Sielunmaisemia

Sielunmaisemia

1.1.2017

Uuden vuoden ensimmäinen luku


Vuoden ensimmäinen aamu valkeni hienoisella auringonpaisteella ja samalla loman viimeinen aamu alkoi verkkaisesti nautiskellen elosta ja olosta sekä tulevaa päivää ja uutta viikkoa pohtien. 

Hyvä ruoka on enemmänkin kuin makua

Lounasvaihtoehtoja tälle päivälle, joita nuorimmaisen kanssa olimme pohtineet ennen eilistä kauppareissua, oli kaksi, joko kasviscurry tai porkkana-inkiväärikeitto. Päädyin tänään valmistamaan jälkimmäistä. Jos tähän voisi liittää tuoksun, tekisin se, niin ihana lempeän pehmeä inkiväärin tuoksu leijaili keittiössä. 

Keittoon laitoin porkkanaa (n. 500 g), reilun palan hienoksi soseutettua inkivääriä, selleriä muutaman varren sekä kasvislientä. Kasvihuoneessa timjamit jaksavat vielä kukoistaa, joten lisäsin keittovaiheessa sekaan myös tuoretta timjamia. Muutama rouhaisu mustaa pippuria ja lopuksi reilun desilitran verran kookosmaitoa kruunasi maun. Annostelun jälkeen ripautin pinnalle auringonkukan siemeniä. Keiton tarjoilin tuoreen kauraleivän kera. Inkiväärin terveyshyötyjä

Inkivääri on Aasiasta kotoisin oleva mauste. Kiinassa inkivääriä on viljelty jo tuhansia vuosia ja se on perinteisen kiinalaisen lääketieteen perusrohtoja. Inkivääri sisältää kapsaisiinia, beta-karoteenia, kurkumiinia, salisylaattia ja kaffeiinihappoa, jotka kaikki vähentävät kipua ja tulehdusta. Sanotaankin, että inkivääri on yksi luonnon parhaita omia lääkkeitä esimerkiksi erilaisia tulehdustauteja vastaan. Näin flunssakauden aikaan tuntuu hyvältä syödä inkivääripitoisia ruokia. Itse asiassa juuri influenssakarttoja katsellessa tuli jälleen mieleen nämä rohtoruoat. Vaikka rokotesuojattu olenkin, ei ole yhtään haitaksi saada lisäsuojaa, jos sikseen tulee, myös ruoasta, varsinkin jos se vielä maistuu erityisen hyvälle. 


Yksityiskohtia pihalta 1.1.2017


Loman loppumetrin aatoksia

Olin ajatellut tehdä loman aikana kaikenlaista, mutta näin loman loputtua voi todeta, että juurikaan mitään ihmeellistä en tehnyt. Joulukuun viimeisenä päivänä tosin touhusin pihalla nelisen tuntia tehden syksllä rästiin jääneitä hommia, mutta sitä ei lasketa. Toisaalta mikäs pihalla oli touhutessa, kun lunta ei ollut maassa juuri nimeksikään. Ulkona touhuaminen toi niin paljon mielihyvää, että se ei työstä käynyt. "Entinen minä" olisi kulkenut lähes koko loman moppi ja cif liina kädessä ja konmarittanut kaikki kaapit ja ullakot. Nyt loma meni ensisijaisesti akkuja lataillessa ja huiliessa työntäyteisen loppuvuoden jälkeen. Siispä loma tuli tarpeeseen. Voi tällä kokemuksella jopa sanoa rakastavani lotköttelyä, lukemista ja nukkumista - aika ihanaa puuhaa!


Ei lupauksia

Uuden vuoden lupauksia? 
En tehnyt ainuttakaan. Elämä soljuu eläen. Eteen tulee sellaisia asiota, joihin ei voi vaikuttaa ja sitten valintoja ja mahdollisuuksia, joihin voi vaikuttaa. Siihen mihin voin vaikuttaa, vaikutan ilman lupauksia, koska niin on hyvä. 

Ensi viikkoa olen tänään hieman mielessäni pyöritellyt. Edessä on uusiutuneessa organisaatiossa uudenlaiset työt. Mitä kaikkea uutta ja mielenkiintoista työ tuokaan tullessaan, on pitkälti minusta itsestäni kiinni. Siksipä ajattelen uuden vuoden avautuvan edessä tyhjänä tauluna - Tabula rasana - tai kirjana, johon ei ole kirjoitettu vielä mitään. 


 "Uusi vuosi edessäsi,
kuin avautuva kirja.
Emme tunne tarinaa,
emme tiedä juonta.
Vain lukemalla sivu sivulta,
vain elämällä päivä päivältä,
tarina vie mukanaan seikkailuihin,
yllätyksiin, iloihin ja haasteisiin,
alati vaihtuviin kuin itse elämä."

-Tuntematon- 


Toivon, että sinun tämän vuoden kirjaan ja sen uusiin lukuihin kirjautuu mukavia, sinun näköisiä asioita. 

Oma bestrselleri alkoi pienellä pakkasella ja ulkoilulla, inkiväärin herkullisen lempeällä tuoksulla, lämpimällä, maukkaalla ja lämmittävällä keitolla, takkatulella sekä ihanalla soljuvalla musiikilla. Niillä pienillä suurilla asioilla, jotka toivat päivään hyvää mieltä. 


❤︎ Ihanaa alkanutta vuotta Sinulle ❤︎
-Anu-


12 kommenttia:

 1. Tosi hyvältä vaikuttava inkiväärikeitto-ohje! Tuota täytyy ehdottomasti kokeilla, sillä inkiväärin salat ja hyödyt ovat tosiaan tiedossa, mutta pitäisi useammin muistaa käyttää sitä ruuanvalmistuksessa.

  Toivottavasti uusi työ tuo mukanaan paljon hyviä asioita ja mielekkyyttä! Ja tietysti koko vuodelle toivon sinulle ja perheellesi kaikkea kivaa :). Minäkään en tehnyt varsinaista uudenvuoden lupausta, vaan päätin, että jatkan ja vahvistan joitakin aiempia lupauksiani ja päätöksiäni toimia jollakin tietyllä tavoittelemallani tavalla. Elämähän on matka, joka ei yksistä vuosilupauksista tule täydellisen valmiiksi koskaan! Pitkäjänteisyys ja toisaalta hetkessä eläminen on parempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi! Inkivääri tuo ruokaan näin pakkasen aikaan ihanaa twistiä. Ylipäätään keittoruoat ovat pakkaspäivien ilo. Uusi työ on jo nyt tuonut mukavasti uutta vaihtelua. Siitä olen erityisen iloinen!
   Mukavaa loppiaisen aikaa sinne teille :)

   Poista
 2. Kiitos keitto-ohjeesta. Tuota täytyy ehdottomasti kokeilla! Onnellista uutta vuotta 2017!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ja ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle :)

   Poista
 3. No ensinnäkin sanon, että ihana uus banneri sulla! Tosi kaunis.

  Inkivääri on munkin lemppari, mutta enemmän tulee käytettyä smoothien seassa. Tulee jotenkin niin raikas ja energisoiva olo siitä. Niinkuin noista sun keittoaineksistakin. Jotenkin kaikki keltainen ja oranssi on vaan niin hyväntuulisia ruokavärejä.

  Mulla olis vakaa aikomus/toivomus kääntää tänä vuonna suunta ihan kokonaan. Enkä nyt tarkoita mitään elämäntaparemonttia, koska se puoli on jo ennestään kunnossa, vaan ihan niinkin arkista, mutta hallitsevaa asiaa kuin työ.
  Vihdoin olen alkanut oivaltaa asioita, jotka olis pitänyt oivaltaa jo ajat sitten. Ja tuntuu, että nyt on ihan viimeiset hetket laittaa oma elämä ja hyvinvointi etusijalle ja jättää muu taakse.

  Toivon sulle kaikkea hyvää ja kivaa ja onnellista Anu <3.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka :) Tulikin heti halu kokeilla smoothieta, johon laitan inkivääriä, kun sen mausta niin kovasti pidän.
   Toivon kyllä täydestä sydämestä, että saat suunnan käännettyä ja elämäsi järjestyy työsaralla uusiin uomin. Kun on tämä lsi elämä elettävänä, niin se kannattaa elää niin, että joka päivä voi tyytyväisenä käydä nukkumaan - ainakin siltä osin, mihin itse pystyy vaikuttamaan.
   Mukavaa loppiaisen aikaa. Tulen blogiisi vierailulle mahdollisimman pian :)

   Poista
 4. Hyvää alkanutta vuotta <3

  Inkivääri on minunkin suosikkilistallani, myös flunssalääkkeenä!

  Minäkään en sen suurempia lupauksia tee, mutta aion antaa itselleni luvan rauhoittua. Olen taistellut kauan tämän psori-nivelsairauteni kanssa ja koettanut pysyä mukana työelämässä (kunnon protestantti), joten vuoden lopussa tullut tieto siitä, ettei minulle enää työtulevaisuutta perinteisessä muodossa nähdä otti todella koville. Nyt olen luvannut itselleni, että otan asiat niin kuin ne ovat ja teen sitä, mikä saa hyvälle mielelle ja kenties siten parempaan kuntoonkin.

  Kiitos blogistasi - täällä on aina kiva käydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanista sanoista Marianna :) Myös sinun blogissa on ihana vierailla ja nautiskella kauniista kuvista!
   Harmillisia ja kivuliaita nämä nivelsairaudet ovat (itsellänikin on), mutta pakkohan niiden kanssa on tulla toimeen, kun ei muuta voi. Toivottavasti löydät elämääsi mukavia uusiakin asioita. Positiivinen asenne auttaa jaksamaan vaikeampina hetkinäkin ❤︎

   Poista
 5. Hyvää alkanutta vuotta! Minä lupasin vähän ja ympäripyöreästi :D Meilläkin on organisaatiomuutos edessä duunissa, nähtäväksi jää, miten vaikuttaa työarkeen.

  Sinulle on haaste blogissani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ja ihanaa alkanutta vuotta myös sinulle!
   Käynkin kurkkaamssa haasteen - kiitos siitä :)

   Poista
 6. Hyvin sanottu, samoilla "luvattomuuksilla" mäkin kuljen sekä päivät että vuodet :)

  Paljon, paljon onnea uusien kuvioiden johdosta! Voin vain kuvitella miten hienolta varmasti tuntuu työaika-asia ja kaikki ❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielekäs ja haastava työ ja samalla lisääntynyt vapaa-aika on ihana yhtälö. Nautin kovasti.
   Koska tunnen itseni, niin ei kannata viilata itseään linssiin lupausten kanssa. Elämässä kun tupsahtaa eteen jokin ennalta arvaamaton muutos, niin pidä siinä sitten lupaukset...

   Poista

Ilahdun jättämästäsi viestistä!