Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

17.8.2016

Ihania lomamuistoja

Loman jälkeen puolitoista viikkoa on mennyt niin töissä kun kotonakin kuin siivillä. Loma oli erityisen rentouttava ja piti sisällään mukavia asioita. Hidastaminen ja hiljentäminen teki hyvää.

Viimeinen lomaviikko elokuun alussa vierähti Saimaan aalloilla veneilyn merkeissä koko perheen voimin. Reissuun mahtui säätiloja laidasta. Luonnon ihmeitä oli mukava seurailla. Norppakin nähtiin jälleen pulahtelemassa veneen läheisyydessä.

Ensimmäiseen satamaan ajellessa taakse jäi aurinkoinen vyöhyke ja edessä siinsi paikallinen rankkasade. Ajelimme juuri tuota vesisadealuetta kohden ja koska väylillä on syytä pysyä, jos aikoo karikot välttää, niin eihän siinä auttanut kurssia muutella. 

Sanonta, että sateen jälkeen on aina pouta, toteutui nytkin. Reilun kymmenen minuutin täydellisen kaatosateen jälkeen Telataipaleen kanavalla oli kaunis ja aurinkoinen ilta.


Telataipaleen kanava, mikä sijaitsee Sulkavalla, on yksi neljästä venäläisten 1790-luvun puolivälissä Saimaalle rakentamasta kanavasta.  Kenraali Suvorovin johdolla rakennetut kanavat olivat osa itärajan puolustamiseksi suunniteltua Kaakkois-Suomen linnoitusketjua. Kanavat muodostivat Venäjän Saimaan laivaston purjehdusväylän Savonlinnan Olavinlinnasta Lappeenrantaan. Kanavien avulla huolehdittiin mm. huolto- ja viestiyhteyksistä Olavinlinnaan. Kanava-alueille sijoitettiin omat varuskunnat, joiden tehtävänä oli liikenteen valvonta ja alueen suojelu hyökkäyksen varalta. 

Telataipaleen kanava valmistui vuonna 1798 ja se yhdistää Lepistönselän Telalahden Siikaveden Taipaleenselkään. Kanava on pituudeltaan noin 200 metriä. Museovirasto restauroi kanavan vuosina  2006–2007. Kanavan suulla oli nykyään hyvät laiturit kiinnittymiseen ja täydellinen oma rauha. Kanavan läheisyydestä löysimme reissun ensimäiset kantarellit. 

Seuraava etappi oli Pisamalahden / Sulkavan Linnavuori. Täydellinen retkisatama, sanoisin. Paikka oli niin kaunis ja rauhallinen, joten päätimme viettää muutaman päivän samassa paikassa. 
Luonnon omat bonsait kasvoivat kalliolla. Ihastelin näitä henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Täällä oli kyllä feng shuit täydellisesti kohdallaan.

Linnavuorelta löytyy kaksi maanpäällistä onkaloa /luolaa, jonne on aika haasteellinen kulkea, mutta koska aikaa oli ja seikkailunhalu iski, niin jopa minäkin pääsin haarrastamaan kiipeilyä. Alkumatka oli kohtuullisen helppokulkuista, mutta mitä pidemmälle kuljettiin, sitä kapeammaksi ja hankalammaksi kulku kävi. Välillä mietin, että jos tuosta läpi pääsen, kykenen kiipeämään tai laskeutumaan ja vielä  mahdun kolosta läpi, niin kuinkahan käy takaisintulon. Selvisin, mutta välillä oli kylla hieman haasteita, sanoisin. 
Pisamalahden linnavuori, mikä myös siis Sulkavan linnavuorena tunnetaan, sijaitsee sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa. Vuori / mäki  on kolmelta suunnalta erittäin jyrkkäreunainen, mutta itäpuolisella, hieman loivemmalla reunalla on vallin jäännöksiä. Muuri on noin 120 metriä pitkä ja paikoin muuri on n 3 metriä korkea. Vuoren huippu on nykyisin noin 55 metriä järvenpinnan yläpuolella. Järvenpinnan alapuolella sekä vuoren seinämillä on useita onkaloita. 

Linnoitus on oletettavasti rakennettu rautakaudella tai keskiajalla. 
Linnavuori ja sitä ympäröivä maisema ovat Sulkavan merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä. Linnoitukselle on rakennettu osittaiset portaat kulkua helpottamaan. 

Linnoitukselta aukeaa kerrassaan upea näkymät ympäröivälle vesistölle. Täytyy kyllä nostaa hattua niille uutterille ihmisille, jotka ovat tuon linnoituksen aikanaan rakentaneet ja kaikki kivet kantaneet. 


Ilma oli puhdasta, jos on uskominen siihen, että naava kasvaa vain puhtaassa ympäristössä. 
 Koivu oli saanut pahkanenän.
Kävimme sienestämässä ja syömässä mustikoita suoraan metsästä. Puolukoitakin oli tulossa runsain mitoin. 
Tämä kaunis kärpässieni jätettiin rauhaan, mutta sienisaaliiksi saatiin kantarelleja ja mustia torvisieniä. Päästiin reissun aikana siis toisenkin kerran herkuttelemaan sienimukennoksella.

Haukivedellä ajellessa pääsimme Savonlinnan Laitaatsalmella juuri ja juuri ukkosrintaman edelle. Takana satoi kaatamalla vettä siten, että näkyvyys oli lähes mitätön. Ukkonen paukkui ja salamat leiskuivat, mutta mikäs meidän oli ajellessa kohti aurinkoisempia rantoja. Täydellinen sateenkaari piirtyi väylälle, mutta aarretta ei kylläkään löydetty. 
Tuokin hetki oli kerrassaan sykähdyttävä. Että luonto voi ollakin kaunis ja ihmeellinen sekä leuto että rankka lähes samaan aikaan. 

Sudenkorentoja sekä ampiaisia lenteli kavereina kohtuullisen paljon aina aurinkoisina hetkinä. Tämä sudenkorento tuli ihan liki kuvattavaksi, kun valmistimme saaressa tulilla ruokaa. Kaunis yksilö.

Veneilyyn kuuluu meillä ehdottomasti lettukestit. Pääsääntöisesti paistelemme lettut rautapannulla nuotiolla, mutta tällä reissulla letut valmistuivat veneen pentterissä, kun retkisataman puut olivat litimärkiä. 


Viikko vierähti leppoisasti ja rauhallisesti lepäillen, uiden, hyvää ruokaa syöden ja hyviä juomia juoden, luonnossa liikkuen ja kirjoja lukien. Uni veneellä on erilaista kuin kotona. Laineiden liplatuksessa ja veneen hiljalleen keinuessa on tunne, kun nukkuisi kehdossa. Kotisatamaan tultaessa ja kotiin päin ajellessa maailma vielä hetken keinahtelee. Taakse jäi jälleen ihana loma. Akut latautuivat ja loma oli voimaannuttava. Sitä on mukava muistella. 

Mukavaa loppuviikkoa sinulle!
-Anu-
12 kommenttia:

 1. No ihan varmasti tämä loma oli voimaannuttava. <3 <3 Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helinä :) Luonto on minulle ihan ykköspaikka akkujen lataamiseen.

   Poista
 2. Upeita lomatunnelmia Saimaan aalloilta! <3 Uskon, että noissa maisemissa akut latautuvat kerralla. Itse olen juuri tällä hetkellä minilomareissulla pienellä kalastajamökillämme. Kesä on tosiaan hurahtanut, enkä ole ehtinyt vierailla blogissasi pitkään, pitkään aikaan. Mukava oli nyt sitten lueskella juttujasi kesän ajalta. Toivotaan, että kesä jatkuisi vielä jonkin aikaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas aivan ihana yllätys avata kone, kun siellä oli viesti sinulta! Monta kertaa olenkin miettinyt, mitä sinulle kuuluu. Toivottavasti miniloma on rentouttava ja saat kerättyä voimia. Nyt ainakin sääkartat näyttävät siltä, että lämmin palaisi anakin hetkeksi. Leppoisaa ja mukavaa viikonloppua sinulle ♥︎

   Poista
 3. Vitsit, miten ihania kuvia! Todellakin voimaannuttavia otoksia luonnosta, joka tänä kesänä on tosiaan tarjonnut kelejä ja elämyksiä laidasta laitaan. Yhteen suuntaan kun katsoo, näkee maataviistäviä sadepilviä, mutta kun päänsä kääntää, paistaakin aurinko. Pysyy aistit terävinä :).

  Toivotaan, että loman hyvät vaikutukset jatkuu piiiiitkään. Itse huomaan ikäväkseni, että heti arkeenpaluun myötä, palasivat myös huonosti nukutut yöt. Tylsää. Lomalla nukuin kuin tukki ja heräsin virkeänä sellaisiin aikoihin aamusta, etten melkein usko itsekään.

  Luvassa on kesäisen lämmin viikonloppu. Hope so.. Nautitaan siitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka. Hirmuinen sutina alkoi töissä, mutta positiivinen mieli pitää elämän järjestyksessä. Nyt olen keitellyt iltaisin mehuja ja tehnyt chutneytä. Yrttien yms kuivatus pitäisi käynnistellä tässä viikonlopun aikana. Kun on vielä illat valoisat, niin ei meinaisi malttaa mennä nukkumaan. Lisäksi Lilli on juuri virkeimmillään klo 21 jälkeen, joten onhan se valvottava, kun neidillä on vauhti päällä ja riemuloikkia hypähtenee. Aamulla sitten on haasteita herätyksien kanssa. Ihan mahtavaa keliä lupailee viikonlopuksi ja kaiken lisäksi Lauttasaaressa on uiva venenäyttely :)
   Mukavaa ja auringontäyteistä viikonloppua sinne !

   Poista
 4. Teillä on ollut mahtava reissu! Kiinnostavia nuo Sulkavan nähtävyydet. Olen meinaan nipin napin parikymppisenä viettänyt paljonkin vapaa-aikaa Sulkavalla, muttei muista, etä silloin olisin noista kuullutkaan ;D Tuli mieleen kaupunkilaisneidin hämmästys paikallisessa, silloin siinä ainoassa kaupassa, kun samaan aikaan kaupassa oli myytävänä joulukoristeita, ongenkohoja ja pääsiäismunia, eikä tainnut olla juuri silloin mikään mainituista totteista ajankohtainen :D

  Ja löysitte se te sen aarteen. Se oli siellä veneessä jo mukana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna ♥︎
   Sulkavalla on nykyään jopa kaksi tai kolme kauppaa :) Luonto on alueella kerrassaan upeaa. Aarteet kyllä olivat veneessä mukana - kaikki kolme minun murua ja kultahippua ♥︎

   Poista
 5. Kyllä mieli lepäsi tätä juttua lukiessa. Aivan täydellinen loma. Jos veneillessä vielä "tajuaa" hyödyntää nuo metsän antimet kuten te - seikkailuista puhumattakaan - saa monin verroin iloa reissuunsa. Noista tunnelmista saat ammennettua varmasti pitkälle syksyyn. Me olemme kerran olleet veneellä Saimaalla ja kanavilla. Hyvin erilainen vesistö, mihin olemme tottuneet, mutta puit hyvin parhaat paikat: fenshuit kohdallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi ihanista sanoista ♥︎
   Kävin tuossa reissun aikana toisen venekunnan kanssa keskustelua järven ja meren erilaisuudesta. Heillä oli pitkä kokemus mereltä ja nyt olivat siirtyneet Vuoksen vesistöön muutosta johtuen. Takaraivoon jäi kytemään ajatus, josko joskus pääsisi merellä veneilynkin kokemaan.
   Luonto, onpa se sitten missä tahansa, on aivan ihana latauspaikka.

   Poista
 6. Kauniita muistoja <3 <3 Niin ihanaa, että loma oli voimaannuttava <3 <3 Paljon pieniä iloja arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana Taru ♥︎
   Loma on kantanut ja antanut voimaa syksyn työrutistukselle, jonka tiedän vievän aikaa ja voimavaroja runsaasti. Edessä on vielä yksi pidennetty viikonloppu vesillä syyskuulla. Iloa viikkoosi :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!