Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

4.7.2016

Hotelli Punkaharju ja elämysmatkailua Vuoksen vesistössä

Lomailimme ja veneilimme viime viikon aurinkoisissa keleissä ja matkalla Puruveden kirkkaille vesille pysähdyimme yöksi uudistetun Hotelli Punkaharjun laituriin ja kyllä kannatti. Mikäli olet lukenut lehdistä ylistäviä sanoja paikasta ja tunnelmasta, niin voin todeta niiden olevan täyttä totta. Vanha Valtionhotelli on herännyt uuteen loistoon Saimi Hoyerin johdolla. Kunnioitan henkilökohtaisesti suuresti sitä, että hotelli on kunnostettu arvokkaasti ja aisikkaasti ja sen myötä pala historiaa on pelastettu.

Hotelli Punkaharju (entinen Punkaharjun Valtionhotelli) on  juhannukseksi avattu siis uudessa loistossaan. Paikat hohtivat uutuutta hyvällä tavalla. Laiturilta maihin saavuttaessa laivalaiturissa parkissa oli höyrylaiva Savonlinna. Laivalaiturin tuntumassa oli viehättävä huvimaja. Sieluni silmin näin itseni tuolla piknikillä siemailemassa kuusenkerkkäjuomaa. 
Rannan tuntumassa, oman lahdukan rannalla, on Metsähallituksen vanhoja mökkejä, jotka on nyt kunnostettu aivan ihaniksi metsähuoneiksi. Ympäristö huokui rauhaa ja harmoniaa. Metsähuoneissa majoittautuneiden ja veneilijöiden käytössä oli hyvät suihku- ja wc tilat rannan tuntumassa. Myös höyrylaivassa on mahdollisuus majoittua, niin halutessaan.
 Rantasauna on kunnostettu vanhaa kunnioittaen. Kävimme testaamassa saunan löylyt ja hyvät löylyt olikin. 
Laivalaiturin suunnasta tultaessa hotellille, avautui rakennuksen silhuetti hienosti järvelle päin. Nyt remontoinnin ja ympäristön kunnostamisen yhteydessä on saatu lupa kaataa harkitusti puita hotellin ja rannan välistä, jotta näkymät avautuvat Tuunaansalmen suuntaan paremmin. Viime vuosina hotellia ei ole veneillessä lahdelta käsin edes nähnyt runsaan puuston vuoksi. 
Hotellin yksityiskohdat ovat erityisen kauniit. Puuleikkaukset, rakennuksen muodot ja ikkunat huokuvat menneen ajan arvokkuutta ja henkeä. Alueen rakennukset ovat museoviraston suojelemat ja kunnostaminen on tehty harkiten ja taiten. 

Hotellin päätyyn on rakennettu aivan ihastuttava kasvihuone, jossa kasvatetaan yrttejä, vihanneksi ja syötäviä kukkia ravintolan käyttöön. Kasvihuone oli juuri sellainen, josta itsekin olen haaveillut. Hotellin toiseen päätyyn oli rakennettu potager, jossa niinikään oli istutettu mm. yrttejä. 
Hotellissa on kerrassaan viehättäviä oleskelutiloja, kuten kirjasto ja sen yhteydessä oleva valoisa kuistimainen huone, jossa kiikkutuolissa istuskellen voi lueskella tai katsella rauhoittavaa metsä- ja järvimaisemaa ja ihailla samalla kasvihuonetta. Toinen oleskelutila oli olohuonemainen ja väriltään sammaleen vihreä. Tilasta huokui rauhallinen ja arvokas tunnelma. Hotellin suurimman huoneen ikkunanäkymä antaa järvelle ja tunnelma huoneessa oli romanttinen. Tuonne haluan vielä palata.
Hotellissa kaikki yksityiskohdat ovat tarkasti harkittuja, mutta hienosti rosoisia. Sisustuksessaa kättä lyövät vanha perinteinen huvilatyyli, moderni design sekä retro. Paikasta löytyi juuri sellaisia vastakohtia, mihin ei ketjuhotelleissa ikinä törmää.  Ihastuin ikihyvikseni!

Ruokasalin verhot ovat printtiversio vanhasta kansakoulun opetustaulusta "Punkaharju". Loistava idea sisustussuunnittelijalta, kuten kaikki muutkin yksityiskohdat. Ikkunoiden vinoneliöteema toimii yhtenä kantavana teemana. Moderneissa salin valaisimissa toistuu tuo kuvio, kuten myös astioissa, tarjoilioiden esiliinoissa ja esitteissä jne. 
Mutta sitten makunautintoihin. Ravintolan menu kunnioittaa hienosti paikallisuutta ja tarjolla on lähiruokaa, joita höystetään metsän antimilla. Näin villivihannesten ja hortoilun kannattajana oli ihan täpinöissäni tarjoiluista. 

Koska rantauduimme lounasajan ja illallisen välissä, tarjolla oli Metsälaiturin menu. Koska myös säät suosivat meitä, niin ruokailimme terassilla, josta avautuu ihanat järvinäkymät Tuunaansalmelle. Tilasimme Saimin suosittelemaa Villisieni ryezottoa ja Puruveden muikkuja. Täytyy todeta, että koskaan en ole syönyt niin hyvää risottoa, mitä tuolla sain - taivaallisen hyvää ja suussa sulavaa! Isäntä kehui myös muikkujen makua ja erityisesti sitä, että muikut tarjoiltiin hieman erilaisen perunalisukkeen kanssa, mihin on totuttu. Pääruoat olivat siis elämys. Jälkiruoaksi oli tarjolla "Päivän makea", mikä tuolloin oli fenkolia, fenkolisorbettia, ruisrouhetta + mantelileivos sekä koristeena syötäviä kukkia. Ensi kuulemalta annos tuntui hieman eksoottiselta, mutta oli kerrassaan herkullista. 
Vierailu Hotelli Punkaharjulla oli siis elämys lomaviikon kunniaksi. Ihanaa oli myös se, että Saimi esitteli taloa meille. Itselleni tuli tunne, että hän on kuin luotu tuon paikan haltijattareksi. Koimme itsemme enemmän kuin tervetulleeksi. Vierailusta jäi erittäin ihanat  ja lämpimät muistot. Tuonne palaamme kyllä uudelleen. Mikäli tarvitset irtiottoa arjesta, niin tässä on paikka, minne kannattaa ehdottomasti suunnata. Paikka on voimaannuttava!

Kiitos Saimi ja muu henkilöstö kerrassaan hyvästä palvelusta ❤︎

-Anu-


12 kommenttia:

 1. Näyttää upealta! Kävimme keväällä Punkaharjulla Kruunupuistossa. Onko tuo hotelli sen lähellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kruunupuisto on hotelli Punkaharjun lähellä, muutaman kilometrin päässä. Paikka on aivan ihana. Suositelen kyllä käyntiä :)

   Poista
 2. Eipä ole tullut tuolla savonmaan suunnalla käytyä varmaan pariin kymmeneen vuoteen. Upeita kuvia! Selkeästi vierailun arvoisia paikkoja!

  Juuri tässä viikolla pohdin, että minne ovat kadonneet ns. täyshoitolat, joihin ihmiset menivät lomailemaan silloin muinoin jos ei ollut omaa tai suvun kesäkotia. Sellaiset perinteiset, joihin perhe saattoi mennä kuukaudeksikin, olivat niin ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on just sellainen ihana paikka :) On niin mukavaa, että suomenniemelle tulee muitakin kuin ketjuvetoisia "bulkki" hotelleja. Itse etsin aina mielummin jonkun pienen ja ihanan hotellin, jos vain sellainen on suinkin hoodeilla. Meillä ei ollut tarkoitus reissulla mennä mihnkään "ihmisten ilmoille", mutta kun saimme vinkin, että paikka on juuri avattu ja laiturikin oli paikolillaan, niin pakkohan sitä oli piipahtaa.
   Suomesta löytyy kyllä paljon kaikkia ihania paikkoja, kunhan vain kohdille sattuu.
   Mukavaa loopuviikkoa sinulle:)

   Poista
 3. Huomasinkin lehdestä, että Saimi Hoyer on ostanut Valtionhotellin. Ajattelin heti, että hän varmasti tekee siellä ihmeitä, joskin hotellin maine on tähänkin asti ollut ihan hyvä. Hauska lukea tätä juttuasi ja nyt kyllä tekisi niin mieli lähteä hotelliin viikonloppulomalle! Mikä ihana kasvihuone, juuri tuollaisesta haaveilen ;). Teillä on selvästikin ollut mahtava loma Saimaalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loma oli aivan ihana ja säät suosivat meitä. Lonnonsatamissa me yleensä ollaan, mutta nyt yksi yönseutu oltiin suvistyksen parissa. Viikko oli siitäkin ihana, että lämmintä riitti ja kun vene saatiin loman lopuksi laituriin ja kassit autoon, repesi taivas ja sadetta on sen jälkeen piisannut :)
   Oma muovinen honkkarin kasvihuone kalpenee tuon ihanuuden rinnalla. Tuollaisen jos saisi, niin voi että :)
   Sanoin tuolle siipalle, että syksymmällä, jos vain töiltä ehditään, niin haluaisin käydä pienellä lomasella Punkaharjulla.
   Ihanaa viikonloppua sinne teille <3

   Poista
 4. Onpas viihtyisän näköinen paikka! Ai miten ilahduttavaa, että sisustuksessa on myös rosoisuutta. Se on minusta se ”coolimpi” laji, ettei vaan mennä kauppaan ja osteta kaikki uutta ja millilleen yhtä linjaa. Sellainen on tosi tylsä.

  Ja voi nam noita herkkuja… :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikassa on erityisen hyvin saatu kohtaamaan talon aikakausi, modernin ripaus ja retro tyyli. Huoneissa on paljon kirpputoreilta ja antikvariaateista tehtyjä löytöjä. Näistä elementeistä syntyy kodikas ja viihtyisä tunnelma. Ruoat olivat kyllä aivan suussasulavia, eli paikassa on vallan mainio kokki!
   Mukavaa viikonloppua sinne :)

   Poista
 5. Onpas kivannäköinen paikka!
  Hienot kuvat!
  Mukavaa viikonloppua sinulle!😊❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :)
   Paikka on ihana. Mukavaa viikonloppua myös sinne ♥︎

   Poista
 6. Voi kuinka upea ja idyllinen paikka. Tuonne on joskus päästävä :) Kiitos kauniista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös olekin! Tässä on paikka, jonne ehdottomasti kannattaa mennä (tämä ei siis ole mainospostaus). Olen itse niin vaikutunut paikasta. Hesasta pääsee "melkein portille" junallakin :)
   Kiitos kommentista Jani ja mukavaa pyhää sinne :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!