viikonloppuun mahtui yhtä jos toistakin mukavaa menoa, eloa ja oloa.  Nyt pidetään peukkuja, jotta hallaa ei tulisi, saati ensi viikoksi luvattu kesämyrsky.

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!
-Anu-





16 kommenttia:

  1. Voi ei! Onko myrskyäkin tiedossa hallan lisäksi? Kesäkuu on aina niin tätä.. Kiitos juomaohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta. Ensi viikon puoliväliin kesämyrskyä lupaili, mutta ilmeisesti me täällä kaakonreunalla vähän vähemmällä selvitään, toivottavasti. Täällä ei onneksi tainnut, ainakaan meidän pihalla, halla vierailla.

      Poista
  2. Ihanalta kuulostaa tuo juoma! Kiva muuten kun vinkkasit instan puolella postauksesta. Puhelimella kun surffailee niin menee monesti mielenkiintoisia suosikkiblogien postauksia ohi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaima! Helppo ja hyvä ohje, joita aina bongailen, jos vaan mahdollista. Meillä raparperia kasvaa maalla runsain mitoin, joten tätä juomaa varmaan tehdään kesän mittaan vielä monesti. Jos juoma tuntuu liian makealta, voi sitä vähän blandata vaikka kivennäisvedellä.

      Poista
  3. Minä kans mietin kuumeisesti kuinka saisin suojattua tarpeeksi kasvimaata luvatulta myrskylstä, tänään jo tuuli niin paljon ja oli kylmää että ihan piti vetää puseroa ja takkia päälle (villasukat aina ekana jalassa). Nappaan kyllä raparperimehun ohjeen. Oletko pakastanut sitä koskaan (hölmö kysymys varmaan)? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillepäin taitaa myrsky tulla oikeasti. Tänne ehkä joitain rippeitä. Minäkin olin eilen osan aikaa pihalla, kuin naparetkeilijä. Villasukat on kyllä ihan parhaat. Jos jalat on kylmät, niin koko kroppa jähmettyy :)
      Tätä juomaa tein nyt ensimmäisen kerran ja maistelin vasta viikonloppuna ensimmäiset juomat. Luulisin, että pakastettuna ei toimi, mutta voisi sitä koe-erän pakastaa. Iloa viikkoon!

      Poista
  4. No kovin on samanlaiset puuhat meillä olleet. Eilen nimittäin innostuin tekemään raparperijuomaa, kun kaverilla oli sellaista eväänä golfkierroksella ja ohje vaikutti niin yksinkertaiselta ja maukkaalta, että pakko sitä oli kokeilla, kun alkaa jo raparperipiirakka vähän tympiä ja kasveja kumminkin on vielä nurkalla yllinkyllin. Oli vaan aika paljon vähäsokerisempi versio ja sellainen, jossa vettä, sokeria, mausteita (mulla ei ollu kaneli- eikä vaniljatankoja, joten laitoin tuoretta minttua, kun sitä nyt sattumoisin oli käden ulottuvilla :)) ja sitruunaviipaleita keitettiin ensin kymmenisen minuuttia ja sitten kaadettiin kuumana raparperipalojen päälle. Ja koko sekoitus sitten pariksi päiväksi kylmään tekeytymään. Kattoo nyt, millaista siitä tulee.

    Hallanvaara oli täälläkin, joten peittelin potut harsoilla ja kiikutin tomaatti- ja mansikka-amppelit lasiterassille turvaan. Kurkun ja kurpitsan olin aiemmin peittänyt harsolla auringonpaahdetta vastaan, joten sai nyt samalla toimia hallaharsona. Ja usko tai älä (itse en melkein usko), mutta siihen mun kurkuntaimeen on viikon sisällä kasvanut kolme ihan kurkunnäköistä alkua, joista suurin on reilusti yli 10 senttinen jo ja ihan paksukin. En olis ikinä uskonut, että siihen ihan oikeasti jotain tulee, kun kumminkin kasvaa ihan pihalla, eikä kasvihuoneessa. (Olis muuten aika hieno sellanen yhden kurkun kasvihuone :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota samaista ohjetta minäkin silmäilin, mutta päätin kokeilla tätä "älä keitä mitään" versiota, kun sen ohjeen sain. Äsken kun sekoittelin ja maistoin juomaa, niin hyvältä vaikutti jo nyt.

      Juu, sitä suojaharsoa minäkin käytän sekä hallaa, että aurinkoa vastaan. Nt ajattelin pitää kasvit verhottuna ainakin loppuviikkoon saakka, kun tuo sääkartta ei näytä mitenkään mukavalle lämpötilojen suhteen.
      Eikös olekin ihan voittajafiilis, kun näkee kurkkujen kasvavan! Lasitettu terassihan toimii vallan hyvänä suojana ja kasvarinakin tarvittaessa :)

      Poista
  5. No wau, onpa upea paikka kivialttareineen!

    Täällä on ollut vähän joka päivä mielessä raparperijuomat ja -syltyt, mutta enpä ole siihen puuhaan joutanut vielä ja raparperit näyttää kukintoineen ihan samalta kuin siellä ;D Meillä on raparperia niin paljon ja tuntuu vaan leviävän, että annan kukintojen nyt tänä vuonna olla. Ne on hauskoja megatupsuja tuolla rytölän puolella pihaa, jonne sitten joskus siirrymme hallitsemaan ja hillitsemään luontoa.

    Vai on siellä rakeitakin saatu! Toivottavasti viimoinen myrsky säästi istutuksia. Täällä ei oikeestaan muuten mitään tapahtunut, mitä nyt syreeni luovutti osan vanhimmista kukinnoista tuulelle ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arboretum on todella mukava paikka, josta löytää aina jotain uutta nähtävää. Raparperijuoma oli oikein makoisaa. Mietin itsekin tuota keitettyä mehua ja pakastusta, mutta pakastin on vielä himppusen täynnä. Raparperin kukka on upea.
      Rakeita satoi tänäänkin, mutta onneksi olin suojannut hyvin kasvulaatikot. Tuuli oli puuskittaista ja nyt piha on täynnä männyn kukintoa. Siispä kun sää poutaantuu, pääsee täällä taas imuroimaan pihaa :D
      Mukavaa perjantaita ja viikonloppua sinne!

      Poista
  6. Ihanan kuuloinen raparperijuoma. Mun raparperi on vielä niin minikokoinen, ettei siitä tänä vuonna saa mitään tehtyä. Ehkä ensi vuonna sitten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa lukijaksi !
      Kannattaa antaa rauhassa kasvaa raparperin, niin antaa jatkossa ison sadon. Tämä juoma on kyllä harvinaisen helppo ja ihan älyttömän hyvää!

      Poista
  7. Mielenkiintoinen tuo juomaresepti. Muuten, miten siis säilöt lipstikan, kuivaatko sen? Minulla on lipstikka kohta metrin korkuinen ja en ole saanut aikaiseksi ottaa talteen. Viime vuonna pakastin sitä, mutta taitaa olla vielä niitäkin jäljellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pilvi! Juoma on helppo ja hyvä, eli kannattaa kokeilla. Lipstikan kuivatan ja käytän kuivattua lipstikkaa mm. yrttisuolan pohjana. Tänään juuri ajattelin, että kotipihassa kasvavasta lipstikasta pitäisi keittää keittoa. Pakastettu lipstikka toimii keitossa myös hyvin. Maalla leikkasin kaikki varret kuivumaan. Toinen samanmoinen satsi pitäisi kyllä tämän kesän aikana vähintäänkin kasvaa.

      Poista
    2. Kiitos suolavinkistä! Keittoa olen lipstikasta tehnyt, mutta jäänyt myös pohtimaan, mitä muuta käyttöä keksisi, koska lipstikka tuntuu olevan kovin satoisa. Otan, samoin kuin sinä, talteen nyt ensimmäisen erän!

      Poista
    3. Ole hyvä ♥︎ Viime syksynä tein runsain mitoin yrttisuolaa itse ja annoin sitä joululahjaksi.

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!