Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

23.8.2016

Sadon onnistumiset ja kokemukset

Mitä tänään syötäisiin... no kurkkuapa hyvinkin. 

Kasvatin neljää eri kurkkulajiketta ja satoa on tullut runsain mitoin pitkin kesää ja vielä näyttää siltä, että muutama kurkku saattaa jaksaa kasvaa, mikäli säät pysyvät kohtuullisen lämpöisinä. Ohutkuorinen makea ja maukas kasvihuonekurkku on tuottanut viimeiset kurkut nuijan muotoisena, mutta maku on erinomainen. Parvekekurkku on kohtuullisen paksukuorinen ja piikikäs, mutta miedon ja hyvän makuinen. Sitruunakurkku yllätti iloisesti alun heikon kasvuun lähdön jälkeen ja tuotti satoa runsaasti. Kurkuista on ilahtunut, riemuloikista päätellen, myös Lilli, jolle oman maan antimet kelpaavat erityisen hyvin. Perinteinen kasvihuonekurkku on toiminut  muottikurkkuna hyvin.


Maalla kypsyivät herukka- ja karviaismarjasato hyvin ja anoppi teki pitkää päivää poimiessaan marjat talteen. Keittelin itse yhden maijallisen punaherukkamehua. Karviaisia riitti niin syöntimarjaksi kuin säilöttäväksi. 

Punaisista karviaisista keitin karviaischutneytä. Karviaisa chuteytä varten oli käytettävissä loppujen lopuksi 7 litraa, joten ihan äkkiä ei chuteny tässä taloudessa kesken lopu. Huushollissa oli keittämisen aikana huumaava tuoksu, eikä tuotoksen maussakaan ollut moittimista. Tuo chutney toimii hyvin liha- ja kanaruokien kanssa. 

Myös kesäkurpitsasato oli runsas, jopa liialliseen tuottoisa. Porkkanat kasvoivat myös alkukitkutuksen jälkeen hyvin, kuten myös retikka, mitkä ovat ihan valtavan kokoisia. Punajuuret jäivät pieniksi käivänöiksi. Siis juuressato on keskimäärin hyvä ja sopivan kokoista. Porkkanoista olisi pitänyt tulla monen eri värisiä, mutta lopputuloksena olen nostanut tähän saakka oransseja ja keltaisia porkkanoita.

Mutta sitten tämä kokemusosasto, joka kuitenkin ilahdutti minua erityisen paljon. Helmiäismaissia kokeilin kasvataa siis ihan kokeilun ilosta sen kauneuden vuoksi. Tänään kurkistin yhteen maissintähkään ja hieman punertavaa ja sinertävää helmiäistä löytyi kuorikerroksen alta. Mikäli kesä olisi ollut lämpimämpi, niin nämä maissit olisivat saattaneet kypsyä kunnolla. Jätin vielä maissit kasvamaan, jos vaikka säät pysyvät hetken lämpiminä, niin maissi saattaisi olla jopa syötävää. Kaikkineen maissi on kasvina kaunis, joten tämä hieman helmeilevä tähkä ja maissien muu kauneus ovat tuoneet jo hyvän mielen. 

Tomaattisato on myös ollut kohtuullinen. Kuitenkin totesin sen, että ensi vuonna en laita kasvihuoneeseen tomaattia lainkaan, koska avomaalla kasvatetut amppelitomaatit olivat kaikista runsassatoisin ja maukkain lajike. 

Tässä vaiheessa, kun sato on lähestulkoon korjattu, pohdinnassa on jo ensi vuoden kylvöt ainakin osittain.

Tomaattien osalta olen päättänyt pitää kasvihuonekasvatustauon. Kasvihuoneeseen laitan todennäköisesti kurkkujen lisäksi kasvamaan paprikaa. Kurkkuja voi myös kasvattaa vielä enemmän, jotta satoa riittää myös säilöttäväksi asti. 
Nyt juuri olen sitä mieltä, että kasvatuslavoihin laitan vain perunaa, maa-artisokkaa sekä syötäviä kukkia ja korkeintaan kaksi kesäkurpitsan taimea. Neljä kesäkurpitsan taimea on ihan liikaa meille, mikäli tuottavat satoa, kuten nyt ovat tehneet. 

Viime kesänä latva-artisokat tuottivat satoa, mutta tänä vuonna sain vain kokemusta. Kokemuksen lisäksi kertyi kuitenkin kaunis lehvästö, mutta itse kukinto ei ehtinyt kasvaa. Tämä laji jäänee nyt myös tauolle. 

Avomaankurkun kasvatusta pitänee vielä pohtia, koska komposti käydä rouskuttaa Lillin jätöksiä muhevaksi mullaksi. Omavaraisia taidetaan siis ollaan kohta mullan suhteen, kiitos Lillin.


Tänään pohdin, josko sitä pitäisi viikonloppuna sadonkorjuun kunniaksi pienet juhlat. Aihetta on iloon ja juhlaan niin saadun sadon kuin kokemuksen karttumisen johdosta.

♥︎ Mukavaa elokuista viikkoa sinulle ♥︎
-Anu-


12 kommenttia:

  1. Kiva kuulla kokemuksiasi! Tuo maissi näyttää kauniilta ja pidän peukut pystyssä, että se ehtisi vielä kypsyä. Meillä herkuteltiin eilen ensimmäisellä omalla suippopaprikalla ja hyvää oli. Kesäkurpitsaa testasin kaikenlaisiin tarkoituksiin ja nyt kun pääsin vauhtiin, tuli hetken tauko kun pitää odotella seuraavaa kypsyväksi. Kesäkurpitsasta ei niin välittävä perhe taitaa kyllä olla ihan mielissään tästä tauosta ;) Pidä ihmeessä kivat juhlat sadonkorjuun kunniaksi! Mikään ei ole liian pieni syy juhlaan ja näissä kokemuksissa ja sadoissa aihetta riittää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaima :)
      Ajattelen ihan samoin juhlista. Juhlia pitää aina, kun siihen on pienikin syy. Meillä kesäkurpitsan kanssa on käynyt niin, että sitä ei kukaan kohta halua syödä. Liika on liikaa.

      Poista
  2. Aivan mahtava sato! Todella ihailen taitojasi laittaa näistä herkuista vaikka mitä! Tällaisia makuja on varmasti ilo saada syksyn ja talven mittaan. Kaunis on tuo maissi.

    Ihanan syyskesäistä loppuviikkoa!

    Milla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Milla ♥︎
      Muutaman chutneyreseptin kurkkasin netistä ja tein niiden pohjalta oman variaation. Karviaismarjachutneyssä yhdistyy karvas, makea, hapan ja suolainen makukimara hyvin. Lisäksi tuo tuotos vaan paranee vanhetessaan, kun maut tasaantuvat. Olin niin ilahtunut tuosta maissista, kun ajattelin ettei niistä mitään synny tällaisena kesänä.
      Iloa sinunkin viikkoosi :)

      Poista
  3. Hauskoja kurkkuja! Etenkin nuo nuijapäät :).

    Ihan mahtavan sadon olet taas saanut ja jaksanut värkätä niistä kaikenlaista. Mulla on toi hyödyntämispuoli vähän tukijalalla, mutta iloitsen siitä, että paljon sentään sain kasvamaan. (Kesäkurpitsojen kohdalla on pakko todeta sun kanssa sama, että niitä riittäis vähempikin. Tai edes vähän maltillisemman kokoiset, mutta musta tuntuu, että ensin oli kukka ja sen jälkeen samantien niitä virtahevon pään kokoisia yksilöitä, muttei mitään välimallia.. Maku ei liene enää sellaisella möhköllä ihan parhaasta päästä).

    Ja jos olisit kysynyt, mikä kasvi on kuvassa, en olisi kuuna päivänä arvannut, että on maissi. En ole moista helmiäistä ennen nähnyt tai kuullut olevankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka :)
      Vähän on sellainen Kiviset ja Soraset oli, kun noita kesäkurpitsan jötkäleitä, joista osa muistutaa nuijaa, keräilee. Pilkon osan pakkaseen ja olen myös osan antanut pois. Keltaiset kesäkurpitsat eivät olleet minusta maultaan mitään erikoisia, mutta vihreät olivat ok.
      Juu tuo massi on hauska lajike ja inspiraation poimin Jovelan Johannalta, joka bongailee kaikkea hauskaa muidenkin iloksi.
      Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)

      Poista
  4. Mahtava sato siellä on tullut! On se jännää, miten viimeisiä korjatessaan on jo ajatukset seuraavassa vuodessa. Sama täällä! Tomaattien osalta olen päätynyt samaan. Ensinnäkin tomaattisato on välillä aivan ylitsevuotava ja välillä sellainen, ettei maksa vaivaa. Meilläkin on lähituottajia, joiden tomskuja saa ostaa pitkän satokauden ajan eurolla tai alle kilo, joten ensi vuonna tadan laittaa vaan jonkin erikoisemman tomaatin kasvamaan meille. Karviaischutney näyttää maukkaalle! meillä ei karvaissato ollut kummoinen, koska ne ötökät söivät koko pensaan, joten tänä vuonna ei päästy säilömään karviaisia. Itsekin teen pikkelöityjä karviasia kun niitä on. Kerrassaan mainiota paistien ja lihojen kanssa! Sä sait noin ison korumaissin kasvatettua! Wau! Meillä ei maissit onnistuneet lainkaan :( Viime vuonnahan sain yhden täydellisen maissin kaikissa sateenkaaren väreissä.. kokoluokassa peukalo :D Aion kokeilla vielä kerran. Tuo maissi on niin kiehtova. Ensi vuonna laitan ihan muutaman kasvamaan jo aikaisin ja kasvatan sitten loppuun kasvihuoneessa. Taitavat vaatia niin lämpimän kasvupaikan, ettei meinaa meidän kesämme siihen riittää.

    Lillillä on festit! Voin kuvitella, mihin parratiisiin Lilli arvelee asettuneensa teillä. Herkkua herkun perään tarjolla! Silloin kun meillä oli vielä siperian maaorava, laittelin otukselle talvisin hernettä kasvamaan. Herne on niin nopea nousemaan mullasta ja tekemään mehukkaan vartensa, että sillä sai vaihtelua otuksen ruokailuun. Omatoimipalsta ;)

    Pian ollaan jo syyskuussa. Mihin tämä elokuu oikeen humpsahti? vastahan se alkoi! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna!
      Vielä vikonloppuna ajattelin, että annan kurkkujen ja maissien vielä olla, mutta nyt taidan ne heti kun vain aikaa on korjata pois. Ensi vuonna keskityn perusjuttuihin. Näin myös nuo kesälomatripit hoituvat ilman suuria huolia, joskin minulla on ollut onni saada hyvät talovahdit ja kastelukeijut aina poissaoloihin.

      Lillille olen kuivatellut herkkuja ja ajattelin, että pitäisi hankkia yrttivalo, kun murulle kelpaa paremmin kuin hyvin persilja. toki sitä saa suht edullisesti kaupasta ympäri vuoden, mutta jo viime talvena mietin hankintaa. Porkkanaterottimella (jonka muuten sinulta bongasin) tehtyjä lastuhiehkuroita ajattelin viikonloppuna kuivatella, mikäli yllätyksiä viikonlopun viettoon ei tule. Muutenkin pitäisi pihalla ehtiä pakertaa, jos vain sateet pysyvät loitolla. Työrintamalla on ollut niin sutinaa, että ei ole paljon ehtinyt blogipäivityksiä miettiä, mutta aika aikaansa kutakin. Onneksi on töitä ja mielekkäitä sellaisia.
      Mukavaa alkavaa syyskuuta sinne :)

      Poista
  5. Voi kuinka komean sadon olet taas saanut korjata! Karviasmarjamäärääsi katselen melkein kyynel silmäkulmassa, sillä mies ajoi meidän heiveröisen karviaspensaan isolla ruohonleikkurirotjakkeella jo alkukesästä nurin. Se oli juuri päässyt kasvun vauhtiin aikaisemmista kolhuista ja sitten tämä...

    Tuo helmiäismaissi näyttää aivan upealta. Katsoin ensin, että siinä on paljon pieniä valkosipuleita niputettuna, ja näin jo sieluni silmin sinut nivomassa niitä yhteen iltapuhteena. :):) Toivottavasti ehditte vielä tälle syksylle maistella sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päivi! Kävin juuri maissit läpi ja totesin, että riittävän lämmintä ei ole ollut, jotta maissit olisivat ehtineet kypsyä. Loput porkkanat, retikat ja punajuuret korjasin talteen kuten viimeiset sitruunakurkut, jotka avomaalla kasvoi.
      Maalla anopin huomassa kasvaa karviaisia ja herukoita hurjat määrät, joten niistä olemme saaneet nauttia koko syksyn. Chutney on niin hyvää liharuokien kanssa, että sitä pitää aina vaan tehdä, vaikka vielä edellisvuoden satsista oli vähän jäljellä. Toivotaan, että teillä karviainen ei ihan perin juurin suuttunut leikkauksesta ja jaksaa ponnistaa vielä satoa tuottamaan.
      Mukavaa ja lämmintä viikkoa sinne!

      Poista
  6. Hienoa miten paljon satoa omasta maasta olette saanut!
    Mukavaa viikon jatkoa!😊❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Iloa myös sinun viikkoosi :)

      Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!