Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

2.10.2016

Ihana kamala sammal ja pihapiirin kuulumisia

Tämän kesän isännän "oikeiden töiden" välityö on ollut kattojen pesu. Huopakatolle, varsinkin tuonne metsän puolelle, oli kertynyt kiitettävä sammalkerros. Alkoi olla siis viimehetket tehdä asialle jotain. Sammal on kaunista ja mielestäni kerrassaan ihanaa, isännän mielestä ei, varsinkaan talon katolla. Koska talolla on korkeutta ja kattokaltevuuskin kiitettävä (1:1,5), katolle uskaltautui vain isäntä. Vielä minä sinne katolle kiipeän, mutta jos siellä pitää painepesurin ja hajan kanssa heilua, niin tehtävä on täysin mahdoton - oli päällä valjaat tai ei. No, ihan työturvallisuudenkin nojalla meillä katolle mennän vain valjaiden kanssa.  Puhdistusoperaatio on siis ottanut aikansa, koska kuumilla keleillä huopakatolle ei ole mitään asiaa (palahuopa liikkuu), sateella sinne ei voi painepesuria sähköineen viedä, joten sään mukaan ja vapaiden aikaikkunoiden mukaan on siis menty. Onneksi kesällä oli esikoinen auttamassa. Muuten homma olisi kyllä jäänyt ihan puolitiehen.

Tänään työ tuli nyt sitten lopulta valmiiksi. Aamulla isäntä ilmoitti päivän kulun ja siitä ei poikettu. Hommasta uupui rännien puhdistus lopuista sammalmoskista + pesu sekä räystäiden aluslaudoitusten pesu. Oli siinäkin hommaa ihan yhdelle sunnuntaille. Itse toimin hanslankarina. Kun toinen kiipeilee telineillä, niin alhaalla pitää olla tosen vaihtamssa pesuvesiä, tarjoilemassa uusiä rättejä ja kipaista milloin mitäkin tarvekalua, jotta homma edistyy. Rännikaivojakin puhdistin ties kuinka monta kertaa. 

 Kun homma oli saatu kutakuinkin finaaliin, kuorin lapiolla ja haravalla sammaleet pois takapihan kuorikkeen päältä ja samalla kitkin ainakin toistasataa männyn ja kuusen pienenpientä taimea kuorikkeesta. Takapihan rhodot lannoitin syyslannoitteella ja tuon kuorikkeen + sammalsuljun kippasin rhodojen juurelle talvisuojaksi. Toivottavasti ensi keväänä rhodot kukkivat hyvin ja kestävät talven kylmät kunnolla. Keväällä sitten haemme uudet kuorikkeet takapihalle. Toiveissa on myös saada tehtyä kuorikkeen päälle japanilaistyyppiset pitkospuut. 

Japaninvaahterat, kahta eri lajia, ovat saaneet kauniit ruskan värit. Odottelen vielä hetken, että lehdet tippuvat ja sen jälkeen siirrän vaahterat talvehtimaan autotalliin. Ruuhkaa talliin pukkaa, kun sinne pitäisi mahduttaa vielä tuo iso eugalyptus ja yksi iso bambu. Voi olla, että eugalyptus siityy kylpylän talveksi. Kuistille siirrän sekä laakeri- että oliivipuun. 

Syksy on ollut niin lämmin, että arovuokko on ryhtynyt pukkaamaan uutta kukkaa ja nuppua. Sametisumakki, mikä melkein viime talvena kupsahti, on nyt pieni, mutta sitäkin upeammassa ruskan väreissä.  Taidan suojata täksi talveksi tämän pienen yksilön turpeella. 

Vielä pitäisi kaikkea pihalla vääntää ja kääntää ennen talven tuloa. Onneksi tulevalle viikolle on luvattu kauniita kelejä, niin saattaa olla, että joku ilta ehtisin töiden lomassa/ jälkeen kapsutella pihahommissa."Syksyn hehku on lupaus tulevasta.
Auringon kulta syksyn lehdissä
kantaa talven yli – kevääseen."

- Tuntematon- 
❤︎ Kuulaita syyspäiviä sinne ❤︎
-Anu-

14 kommenttia:

 1. No on tuossa ollut hommaa, mutta onneksi omaat päättäväisen ja aikaansaavan miehen, että tuli tehtyä. Toivottavasti hän ei päätä, että autotallissa pitäisi säilyttää autoa ;). Sinulla on kyllä niin kauniit ruukkuasetelmat, varsinaiset katseenvangitsijat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkoinen possakka, sanoisin, mutta kannattaa mielummin pestä katto, kuin uusia katto muutaman vuoden päästä. Siihen tuo sammaloituminen olisi vääjäämättä johtanut.
   Autotalliin ei toistaiseksi ole koskaan mahtunut autoa :D. Tuskin mahtuu tulevaisuudessakaan :) Laakerinlehdet pitäisi ainakin osin kuivatella talvisia pataruokia silmällä pitäen.
   Kiitos Pilvi ja ihanaa alkavaa viikkoa sinne!

   Poista
 2. Iso homma. Sinulla onkin paljon erikoisia talvetettavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan ja sen kyllä taisi siippa tietää aloittaessaan hommaa - minä en :)
   No tulihan tehtyä ja se on hyvä se. Viime talvena japaninvaahterat ja oliivipuu talvehtivat kohtuullisen hyvin. Nyt vähän mietityttää tuo bambu. Valoa pitäisi olla, mutta talven tullen luonnonvalo on kyllä vähissä.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle :)

   Poista
 3. Teillä onkin ollut työteliäs päivä. Ison homman olette tehneet. Niin kauniita syysasetelmia olet tehnyt. Mukavaa alkanutta lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anneli! Eilen juuri katselin viimeisiä kesäkukkia sillä silmällä, että pois pitäisi laittaa. Sutinapäivän takia en vielä ehtinyt / jaksanut. Vähän callunoita vielä syksyn iloksi ajattelin laitella.
   Iloa viikkoosi :)

   Poista
 4. Sammal on tosiaan kaunista, mutta ehkei katolla kumminkaan. Työläs homma se katonputsaus, mutta ehkä niitä järkevimpiä kuitenkin mitä tiedän. Voi olla hyvillä mielin ja huoletta, kun tietää, että katolla ei ole mitään ylimääräistä.
  Oot(te) kyllä niin ahker(i)a! Täältä tulee hatunnosto. Itse en ole saanut vaivaisia rikkakasveja pihalta kitkettyä, vaikka aina ne pistää silmään, kun tontille kurvaa. On vetänyt golfkenttä niin paljon puoleensa, kun kelit on olleet niin huikeita, että on jäänyt kaikki muu retuperälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kattohomma oli vaan tehtävä, sitä siippakin hoki. Ei kuulunut niihin mukavuusalueen hommiin, mutta menihän se tuossa yhdessä punnertaen. Yhdessä on kyllä tällaisia hommia mukavampi tehdä ja käyhän työt sujuvammin kaksistaan.
   En kyllä yhtään ihmettele, että golfkenttä vie kaksintaistelussa rikkaruohot vastaan golf voiton, kun säät ovat olleet mitä mahtavimmat. Ehtii ne rikkaruohot nyppiä myöhemminkin pois. Se hyvä puoli niissä on se, että eivät kyllä minnekään karkaa, mutta hyvät golf kelit kylläkin.
   Mukavaa ja aurinkoista viikkoa sinne ❤︎

   Poista
 5. Melkoinen operaatio tuo katon putsaus. Mutta kun se kerran on tehty, voi olla huoleti taas hetken aikaa. :) Ihania nuo sinun syysistuksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi!
   Toivottavasti ei ihan lähivuosina tuo työ ole edessä. Sen verran työläs ja raskas oli koko operaatio, lähinnä isännälle. Helpolla minä pääsin, kun ei tarvinnut keikkua yläilmoissa.
   Mukavaa viikkoa sinne :)

   Poista
 6. Onpa ollut teillä homma! Voittepa huokaista hetkeksi katon osalta. Meillä on peltikatto, vasta pari vuotta vanha ja tänä kesänä huomasin, että pohjoisen puolen lappeet on ihan vihreät. Ei sammalta, mutta jotain muuta mömmöä. Jos ei lähde talvella on putsausoperaatio meilläkin edessä.
  Kyllä on kaunis rivi rodoja teillä. Kukkivat varmasti kauniisti keväisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Saara! Nyt tosiaan voi muutaman vuoden huilahtaa. Sammal tarttuu kyllä huopakattoon aika tinakasti kiinni. Toivottavasti tuo rhodojen suojaus auttaa niitä hyvin kestämään talven.
   Mukavaa viikonloppua sinne :)

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!