Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

28.1.2017

Puutarhasuunnitelmia


Muutama viikko sitten olin työmatkalla Hollannissa, missä ihailin muutamalla eurolla myynnissä olevia valtavia tulpaanikimppuja. Olisi niin mieli tehnyt ostaa tulppaaneja kotiin tuomisina, mutta kuljettaminen olisi ollut hieman haasteellista. Vaikka työtahti oli matkalla tiukka, niin huomasin tämän tästä haaveilevani keväästä. Ympäristön vaihdos teki selvästi tehtävänsä. 

Reissun aikana posti oli tuonut kotiin Exotic gardenin sekä Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelot, mitkä ovatkin olleet sen jälkeen iltalukemisena harva se ilta. Tein tänään alustavan suunnitelman, mitä mihinkin viljelylaatikkoon laitan kasvamaan. Vaihdan istutusten paikkaa viime vuodesta ja lajikkeista osa menee myös vaihtoon. 

Jo syksyllä päätin, kun vilejyksiä laitoin talviteloille, etten tänä vuonna laita kasvamaan enää latva-artisokkaa, vaan vaihdan artisokan maa-artisokkaan sen helppouden ja satoisuuden takia. Toki latva-artisokkaa olen ensisijaisesti kasvattanut sen kukinnon kauneuden vuoksi, en niinkään syötäväksi.

Monet ovat blogeissaan kehuneet lehtimangoldin kasvattamisen helppoutta ja sen maukkautta, niin päätin kokeilla nyt tuota ensimmäistä kertaa. Bright Yellow lajikeen luvataan olevan helppo kasvattaa, joten se päätyi ostoslistalle. 

Papuja en ole moneen vuoteen kasvattanut, mutta nyt nekin päätyivät ostoslistalle. Ajattelin kokeilla taitepavun uutuuslajiketta "Anellino di Trento", jota kuvataan maukkaaksi ja aikaiseksi lajikkeeksi. Toisena lajikkeena ajattelin kasvattaa jotakin vahapapua. 


Lehtikaali pääsee myös tämän kesän kasvatusvalikoimaan. Lehtikaalia kuluu tätä nykyään kiitettävästi, kun nuoriso on aktivoitunut mm. smoothieiden valmistuksessa. Lehtikaalisipsit ovat myös mainion makuisia. 

Kasvihuoneen osalta olen pidemmän pohdinnan jälkeen päätynyt kurkkuviljelmiin. Kurkut maistuvat niin meille kuin Lillillekin, joten laajempi repertuaari kurkkuja on siis tervetullutta. Viime kesän kokemukset muistaen taidan jättää tomaatit valikoimasta kokonaan pois tai sitten laitan terassille muutaman amppelitomaatin kasvamaan. Tomaattien kasvatus ei ollut viime kesän menestystarinoita. Huomasin, että samat asiat pyörivät mielessä näin tammikuun lopulla mitä vuosi sitten; viljelysuunnitelmat ja magnolian kukat. Kaksi viikkoa sitten ostin kukkakaupasta hyvin nuppuisen magnolian oksan. Olin jo menettää toiveeni nuppujen avautumisesta, mutta tänä aamuna havaitsin nuppujen samettisten suojakuorien osin pudonneen ja nuppujen puhkeamisen. Kyllä tuli hyvä mieli. 


Ihanaa tammikuun viimeistä viikonloppua sinulle!

-Anu-8 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostavat suunnitelmasi. Itse olen suuri tomaattien ystävä ja niiden intohimoinen kasvattaja. Onneksi ne ovat minulla onnistuneet kohtu hyvin huonoinakin vuosina:)
  Täälläkin on kovasti plärätty siemenluetteloita;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Viime kesä oli kyllä täällä haasteellinen tomaattien kasvatuksen kannalta. Kurkkusato onnistui loistavasti ja sitä meillä kuluu. Kohta on luettelot hiirenkorvilla, kun niitä plaraan jatkuvasti :)

   Poista
 2. Kylläpä kuulostaa hienolta. olet selvästi ihan jo keväässä, kun viherpeukalosinä on päässyt näin valloilleen :). Kunpa minäkin saisin sen maa-artisokan kasvamaan. Joku on mennyt pieleen, kun ei vaan kasva :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovasti jo odotan kevättä ja sitä, että pääsen puutarhaan kapsuttelemaan. Mistähän sinulla maa-artisokat ovat ottaneet nokkiinsa, kun sen pitäisi kasvaa vaatimattomissakin olosuhteissa ja kestää jopa merivedellä kastelua? Toivotaan, että lykästää tulevana kesänä! Mukavaa viikkoa sinulle Pilvi!

   Poista
 3. Oi miten pitkällä olet jo suunnittelussa! Mä laitoin ekat paprikat viikolla kasvamaan, mutta muuten en ole vielä suuremmin miettinyt viljelmiä... olisihan se jo aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa. Suunnitelmat pyörivät päässä, mutta yhtään siementä ei ole vielä mullassa. Tilausta tässä suunnittelen, mutta ennen sitä piipahdan luottopuutarhassa katsomassa siemenvalikoiman. Mutta tästä se kevään odotus alkaa!

   Poista
 4. Ihana magnolia! Tuollaisen kun saisi kasvamaan puutarhassa. Jep, suunnittelu käynnissä täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime keväänä haaveilin magnolian ostamisesta, mutta kun maaperä meillä on savinen, niin unohdin koko jutun. Ihania puutarhasuunnitteluja sinne!

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!